Izlet na 609 m visoki Sabotin nad Novo Gorico

Po Odisejevem letnem planu izletov v hribe, je bila hoja na 609 m visoki Sabotin, ki se dviga nad Staro in Novo Gorico oziroma Solkanom, predvidena že sredi februarja. Ker pa vremenske razmere niso bile idealne, nam je realizacija tega izleta uspela šele v soboto 8. marca 2014. Ni nas bilo veliko. Nekaj pa le. Nama z Ljubico so se pridružili Boris Smirnov z ženo, njuna dva vnuka in nepogrešljiva prijazna psica Bela. Ujeli smo lepo vreme, kar se vidi tudi na slikah, ob katerih si preberite kratke pripovedi.

Prvi dve sliki (1 in 2), smo naredili že ob cesti, kjer smo na parkirišču, ki je približno 100 m nad Sočo, parkirali vozila.

slika 1

slika 2

Že s tega mesta je zanimiv pogled čez goriško proti Trstelju in kraškemu gričevju, ki je nad Mirnom, Volčjo Drago, Dornberkom in drugimi Vipavskimi kraji. Na dveh slikah se vidi, da smo v pričakovanjih, kaj zanimivega bomo ta dan doživeli, izvedeli in videli.

Nekoliko višje nad parkiriščem smo se zapodili med podrastje in po kamniti poti počasi lezli navkreber. Sproti smo si ogledovali Gorško pokrajino in Sočo, katero se vidi nekaj časa, preden izgine za hribčki, ki se še dvigajo pred Tržaškim zalivom.

slika 3

In tako smo prišli do znane planote, saj je bil na njej nekajkrat spremenjen napis Naš Tito. Bile so samo sledi. (Po zadnjih informacijah, so ga ponovno obnovili)

Do druge znamenitosti smo prišli nekaj minut kasneje, na  535 m visoki vrh Sv. Valentina. S klikom na to povezavo preberite, kaj je na tem mestu posebnega.

Na sliki 4, se v ozadju vidi romarska cerkev Sveta Gora, spodaj pa teče Soča.

slika 4

Tudi na siki 5 je v ozadju Sveta Gora, za njo pa naše Alpe.

slika 5

Na sliki 6 se med Sabotinom in nasprotnim hribom vidi Soča, v ozadju pa Krn.

slika 6

Na sliki 7 se vidi orientacijsko znamenje, na višini 609 m, da lažje najdeš pomembnejše kraje.

slika 7

Ker po vrhu Sabotina teče meja med Italijo in Slovenijo, so še vedno vidni sledovi in znamenja kot so kamni, ki določajo mejo in stražarnice. Vidno na sliki 8. In ne samo to. Prisotni so bili tudi Italijanski vojaki opremljeni v kompletno opremo iz časov prve svetovne vojne. Zanimiv pogled nanje.

slika 8

Po vrhu Sabotina smo odšli naprej proti bivši vojaški karavli, kjer je tudi planinski dom. Med potjo smo videli veliko strelskih jarkov in nekaj jam, ki so bile izdolbene v skale.

Na siki 9, uprt pogled Italijanskih vojakov v naše hribovje. Ha, kot da jih še vedno mika.

slika 9

Slika 10, tudi Smirnove nekaj mika, hm, da bi šli naprej.

slika 10

Ja, seveda smo šli naprej in prišli do stare karavle, ki stoji ob planinskem domu. V obeh objektih je na voljo gostinska ponudba. V karavli pa je tudi muzej iz prve svetovne vojne z zbirko artiklov, ki so jih nabrali na področju Soške fronte. In da je bila zbirka popolna, smo naleteli še na vojake Avstrijske vojske iz prve svetovne vojne. Slika 11.

slika 11

Ker smo nekaj zanimivosti iz pol pretekle zgodovine in iz 14 stoletja ta dan že zvedeli in videli, smo si v restavraciji privoščili slastno avtohtono hrano. MMM. Ko smo pojedli, je dišalo po še. Kdaj drugič, če pridemo ponovno.

Za ogled so nam ostale še velike kaverne, kjer je v tistem času vojska bivala. Ta del pa ni prijeten, ker se nahaja globoko v skalah, ki so hladne, vlažne in neprijazne. In smo jo kar hitro pobrisali. Tako se nam je ta dan bližal koncu, le do avtov smo morali še priti. To je pa že drugo poglavje.

Še odgovor na vprašanje, kaj so tam počeli ljudje oblečeni v takratne uniforme Italijanske in Avstrijske vojske. Snemali za film in obujali spomine.

Toliko o tem izletu.

Celoten album slik

Naslednji je predviden za:

Sobota 31. 5.  2014, Dobrča žig

Izhodišče in vrnitev Tržič

Povezava za ogled http://www.hribi.net/gora/dobrca/3/129

Dobimo se ob 0745 na parkirnem prostoru Merkurja ob Celovški v Šentvidu nasproti gostilne Jelen. Odhod vseh prijavljenih in neprijavljenih bo točno ob 0800.

Druge potrebne informacije si bomo izmenjali pred odhodom.

Za popestritev dneva: bomo izbrali kasneje.

Kosilo: v koči na Dobrči, ki slovi po dobri hrani in obilnih obrokih

Povratne informacije o vaši udeležbi pričakujem na e-naslovu [email protected] ali na gsm 041 652 648. V primeru, da bo vremenska napoved neprimerna, vas bom  o morebitni odpovedi  dva dni pred predvidenim dogodkom obvestil po e-pošti. Dogodka se bomo udeležili na lastno željo, v lastni režiji in na lastno odgovornost. Da boste primerno pripravljeni predlagam, da upoštevajte na tej povezavi navodila in nasvete

Jadralski in hribovski pozdrav.

Lado Brence
tel.: 01/ 28 01 620
GSM 041 652 648 ali e-pošta [email protected]