Skiperski seminar: Začetno-nadaljevalni 16.-20. 5. 2023

V torek smo proti večeru prispeli v marino v Biogradu, kjer nas je že pričakal skiper ter del
ekipe, ki je tečaj pričel že začetek tedna. Vkrcali smo se na jadrnico Elan Impression 434 z
imenom Skatka. Spotoma smo poskrbeli, da v naslednjih dneh ne bomo lačni in žejni ter opravili predajo in poračun z prejšnjo ekipo.
Sreda se je začela deževno, zato smo čas izkoristili za ponovitev teorije, predvsem
signalizacije, varnosti na plovilu, klica v sili, vozlov… Ko se je vreme rahlo izboljšalo so izpluli iz marine in odjadrali proti Žutu. V pričakovanju močnega vetra tekom noči smo se v zavetrnem zalivu privezali na bojo. Za večerjo nas je Darjo razvajal s pastičado.


V četrtek smo izkoristili prazen pomol ACI Marine Žut za vadbo pristajanja in privezovanja.
Boljše vreme smo takoj izkoristili tudi za preizkus temperature morja. Odjadrali smo nekaj milj, pri tem povadili trimanje jader, ter se vrnili na boje, kjer smo se vsi preizkusili tudi v lovljenju boj ter privezovanju na bojo. Dan smo zaključili z morsko rižoto in palačinkami.
V petek smo odjadrali nekaj milj, da smo našli primeren kotiček za vadbo sidranja, kjer smo se vsi preizkusili v spuščanju sidra ter kazanju smeri, ter krmarnjenju in določitvi ali smo fiksno zasidrani. Zatem smo povadili še MOB proceduro. Dan smo zaključili z odličnimi ribami v konobi Bain, kjer smo tudi prespali na pomolu.
V zgodnjih jutranjih urah, smo se še po temi odpravili proti marini v Biograd. Ob tem smo
izkoristili tudi priložnost za treniranje nočne navigacije. Po dopolnitvi rezervarja smo uspešno pristali v marini ter si privoščili zajtrk.
Tečaj je bil zelo poučen, Marko se je zelo prilagajal našemu znanju in potrebam kaj bi želeli še povaditi, celoten tečaj pa je minil v odlični družbi!

Zapisala Kristina Batistič