Splošna navodila in nasveti za udeležbo na izletih

V vsakoletnem programu dela JK Odisej je na razpolago več aktivnosti, ki se jih bomo lahko skozi celo leto udeleževali. Seveda si bo vsak po svoji volji lahko izbiral zase zanimive in pomembne dogodke. Od tistih, ki se boste odločili in se mi pridružili na krajših in malo daljših pohodih, bom pričakoval, da se boste priključili primerno opremljeni. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da zaradi nepredvidljive situacije potrebuješ prav tisto, česar nimaš s seboj.

Zato vam želim posredovati, vsaj tistim, ki spodaj naštete opreme še nimate pripravljene, tale seznam za v nahrbtnik in za obleči.

V nahrbtniku je lahko stalno pripravljena standardna oprema in tako sigurno ničesar ne pozabiš doma.

 1. Kapa in rokavice.
 2. Manjšo brisačo, da si lahko, ko prideš na vrh, obrišeš znoj, ali kaj več.
 3. Anorak proti vetru, ki lahko hladno piha na vrhovih.
 4. Pelerino za zaščito pred morebitnim dežjem.
 5. Baterijo in vžigalice.
 6. Nož, lahko švicarski.
 7. Vrv debeline  6 do 8 mm, dolžine cca 4 m.
 8. Papirne robčke ali rolico papirja.
 9. Če si član Planinske zveze Slovenije izkaznico in knjižico, Dnevnik s Slovenske planinske poti. (na vseh ciljih, ki so v planu, boste dobili žig)
 10. V primeru manjših poškodb npr. odrgnin, žuljev in podobno, je rano potrebno zaščititi. Imej s seboj razkužilo v obliki razpršila ali žganja in nekaj obližev različnih velikosti. Ne bo odveč tudi kos gaze in kolut levko plasta.
 11. Steklenica, ki ohranja temperaturo z vsebino, ki si jo zamisliš sam.
 12. Na vsakem vrhu je priporočljivo, da nadomestiš izgubo soli in sladkorja, z mešanico slanih oreščkov in rozin. Koristno in osvežujoče je sadje. Npr. banana, pomaranča ali jabolko. Tudi košček čokolade je lahko dobrodošel.

Odhodi bodo v jutranjih urah in ta jutranja gibanje priporočam z neobremenjenimi želodci. Pred pohodom je dobro popiti tekočino in pojesti samo žemljo, ki nam bo dala moč. Med potjo po potrebi naredimo tu in tam nekaj požirkov tekočine, ki jo imamo s seboj in šele na vrhu se podkrepimo z hrano iz nahrbtnika ali naročeno v koči. Tako bomo na poti proti vrhu veliko lažje premagovali manjše ali večje napore.

In seveda obvezna oblačila in obutev.

Ko prideš na vrh je zdravo, da zamenjaš zgornji del spodnjega perila in zgornje oblačilo, ki bo verjetno mokro. Tudi ko se vrnemo v dolino, bo perilo vlažno ali mokro od potu. In ko sedeš v avto, se bolje počutiš, če boš ponovno v suhem oblačilu. Vse to je priporočljivo v vsakem primeru, ne glede na to, ali bomo v eno stran hodili samo eno uro ali pa več. In nič ne bo škodilo, če bo tudi kakšna majica več v nahrbtniku. Lahko so prisotne tudi rezervne nogavice. Zgornja oblačila se izberejo in nosijo glede na vremenske pogoje.

Obutev naj bo močna. Pohodni čevlji za vsak teren, ki ne bo ravnina. Morebitni zviti gležnji nam otežijo gibanje, zato je bolje, da preprečiš kot da lečiš. Visoki čevlji nas ščitijo tudi pred še tako trdimi udarci pri še tako nedolžnih zdrsih. Skale so zelo trde. Tudi vodo taki čevlji običajno ne prepustijo. In ko sedeš v vozilo, seveda voziš v obutvi, ki jo običajno nosiš.

Za boljše gibanje celega telesa in lažjo hojo pri vzpenjanju in potem pri spustu, priporočam pohodne palice.

Lado Brence