REPORTAŽA: MARTINOVA regata – 2014 in JKO

ČRVAR – IZOLA – ČRVAR   14. do 16. nov. 2014        12. dec 2014  sem zapisal Srečko Škrlec

Štirje smo, (zanimanje popušča?) tokrat bomo na jadrnici le dva člana JKO, to sva Janez B. in Sreč, ter dva somišljenika JKO, člana mlajše generacije Ana in Janez N.

Motiv: jaz osebno, po več kot desetih letih, želim s svojo jadrnico ponovno regatirati na domači regati, v slovenskem morju! In seveda vsi si bomo privoščili sproščeno tridnevno jadranje, vaje in praktikum za posadko, veselo Martinovanje s starimi znanci, skratka aktiven zaključek jadralne sezone.

Martin r.  sl (01)

Slika 01.  Morje, zrak , veter, svoboda misli in zdrava rekreacija,  to je prvinski motiv za jadranje!

Slika zgoraj prikazuje Black Magic v idealnih pogojih jadranja, vetru ca 16kn, morje stopnje do 2, zrak ca 20 st C. Takšni pogoji so večne, mokre sanje vsakega jadralca ali jadralke. Ali bo naša ekipa tokrat imela srečo to doživeti ?

14.nov. 2014 PETEK

Z Janezom uspeva pripraviti mojo neumorno Black Magic že opoldne. Sva v Črvarju, barka je v odlični kondiciji, seveda namudoma izplujeva in kar tako malo naokoli, v zmernem vetru, v plovbi čakajoč na pozne popoldanske ure, ko naj bi iz službe prihitela še Ana in Janez N. Dejansko ob 17:00 pride le Ana, se vkrca in takoj odplujemo proti Piranu, žal veter pade, motorimo. Oblačno je, vidljivost slaba vendar ni mraza, skratka lepa jesenska noč. Po mejnih formalnostih v mandraču Piran ob22:30 privežemo, na barki izdatno povečerjamo, pa vseeno kmalu sladko zaspimo.

15.nov. 2014 SOBOTA

Zjutraj, še vedno samo trije v posadki odplujemo do Izole, tam nas na obali že čaka četrti član posadke Janez. Pripravimo si izdaten zajtrk, sonce prijetno greje, časa do starta imamo dovolj. Jaz uredim še formalnosti prijave, posadka uredi barko, ob 10:00 izplujemo na startno regatno polje.

 Martin r.  sl (02)Martin r.  sl (03)Slika 03. neznatna sapica zgodaj zjutraj motorimoIz Pirana na regato v Izolo. Za krmilom   Janez.

Zajtrk na barki fotoaparat ima pa Ana zato je ni na teh posnetkih.

Martin r.  sl (04)Slika 04.   v Izoli na privezu, zajtrkMartin r.  sl (05)Slika 05. del ekipe v vožnji na regatno poljePo vrsti Janez N.   Sreč in Janez B.

Nebo je delno oblačno, toplo je, lepo vreme, morje 1, le veter je spremenljiv, jugo, no za vse tekmovalce so pogoji enaki. Imamo slabo uro časa, da kot ekipa, ki smo se kot posamezniki prvič zbrali skupaj naredimo nekaj trening manevrov, kroženje, prečenje, nastavitve, podrobno spoznavanje z jadrnico. Dogovorili smo se za pozicije na jadrnici, zadolžitve za upravljanje s plovilom in opremo.

??????????????????????Slika 06. točno 11:00 start Martinove regateMartin r.  sl (07)Slika 07.   odlično krmari jadralka Ana

SOBOTA OB 11:00   REGATA SE PRIČNE

Proga plovbe je navigacija, poteka od starta pred marino Izola, mimo Pirana do obračalne boje ki je globoko v Portoroškem zalivu, blizu marine. Od tu pelje ruta do merilne boje VIDA in nazaj v cilj pred marino Izola. Skupaj ca 13 NM.

