Slovenska jadralska liga – 4.regata

V soboto, 21.4.2018 je bila četrta regata Slovenske jadralske lige na jadrnicah Fareast 28R.

Zjutraj ob devetih smo se dobili v klubu Burja v marini Izola. Med čakanjem, da se vsi zberemo, smo veselo kramljali ob kavicah in ostalih pijačah. Zbralo se je 10 posadk. Dve kvalifikacijske skupine po 5 bark.

Na skiperskem sestanku je krmar Luka izžrebal številko 5. Postavljeni smo bili v prvo kvalifikacijsko skupino, tako da nas je čakala priprava barke in izplutje.

Bili smo hitri s pripravo in izpluli kot drugi. Vetra še ni bilo na vidiku. Bil pa je lep sončen dan in pričakovali smo maestral, ki se je le pojavil po kaki urci treniranja. Rahel vetrič nam je prišel prav saj smo večkrat preverili dvigovanje genakerja in ostale manevre na tej zelo gibčni in hitri barki.

Končno se je dvignil tudi veter malce bolj zahodne smeri. Organizator je hitel postavljat boje in pripravljat start.

Prvi signal startne procedure smo povsem preslišali. Uro smo nastavili ob zvočnem signalu na 5 minut v resnici je bila še minuta do starta. Imeli smo nekaj sreče zaj smo v našem pripravljalnem manevru zapluli za ostalimi in ujeli starni signal blizu linije. Bilo je nekaj začudenih pogledov vendar smo hitro uvideli, da je to start in smo resno poprijeli trim. Do konca plova nam je upelo prit na predzadnje mesto. Bolj zaradi konkurenta, ki je imel le tri člane posadke in se je odrekel dvigu genakerja.

Drugi plov smo bili pazljivejši in ujeli uro na pravi nogi. Start nam je lepo uspel vendar so ostali tako zelo uigrani, da smo do obrata na privetrni boji spet bili med zadnjimi. Verjetno predzadnji. Tako je tudi ostalo do konca plova. Vedeli smo, da nas čaka mali finale in če bo dovolj vetra tudi pospravljanje barke v pristan.

Glavni finale se vozi takoj za kvalifikacijami, tako da glavni favoriti ne bi ostali brez rezultata. Mali finale pa le, če je na koncu dovolj vetra. No, vetra je bilo dovolj na trenutke še preveč. Tako smo v malem finalu veslelo zavonclali genaker v čvrsto karamelo. Pomagal je le spust in ponoven dvig genakerja. Kljub vsem težavam se nam je uspelo izogniti zadnjemu mestu.

Stanje lige in rezultati posameznih regat

Posnetki iz sodniške barke. Drugi finalni plov :

Start

Kroženje na zavetrni boji

Cilj

Zapisal Dejan Volk

član posadke krmarja Luke Renka

Ostali člani: Ivan Žilič, Anže Škerlavaj in Franjo Antončič