21. regata JK ODISEJ s krova »Black Magic«

Iz Červarja proti Zadru, pod nebesnim svodom ozvezdja Jadran (Mate Dolenc) se je pet članska amaterska ekipa pod vodstvom morskega volka Srečka Škrleca, ki je s številnimi že preplutimi regatami in morji vsesplošno priznana jadralska eminenca,  popeljala na regato -do skupne zmage.

Opremljeni z veliko dobre volje in potrebno količino jedače in pijače, smo izpluli v smeri Unij, ki so bile naš prvi cilj. V nočni vožnji preko Kvarnerja, smo v občudovanju nočnega neba, pa tudi v podpalubju podkožno, snovali tekmovalno strategijo pričakovanih jadralskih užitkov.  Po triurnem krepčilnem spancu, je drugi dan sledila nova jadralska etapa do Zadra, kjer smo vkrcali še zadnjega člana posadke, ki se je izkazal za šepetalca vetrov, Janez je bil namreč odgovoren za brezhibno napeta jadra.

V pričakovanju prvega regatnega plova se je nestrpnost stopnjevala. Vetrovi niso obetali posebno hitrega jadranja. V regatno polje smo pripluli v zadnjem hipu, kar je Srečkove glasilke drago stalo. Balastni del ekipe je z zadnjimi močmi zasedel položaj in že smo s šibkim vetrom zdrveli skozi štartno linijo. Naš strateg in kapitan je na lovorikah delnega rezultata  v prvem plovu mirno »zaspal« in s pivom v roki zašel v kurzu. Naivni medklic člana posadke, je z grozo »prebudil« našega kapitana z vprašanjem, »Srečo, pa kam mi gremo?!«, Škoda je bila že nepopravljiva. Prvo etapo smo tako zaključili na drugem mestu.  Da bi se nam kapetan odkupil, nas je zato v drugem in tudi v tretjem plovu popeljal do zmage. Poudariti je potrebno, da ni dela  opravil sam, pač pa celotna posadka,  zasluge nosita tudi krmarja Miro in Tomaž ter navsezadnje tudi ostro oko Janeza, ki je skrbel za pravilno napeta jadra. Prvi regatni dan se je zaključil na obali Dugega otoka, na obali mandrača Žman. Spoznavni večer je minil v senci kulinaričnih dobrot konobe Roko.

Drugi regatni dan, zbudili smo se v vetrovno jutro, v katerem je jugo napovedoval adrenalinsko jadranje. Regatni odbor je tudi ta dan vzdržal in izpolnil pričakovanja jadralskih zanesenjakov. Dva plova proge, sta bila speljana čez preliv med otočkom Krava in  Krknata, ob južnem rtu nas je strašila plitva voda in v ovinku čeri, kjer so visoki valovi ter vetrni sunki juga kazali svoje zobe. Pripetil se je tudi neljubi dogodek, saj je jadrnico enega izmed udeležencev  regate poljubilo morsko dno., kar je verjetno vplivalo na odločitev regatnega odbora, da po drugem plovu  zaključi regatni dan. Zanesenjaštvo posadke Black Magic se je zaradi adrenalina v krvi sproščalo še dolgo v noč, pri čemer smo z ubranim zborovskim petjem polepšali jesenski večer tudi prebivalcem vasice Žman, saj so milozvočne dalmatinske pesmi tudi brez aplavza publike uspavale tudi nas.

V tretji jadralski dan smo se prebudili z obžalovanjem učinkov pretekle noči. Po sprva skoraj popolnem brezvetrju smo začeli prvi plov  v rahlem maestralu.  Z barke smo nagnali še zadnje mačke prejšnje noči in se s ponovno  željo po dobrem rezultatu pognali v boj. Ponovno se je izkazal naš strateg in kapitan Srečo, ki je svojo staro lepotico spravil v neulovljiv tek. Pri obratu okoli boje, pa je zaradi vsesplošne neuigranosti posadke prišlo do napake pri dvigovanju špinakerja, kar nas je skoraj stalo prvega mesta, vsekakor pa dobršne mere sivih las. Po lovljenju zadnjih sapic vetra se je regatni dan zaključil. Preostanek dneva smo jadralsko zmatrane ude namakali v še toplem jadranskem morju, kar je povzročalo začudenje domačinov.

Regata se je izpela z zaključnim večerom v konobi Roko. Ponovno so nas presenetili z kulinaričnimi dobrotami in poskrbeli, da je bilo vzdušje v pričakovanju podelitve priznanj nepozabno.

Organizacija 21 jesenske regate jadralnega kluba Odisej je pohvale vredna, prav tako  je potrebno poudariti, da je naša ekipa tekmovala izven konkurence, saj so ostali udeleženci jadrali v monoklasi na tipskih jadrnicah Bavaria 32, kar pa ni vzelo žara posadki Black Magic v boju za zmago overall. Zahvalili bi se tudi ostalim udeležencem regate, saj smo se od njih lahko veliko naučili. V pričakovanju ponovnega lovljenja vetra v jadra vas pozdravljamo posadka Black Magic septembra 2012; Tomaž, Miro, Janez, Drago, Srečo in Tadeja.

Spisala: Tadeja Mancini