Praktični seminar za skiperje – poročilo

Datum: 13.-16. maj 2023
Lokacija: Biograd na moru
Inštruktor: Marko Kočila
Jadrnica: Elan Impression 434

JK Odisej je tudi letos organiziral praktični seminar za skiperje, ki je bil razdeljen na začetni in nadaljevalni del. V začetnem delu, ki je trajal od 13-16 maja, smo štirje tečajniki – Darjo, Uroš, Martin in Jaka pod vodstvom izkušenega skiperja Marka Kočile obnovili teoretična znanja iz izpita za voditelja čolna ter jih obogatili z vrsto praktičnih izkušenj.

Že nekaj dni pred odpravo v Biograd smo se preko whatsapp skupine dogovorili kaj nabaviti in nato shopping opravili še na slovenski strani »meje«, kamor smo trije skupaj potujoči člani posadke prispeli v soboto zgodaj popoldne. V marini sta nas na kavi že čakala Marko in Darjo. Ko si je Martin za silo odpočil od vožnje sta z Urošem iz avtomobila prinesla prtljago in nas vkrcala na barko Elan Impression 434 »Skatka«, z Darjom pa sva opravila še zadnji mini nakup v lokalni trgovini, ter pregnala bojazen da bi nam zmanjkalo pancete.

Ker je bila vremenska napoved relativno slaba in obeti za neugoden veter in valove še slabši, smo po poglobljenem spoznavanju s proceduro prevzemanja barke hitro dvignili sidro ter se pospešeno odpravili iz marine, obpluli Pašman, ter ob spoznavanju vseh delov jadrnice, predvsem pa globinomera, krmila, navigacije ter kontrol in merilnikov motorja, s hibridnim jadranjem pozno popoldne prispeli v varno zavetrje otoka Žut, ter se zasidrali na pomolu Konobe Bain v Uvali Strunac.

Sobotni večer je bil namenjen spoznavanju ekipe, kar smo združili z odlično ribjo večerjo v že omenjeni konobi Bain, in ker je bil to tudi Evrovizijski večer, smo z enim očesom budno spremljali tudi dogajanje na televiziji, ob tem pa bodrili in navijali vsak za svojega favorita. Spat smo se odpravili prepozno, a ker je imel vsak tečajnik svojo kabino, smo se v tem luksuzu do jutra dodobra spočili.

Po zajtrku in kavi, ter občudovanju Uroševih podvigov morskega knajpanja po metodi Wim Hofa, smo po prvem delu Markovega predavanja v zalivu vadili plovbo naprej in nazaj, manevriranje, izogibanje bojam, približevanje s premcem in s krmo in priveze na bojo. Nadaljevalo se je tudi besno ponavljanje vozlov v praksi, kjer se je pokazalo da z vsakim letom neuporabe teoretično znanje hitro pobegne…

Nato smo lokacijo premaknili k ACI Marini Žut, ter manevre namesto na »mehke« boje, izvajali proti grozeče trdnemu betonskemu pomolu. Vse aktivnosti smo vadili naprej na premec nato na krmo, vse ob stopnjujoči težavnosti z vedno manjšim manevrirnim prostorom (med tretjo in četrto štango pomola) ki je simuliral polno marino, in kjer Marko ni odpuščal niti meter gor ali dol…

Po odličnem kosilu (Darjo je skriti kuharski talent) ter nestrpnemu čakanju da začne delovati kavomat v ACI Marini Žut kar smo izkoristili za edino uro sončenja v teh dneh, smo si kavo navsezadnje skuhali sami ter nadaljevali z drugim delom Markotovega predavanja in nato praktičnimi vajam pristajanja na bok, na katerih smo se še naprej nenehno izmenjevali vsi tečajniki. Med vajami smo ugotovili da motor sidra deluje malo po svoje, in ker mu Marko v duhu »safety first« ni zaupal, smo se proti večeru vrnili na mooring pred konobo Bain ter prenočili na boji.

V ponedeljek zjutraj smo po zajtrku nadaljevali s praktičnimi vajami ob pontonskem pomolu marine Žut, in se med drugim učili s krmila oz. krme ocenjevati razdaljo od premca do pomola oziroma zaupati poročanje razdalje opazovalca iz premca, kar je bilo za tiste bolj zelene med nami bolj stresno kot se da zapisati. Ob tem nam je praktično izkušnjo bogatil še močan bočni veter. 

Popoldne smo se zavoljo še slabše vremenske napovedi odpravili proti Biogradu, ter med plovbo preizkusili tudi vsa jadra in spoznali pomen posameznih vrvi. Vremenske razmere so bile zelo spremenljive, kar je prineslo tudi občasne nalive dežja.  Kljub temu je bilo prečenje morja od Žuta do Biograda izjemno izobraževalno. Ponudilo nam je priložnost za hibridno plovbo, ko pa se je veter dovolj okrepil pa tudi za čisto jadranje. Pred Biogradom smo povadili še procedure reševanje iz morja oz. man overboard. Kljub zahtevnosti vaj smo pod Markotovim budnim očesom uspešno in varno opravili vse naloge.

Zvečer smo se varno zasidrali v Biogradu in Martin nam je za večerjo spekel palačinke, medtem ko sva se z Darjom že drugi dan prepirala ali se slovensko reče »olive« ali »oljke«. Ker smo bili vsi sami zelo fajn dečki, nas ta prepir ni pogrel, zato pa je pred spanjem pasal vroč tuš v marini. Na varnem smo prevedrili nočno nevihto, ki pa nas je na srečo v večini obšla.

Tečaj ni vključeval le praktičnega dela, temveč smo se posvetili tudi teoriji, ki smo jo utrdili in potrdili z opravljenim testom v torek zjutraj. Po individualnem pregledu testov z Markotom, smo se tečajniki prvega dela tečaja razkrcali ter odpravili proti avtomobilom. Pred odhodom smo imeli še McGyver trenutek, ko smo spuščeno pnevmatiko vozila napolnili s kompresojem marine, storitev pa »plačali« z blagovno menjavo iz rezerv piva. Martin pa je nato spoznal še lokalnega vulkanizerja. Na srečo je bil preostanek poti domov brez dodatnih dogodivščin.

Zaključek tečaja je bil pozitiven. Vsi tečajniki smo osvežili svoje navtično znanje in menim da vsi tudi  veliko naučili od našega inštruktorja Marka. Praksa je neprecenljiva, še posebej, ko jo na miren in razumljiv način predaja tako izkušen skiper. Hvala Marku Kočili za celovit tečaj in celotni posadki za prijetno skupno plovbo.

Album s fotografijami.

Pripravil: Jaka Mele