REPORTAŽA: regata BARCOLANA ekipa JKO 2014

ČRVAR – TRST – ČRVAR   10. do 12. oktober 2014        dne 30.11.2014 sem zapisal Srečko Škrlec

 

V koledarju klubskih dogodkov sta praktikum in udeležbe ekip na jadralnih regatah naša redna aktivnost. Zopet sem sestavil posadko, trije zagnani člani JKO in trije gosti, simpatizerji. Jadralo nas bo šest oseb v ekipi, na barki pripravljeni za zanimivo tridnevno jadranje s ciljem udeležbe na nedeljski regrati, ki ima dejansko skupni štart v največji množici, to je letos 1877 plovil naenkrat.

 

barkolana (01)

Slika 01. promocijski plakat vabi.…

 

Preko 20 let je minilo, zato sem osebno nosilec “old sailor” plakete, ki sem jo od jadralnega kluba v Grignanu – organizatorja Barcolane , že predlani prejel za mojo, takrat že dvajseto udeležbo na tej regati.  Pa mi je še vedno ta regata všeč, pravzaprav ni ravno realni športni izziv, je pa nepopisno uživaška mešanica množičnosti. V regato se naenkrat požene blizu 2000 ekip, jadrnic, vsi z željo po dobri uvrstitvi, poleg tega pa je to jadralski praznik, začinjen s kopensko fešto, nepopisnim vedrim razpoloženjem, jaz pa vedno sestavim posadko, s katero doživimo vrhunec jesenskega jadranja.

 

  1. okt. 2014. petek

Elanka E33 Black Magic je pripravljena. V marini Črvar se zbiramo, po dogovoru bomo proti Trstu odpluli le štiri osebe, Anže, Milan, Darinka in jaz. Večer je, mrači se že, čaka nas prijetna nočna vožnja, ura je 19:30. Zapoje motor, odplujemo iz priveza. Vetra je malo, spremenljive smeri slabih 5 vozlov nam trenutno piha nasproti. Ni hladno, preverimo vse elemente varnosti, navigacije, ostalih elementov plovbe… tišina, tema, iz podpalubja prede motor. Kar med plovbo si pripravimo obilno večerjo. Lepo nam je. Preplujemo nekaj čez 30 NM, v trdi temi priplujemo mimo školjčišča v zaliv Lazaret to je že v Italiji. V mali lokalni lučici se privežemo ob pomol, ura je 01:00 , hitro zaspimo.

 

  1. okt. 2014. sobota
 barkolana (02)barkolana (03)Slika 03. v daljivi uzremo konkurencoTudi ekipa Esimit   trenira

 

V soboto zjutraj na pomol v Lazaret prideta še Dejan in Rok. Vkrcata se na našo Black Magic. Ekipa je sedaj popolna. Privoščimo si izdaten zajtrk, nato pa priprava jadrnice za trening in regatno jadranje. V Tržaškem zalivu jadramo, preverimo naše znanje, zelo resno treniramo veščine v plovbi, se zabavamo, medtem pa tudi druge ekipe množično preverjajo in preizkušajo svoje jadralno znanje. Že popoldne se pričnejo polniti privezna mesta ob pomolih v Trstu, po iskanju primernega priveza, tudi nam uspe, se privežemo na bok, verjetno v osmi paraleli na sosednjo barko, na nas pa še tri druge barke. Gneča je meni dobro poznana, ostale pa ta prizor fascinira.

 

barkolana (04)Slika 04. srečneži na privezu , dobiti vez v centru Trsta, v jedru dogajanja pred samo regato, je vedno zanimiva izkušnjabarkolana (05)Slika 05. luči zasvetijo, fešta se prične

 

Fotka pove vse, ni kaj dodati… ekstremna gneča, tudi mi smo, kot že omenjeno, privezani v grozdu, glej sliko spodaj. Stojnice prodajalcev navtične opreme, ponudniki čarterja, turizma, storitev… in mamljiva kulinarična ponudba….Mi pa tu vmes, uživamo, si ogledujemo in dopolnjujemo izziv ponudbe v okolju. V nadaljevanju pa glasbeni koncert, ogled favoriziranih plovil vezanih tik ob obali, snidenje znancev in prijateljev, izmenjava mnenj in pričakovanj, skratka jadralski praznik.

 

???????????????????????????????Slika 06.     direndaj na obali v Trstu, v soboto   pozno zvečer   pred   regato Barcolana 2014

 

 

  1. okt. 2014. Nedelja         to je   PRAVI ČAS ZA REGATO

Jutro, hitri zajtrk nato zapeljemo na regatno polje. Nepopisni dren, ekstremno slab veter, ki vsak trenutek spreminja smer, rahla nervoza , maksimalna skrb je ohraniti jadrnico nepoškodovano, ko plovila in jambori bližnjih jadrnic udarjajo eden ob drugega. Obdržati smer, ko vrtinčasti, vendar le neznatni veter ne dovoli krmilu, da pravilno odreagira v minimalni hitrosti premikanja v čredi – stampedu, jadralci, ki poizkušamo točno ob 10:00 prečiti startno linijo.