Peljemo solidno, veter sprva jugo 5-8kn, na odprtem, odvisno od taktike izbire smeri naraste do 12kn,

V sunkih vrtinčenje vetra do 18kn. Trudimo se uporabiti vse izkušnje in znanje, peljemo solidno (smo le 4 osebe v posadki, za popolno kvalitetno delo in hitro jadranje mora biti na Black Magic 5 oseb).

OPRAVIČILO Kot skiper se opravičujem vsem tekmovalnim ekipam, da sem v navodilih za jadranje spregledal navodilo, ki opozarja, da moramo jadrati izven področja rezervata pred rtom Madona. Kot zavedni športni jadralec vem, da sem storil napako, takrat nevede zapeljal znotraj prepovedanega področja, in s tem prekršil regatna navodila. Na cilju sem napako priznal, organizator je po sklepu, da nisem nikogar rezultatsko oškodoval dobrohotno spregledal to napako, nihče pa ni prijavljal protest. (Mimogrede povedano, bilo nas je kar nekaj takšnih kršiteljev).

NAŠ REZULTAT:     na tej regati sva tekmovala dva skiperja JK ODISEJ z izbrano ekipo

Black Magic,   Srečko Škrlec,         absolutno= 10. mesto,   potovalne jadrnice = 7.mesto

Migrena,         Samo Gabrijelčič    absolutno= 14. mesto,   potovalne jadrnice = 10.mesto

Vseh jadrnic v regati je bilo skupaj 18 , razdeljenih v dve podgrupe. V prvi so 4 regatne jadrnice, v drugi grupi je 14 potovalnih jadrnic, pa še vse je deljeno v razrede po velikosti. Slovenski open sistem pač, seveda konstrukcijsko popolnoma različnih jadrnic, kjer vse drugo ni važno, kakšna jadra, teža barke, s špi, genakerjem, brez ali pa z vsem tem, pa mogoče še kevlar, karbon …..takšna so pravila!

SOBOTA OB 18:00   MARTINOVANJE (ljubitelji jadranja in jadralci z regate)

Zbrali smo se v baru Hangar, golaž, pečen kostanj, štruklji, glasba, sladkarije, predvsem pa prisrčno druženje vseh ekip, komentarji, pa novo vino, debate, video predstavitve z regate, podelitev priznanj in fešta nasploh pozno v noč. Žal se nisem osebno srečal in se pogovoril z novim članom JKO Gabrijelčičem, ga še ne poznam, se bova pač srečala ob naslednji priliki.

16.nov. 2014 NEDELJA

Uh, veselo…. spali smo – zasluženo, malo dlje kot ponavadi, nato pripravili obilen zajtrk, se poslovili od Janeza N. Zopet le trije člani smo izpluli Črvarju nasproti. Vodenje barke in vse jadralne aktivnosti sem prepustil Ani in Janezu B, po potrebi svetujem, pomagam v kakšnem manevru, vreme je sončno, poloblačno, piha jugo do 18kn, vozimo s krajšavo v ostri orci proti Črvarju, nekaj čez 6 ur fantastičnouživaškega jadranja. Se spomniš motiva zakaj jadrati?   Poglej še enkrat sliko 01.

Martin r.  sl (08)Slika 08. Leto se poslavlja, zastave so scefraneMartin r.  sl (09)Slika 09.   Plujemo v daljavi se vidi Črvar

V marini Črvar smo se privezali ob 15:15. Iz hladilnika vzamemo odličen golaž, ki ga je prinesel Janez, skuhamo polento, dodamo solato, odlično vince. Hedonizem po športnem užitku. Nato pa iskreno slovo.

December je že.   Pogled v koledar JKO klubskih dogodkov kaže, da je jadranja za letos dovolj.

Regato in vsa dogajanja na zelo simpatičnem Martinovanju je zelo uspešno organiziral in izpeljaljal

JK Skipper – Maribor

Uradne rezultate in poročilo organizatorja lahko pogledate na povezavi www.yacht-club-skipper.si

Dne 12.12. 2014.  sem spesnil besedilo in dodal fotke

skiper na jadrnici Black Magic

Srečko Škrlec