12. regata J24 Izola

Pokali in medalje 12. regate J24

Prvi datum regate 28. marec je bil prestavljen v nestanoviten april vendar je čudovit nedeljski dan poskrbel za popolno jadralsko doživetje na vodi.

Sedem posadk se je že zgodaj zjutraj; pred deveto; zbralo v baru Hangar v marini Izola. Razlog za tako discipliniran prihod vseh posadk je bil Istrki maraton. Organizatorji maratona so zaprli glavno oblano cesto Koper Izola in po 9h 30 ni bilo več moč prit v marino.

Med čakanjem na regatni odbor iz Cleanporta so imele posadke nekaj več časa za jutranjo kavico in klepet.
Po deseti uri so prispeli: Matej, Simon in Aleš in v sobici bara pripravili skiperski sestanek. Izvedeli smo, da bo regata malce drugačna kot dosedaj. Na tekmovalnem polju, regatni palici, bo namreč še skupina s SeaScape18 jadrnicami. Ker so J24 v normalnem vetru rahlo hitrejše, starta naša regata J24 jadrnic pred SeaScape-i. Bojazen, da bo gneča na morju se je hitro izblinila, srečanj flote J24 in Seaskape 18 skoraj ni bilo. Seaskape-ovci so startali z zamikom in se njihova orca do privetrne boje ni pogosto sekala z našo krmno smerjo pri vračanju na obračalno zavetrno bojo.
Prav zavetrna boja je bila novost v dosedanjih postavitvah. Zaradi razbremenitve startne linije je regatni odbor dodal novo trikotno bojo, ki se je nahajala privetrno od sredine startne linije, tako, da so startna barka, startna boja in zavertna boja tvorili enakokrak trikotnik.
Na novo postavitev regatnega polja ni bilo pripomb ne vprašanj.
Po razlagi običajnih regatnih pravil smo krmarji žrebali plovila in se odpravili na pripravo jadrnic.
Ob pripravi plovil je pihala rahla zahodna sapica. Nekateri so jo izkoristili za izplutje iz marine, drugi so počakali na vleko čolna regatnega odbora in tretji smo naštopali rezidenta marine, ki nas je povlekel ven. Še enkrat hvala za ponujeno pomoč krmarju Santane 333.
Prešibak veter je start regate zamaknil za kako urco in pol. Tako so posadke imele čas preizkusit jadra in svojo uigranost.
Maestral se je le dvignil in poskrbel za pogon jadrnic po morju.
Vsi štirje starti regat so bili uspešni. Ni bilo preklicev in tudi prezgodnjih startov ne. Prvi plov se je končal z zmago ekipe “Dvorni bar st” krmarja Sama. Drugi je bil Boštjan z ekipo LKPF in tretji Darko z ekipo Ve Kings. To je bila tudi edina zmaga ekipe Dvorni bar st. Vse ostale plove je namreč zmagala ekipa LPKF z dirigentom Boštjanom. v drugem plovu so bili “Dvorni bar st” drugi in “Ve kings” tretji. V tretjem plovu je popustila koncentracija in smo kar dve barki oplazili (povozili) privetrno bojo. Ve kings so se dotaknili boje zaradi nepazljivosti, ko so bili že v krmni smeri in šli prehitno v kroženje. Ekipa Lupo pa je bila prenisko v smeri in prazno upala na usmiljenje Eola (glavni razlog je bila neodločnost krmarja za ukaz: “obrat… obrat…z vetrom…gremo špin gor”).
Vsekakor je dogodek deloval pozitivno na nas, ker smo v četrtem plovu dosegli 2 mesto. V tretjem plovu pa je bil vrstni red sledeči: prvi je bil spet Boštjan s posadko LKPF, drugi so bili “Dvorni bar st” pod taktirko Sama in tretje mesto so zasedli JK Optimist s krmarjem Tadejem.
Četrti plov se je pričel z rahlim dvobojem na startu. Hvala Boštjanu, da ni kot zavetrna barka zaukazal močne orce v veter in s tem manevrom izrinil posadko Lupo predčasno čez startno linijo. Priznam, vso pravico je imel to storiti. Ni bilo prvič, in očitno me ne izuči. Upam, da si bom sedaj manevre na startu bolje organiziral in ne silil s plutjem po liniji, če ima kdo vsaj malo možnost, da me izrine. Ni vredno reskirat.
Četrti in s tem zadnji plov je prvi zaključil Boštjan s posadko LKPF, drugi je bil Dejan s posadko Lupo in kot tretji se je dodaknil cilne črte Darko s podadko “Ve kings”.
Regatni plovi so se zaključili takoj po 16 uri in večina bark je na vetrni pogon odjadrala v pristan. Veter se je toliko umiril, da ni bilo težko počasi manevrirat po marininih kanalih in parkirat barke. Sledilo je spravilo barke in priprava na srečanje v baru Hangar.
Zbrane posadke so se v baru posedle za pripravljene mize. Pred zakusko je bila še podelitev pokalov in medalj. Vsak krmar je dobil čestitke za udeležbo in list z rezultati regate. Prvo mesto v regati je zasedla ekipa LKPF, drugi so bili “Dvorni Bar st” in tretji “Ve kings”.

Regate se je udelažilo 30 mornarjev od tega 15 članov JK Odisej. Imeli smo tudi dva navijača, ki sta se udeležila samo zakuske. Regate so se udeležile  tudi tri predstavnice: dve Ani in Renata.

Hvala vsem za odlično izpeljane plove brez izsiljevanj.
Se vidimo naslednje leto na 13. regati J24.

V vetru od 4 do 12 vozlov zahodne smeri smo v štirih plovih dosegali naslednje rezultate:

MestoEkipaKrmarštev jadrnice1.plov2.plov3.plov4.plovskupaj točk
1LKPFBoštjan Podobnik12592x1113
2Dvorni Bar stsamo Rebernik1254 (2)1224x5
3Ve kingsDarko Mislej1257334x39
4LupoDejan Volk1258445x210
5JK OptimistTadej Mali1261 (6)5536x13
6DobrovoljciJanko Lah2013 (8)7x66517
7KemikazeMarko Krebelj451 (1)6777x20

Organizator in avtor poročila,                                                      Bilje, 20.4.2015
Dejan Volk

Slikce