Vtisi z 21. jesenske regate JKO

September 2012

Ponovno, tradicionalno, kot vedno v septembru,  se je dogodila regata  JK ODISEJ  za prehodni pokal  v jadranju, v razredu monotip   in v razredu open.
Jadralo se je v  Srednjem kanalu  Zadarskega področja,  zaključne slovesnosti objava rezultatov in podelitev  priznanj  se je vršila v  vasici Žman.

Trije tekmovalni dnevi  od  23. do 25. sept  2012.  so nam postregli z  polno paleto izzivov regatiranja in druženja udeležencev, skupaj na 13 jadrnicah je tekmovalo preko 60 jadralk in jadralcev. Sojenje in tehnični del postavitve regatnega polja je v zadovoljstvo vseh zopet odlično  izvedel naš stari znanec, častni član kluba JKO,  Dragan Penjalov s pomočniki..

Kot omenjeno, so trije različni tekmovalni dnevi postregli z, naj poudarim, ruleto vetrov različnih jakosti in različnosti stanja morja.  Prvi uvodni dan prelep rahel jugo,  za uvajanje v drugi dan, ko nas je jugo z močjo tudi (ocenjeno) preko 30 Kn  primoral v primerno tehnično zahtevno plovbo,  zato pa je tretji dan postregel le z zelo rahlim maestralom, ki je za mnoge predstavljal problem obvladovanja vožnje s spinakerjem v minimalnih hitrostih plovbe.

Jadranje je potekalo v dveh tekmovalnih razredih.
V razredu monotip na jadrnicah Bavaria 32 se je pomerilo 12 ekip, tekmovali so za prehodni pokal JKO,  ki ga je osvojil  krmar Milan Grad s svojo posadko.
V odprtem razredu so tekmovale vse prijavljene jadrnice, kjer je izstopala Elan 33  s posadko, ki  sem jo vodil Srečko Škrlec.

Regata je zelo lepo uspela. Druženje in pogostitev v Žmanu je izzvenelo pozno ponoči v zadovoljstvu vseh udeležencev. Naj na koncu omenim, da je navkljub izredni tradiciji v JKO udeležba ekip (le 13 jadrnic) za mene osebno malo presenečenje. Rad bi, da vedno več lastnikov svojih plovil popestri številčnost udeležbe tudi v konkurenci odprtega razreda, ter da s kančkom inovativnosti  dodamo nove vsebine v naše jadralne aktivnosti.

Rezultate in podatke o 6 voženih etapah regate ter nekaj utrinkov si lahko ogledate v nadaljevanju:

[slideshow]

Pripravil: Srečko Škrlec