4. regata JK Odisej na Fareast 28R – poročilo

Letošnji ukrepi so nam žal preprečili izvedbo naše jesenske regate na Hrvaškem, zato smo se odločili za organizacijo dodatne regate na jadrnicah Fareast 28R v Izoli, da v tem letu vsaj malo zajadramo skupaj. Vremenska napoved za vikend je bila slaba, oblačno in deževno, napovedan je bil močan veter, ki nas je vse malce skrbel, zato smo se dogovorili, da počakamo na zadnjo napoved v četrtek zvečer in se potem odločimo, kako in kaj glede regate. Vendar je bila zaradi pomanjkanja jadranja v letu 2020 želja po jadranju velika, zato smo se tik pred zdajci glede na malce boljšo vremensko napoved, ko naj bi veter popoldne malce oslabel, vseeno odločili, da regato izpeljemo, kot načrtovano.
Regate v Izoli 03. oktobra 2020 se je udeležilo 6 posadk s skupno 33 tekmovalci.

Zbor je bil ob 9. uri na terasi Meeting Point v Izoli. Predstavnik ekipe Cleansport (Jan Orel) je predstavil regatna pravila, dogovorili smo se za okvirni potek plovov, točkovanje in izvedli žreb, potem pa so posadke pohitele s pripravo plovil.
Prva ploha nas je ujela še v marini, ko smo izpluli. Če si pravi jadralec po duši … te nič ne ustavi! Tako pa smo si z optimizmom rekli, ko nas je na prvem plovu regate dobro opralo: »Od tu naprej lahko gre samo še na bolje… ».

Vozili smo palico z razbremenilno bojo in dva kroga. Že med prvim plovom smo imeli tik pred štartom obrat vetra za 30 stopinj, tako da je regatno polje ni več bilo postavljeno popolnoma v veter. Vetra je bilo več kot dovolj, med regato pa nas je opral tudi dež.
Drugi plov je že izgledalo, da bo vetra manj, tako da smo startali s polnimi jadri, ponovno je prišlo do velikega obrata vetra, ki je premešal karte, predvsem pa je na obratni boji spet pojačal veter, ki je marsikateri posadki povzročal resne izzive (zaradi pozne krajšave glavnega jadra).
Naslednji štart ni bil izvedljiv zaradi premočnega vetra, zato se je nakaj bark skrilo pod klife, nekaj pa jih je prosto jadralo. Organizator je ob 13h uri zaključil regato z dvema opravljenima plovoma,

MestoPosadkaSkiperR1R2Točk
1LPKFBoštjan Podobnik112
2New WindMiroslav Jurkas235
3Z vetromFranjo Antončič527
4OžaljeniAleksander Tušek347
5PojalabandaLuka Renko4610
6Stalno pripravljeniElvis Štemberger6511
Končni rezultati
Regatni odbor: Jan Orel, Matija Hertarič

Na koncu smo se še skupaj popili eno pivo in naredili eno spominsko skupno sliko na pomolu.