Startamo, veter je blag, hitrost vetra je 2, pa nekaj bonace, pa celo 3 kn. Krmilo komaj uboga, vodni tok nas močno zanaša prečno na željeno smer, namesto da bi pluli v smeri cilja. Potrpežljivost, vztrajnost, koncentracija so naši aduti. Po dveh urah neskončno počasne vožnje (peljemo tudi 0,3 kn) se hitrost barke nekako stabilizira med 1 do 2 kn. Da, tudi temu rečemo jadranje in ob vsem tem sodelujemo, se borimo in dodatno nabiramo nova znanja in dodatne jadralnih izkušenje.

barkolana (07)Slika 07.   nedelja, ura je 10:00 STARTbarkolana (08)Slika 08. barke plutajo, se vrtijo v prostoru, kaos se nadaljuje, minilo je 0,5 ure, v prostoru smo uspeli   prepluti približno 300m

 

Naše jadranje postane zanesljivo, stabilno, medtem druge ekipe že prijavljajo odstope od regate. Le zakaj so startali, če ni volje, potrpljenja in na koncu tudi znanja. Vse to dogajanje okoli nas pa našo ekipo potegne v zavzeto pozornost, natančnost, kar rezultira v prehitevanje primerljive konkurence.   Vsi člani na Black Magicu začutimo našo priložnost. Trud bo na koncu poplačan z zadovoljstvom.

barkolana (09)slika09. po dveh urah “mučenja” se jadrnice končno premikajo v željeni smeri   proti ciljubarkolana (10)slika10.  pogled iz zraka,   poezija, jadramo !!

 

Čez kakšno uro na radiju objavijo zmago Esimita, njegov prihod v skrajšan cilj.   Mi pa s polno koncentracijo naprej, do trenutka, ko ob 14:32 tudi mi uspešno in seveda zelo veselo prečimo ciljno linijo. Pogled nazaj je izreden, pisana množica jadrnic , ki se še vedno trudijo končati regato v realnem času, ki je limitiran do 17:30.

Kasneje smo iz uradnih obvestil izluščili naš rezultat:

Regate se je udeležilo skupaj 1877 jadrnic, naša BM je štartala v četrti grupi (samo v tej grupi preko 200 prijavljenih) , med potovalnimi jadrnicami.

V absolutni razvrstitvi smo regato končali na 445. mestu,   oziroma na 67. mestu v četrti grupi.

Med vsemi potovalnimi jadrnicami, vsakovrstnih velikosti, kjer nas je startalo cca 1600, smo dosegli odlično 221. mesto, oziroma 41. mesto v četrti grupi.

Regato je med potovalnimi jadrnicami končalo le 561 ekip, ostali niso prešli ciljne linije do časovne omejitve, ali pa so predčasno odstopili. Zato sem zelo ponosen sem na naš uspeh, čestitam naši ekipi!

 

 

barkolana (11)Slika 11.   ob 14:32   smo v cilju, v ozadju se množica še kar trudi …barkolana (12)Plov-BlackMagica-na46.barkolanislika12. tole je   GPS plot naše vožnje

Barcolana je izjemen dogodek, ki nudi vse. Je avantura, ki jo nudi prireditelj, je šport, čas za trening na regatnem polju in regatiranje z vsemi pravili.   Poleg tega je tu še potovalno jadranje, kar pomeni priti in se vrniti v matično luko. Je tudi kombinacija nočne vožnje in izziv nam manj znanega, tujega okolja.

barkolana (13)slika13. pogled na barke ki še niso v cilju barkolana (14)slika14. plujemo na privez, Dejan in Anže

Takoj po prečenju  ciljne črte odplujemo v že omenjeni Lazaret. Med plovbo zadovoljni nazdravimo uspehu.

barkolana (15)slika15.   Dejan in Anžebarkolana (16)slika16. Milan, Darinka, Anže
barkolana (17)slika17. Darinka odlično sodelujebarkolana (18)slika18.   Rok bo pripravil privezne vrvi

V Lazaretu se Dejan in Rok poslovita, ostali štirje člani posadke pa v poznem popoldnevu odplujemo nazaj proti matični luki. Novih 30 milj, še vedno je veter preslab, zopet nam poje motor. Ob 22:00 privežemo v Črvarju.

 

barkolana (19)slika19.   Darinka, Milan in skiper   Sreč. Tokrat fotografira Anže, četvorica pa šiba proti Črvarjubarkolana (20)slika20.   sailing team   Black Magic peljejadrnico na privez v Črvar

 

Vidimo se naslednje leto, datum je že določen: druga nedelja v oktobru 2015

Poglejmo si povezave na našo fotogalerijo

in GPS plot treninga

Dne 30.11. 2014.   Sem spesnil besedilo in dodal fotke različnih avtorjev

skiper na jadrnici Black Magic

Srečko Škrlec