13. regata JK Odisej na J/24 – poročilo

Poročilo JK Odisej s 13. regate J/24 v Izoli,  sobota 19.03.2016

J24-2016-spinaker

Burja je bila ob prvotnem razpisanem terminu v soboto, 12.3. premočna za jadrnice brez krajšave glavnega jadra. Zato je potrebno pohvaliti lastnika jadrnic J/24 – Cleanport, ker je prijazno ponudil rezervni termin za organizacijo regate.

Zaradi prestavljenega termina je ena posadka odpovedla udeležbo, v klubu pa letos že tako ni bilo veliko ogretih za ta dogodek. Tako je bilo prijavljenih komaj 6 posadk, še za zadnjo, šesto, sem iskal četrtega člana cel teden. V petek popoldan pa je toplo ljubljansko sonce ogrelo srca mnogih – prijavili so se mi kar štirje člani. Tako smo lahko sestavili 7 posadk in izvedli lepo regato. Zahvaljujem se Luki, Janku, Dejanu, Elvisu, Franciju in ostalim, ki so se trudili najti enega člana in s tem privabili kar štiri.

Vreme v soboto 19.3. pa nam je naklonilo res pravljične razmere. Toplo, sončno, z vetrom, ki se je iz rahlega 7 vozlov počasi pretvarjal v zmerno hitrost 10 vozlov. Tako je prišlo do izraza znanje uporabe spinakerjev brez tveganja za vse posadke – tudi manj spretne.

J24-2016-orca

Regatno odbor (Matej Rakar in Simon Baruca) je postavil klasično regatno polje (palica), neposredno pred marino v Izoli. V umirjenem tempu je sodnikoma uspelo pripraviti 4 plove, zamude zadnjih v cilju so bile zmerne, tako da je vse potekalo gladko. Tudi brez protestov in v športnem duhu.

Po pristanku in ureditvi bark, smo se zbrali v Hangarju, kjer sta sodnika pohvalila celotno floto, saj so jadralci delali le manjše napake.

J24-rezultati-2016
Končni rezultati

Predsednik JK Odisej je razglasil rezultate, prvim trem skiperjem je podelil pokale, njihove posadke so dobile kolajne, vsi pa smo se nato okrepčali z odličnim sipinim golažem.

Zmagovalci: LPKF - skiper Boštjan Podobnik
Zmagovalci: ekipa LPKF – skiper Boštjan Podobnik

Po zaslugi Dejana pa smo v JKO že na drugi regati uporabili sledenje dogodka s pomočjo pametnih telefonov in aplikacije raceQs. Ta dodatek zelo popestri zanimanje za tekmovanje, saj se iz analiziranih podatkov po regati vsak lahko še kaj nauči. Tudi z uporabo samega sistema imamo vedno več dobrodošlih izkušenj. Tokrat smo uspeli pridobiti poti od vseh bark v regati.

Menim, da je bil za nami izjemno lep dan. Vsi udeleženci so bili zadovoljni, mnogi so komaj dočakali letošnji prvi stik z morjem. Drugo leto upamo, da bodo uspeli v Cleanportu floto jadrnic obnoviti. Dobre stare J/24 pa imamo vsi prav pri srcu.

Več slik je bilo objavljeno v Facebook albumu.

V Ljubljani, 19.03.2016

Za IO JK Odisej,
predsednik  Luka Renko
sekretar Bogomir Krajnc–Miro