Zapisnik sestanka skupine za urejanje spletne strani

14. maj 2012, Ljubljana

Sestanek je bil 14.5.2012 ob 17h v prostorih ComTrade.

Prisotni: Saša Bizjak, Dejan Volk, Luka Renko, Borut Remic, Iztok Toplišek

Opravičil: Milan Grad

1. Pregled trenutnega stanja ter možnosti vzdrževanja spletnih strani JK Odisej

Ker je usoda starega strežnika zaradi junija predvidene selitve ComTrade negotova, je bila letos v začetku leta postavljena spletna stran na WordPress infrastrukturi. Iztok je takrat na sestanku vodstva predstavil novo infrastrukturo, kot tudi prednosti in slabosti v primerjavi s starim sistemom. IO se je na podlagi argumentov odločil za prenos spletnih strani na WordPress.

Zaradi pripomb nekaterih članov na nove spletne strani JK Odisej se je na iniciativo predsednika IO Milana Grada oblikovala skupina za strokovno in vsebinsko presojo le-teh in možnosti.

Možnosti:

  • vzpostavitev novega strežnika s kopijo starih strani, nadaljevanje urejanja v starem načinu
    pri tej varianti je problem predvsem dodajanje/urejanje strani, ki zahteva nekaj več tehničnega znanja (znanje urejanja HTML); Iztok s takim načinom urejanja ne želi več nadaljevati
  • vzpostavitev novega strežnika z lastnim CMS sistemom
    z lastnim CMS sistemom bi imeli prednost poenostavljenega dodajanja/urejanja vsebin in hkrati imeli več svobode pri prilagoditvi videza; ta varianta zahteva znanje potavitve in vzdrževanja CMS sistema; Iztok tega znanja nima zato bi bilo treba poiskati drugega skrbnika
  • uporaba WordPress infrastrukture
    infrastruktura je že na voljo, je brezplačna (plačati bo treba le mapiranje domene 13USD/leto); v brezplačni različici je omejitev s prostorom (ki glede na trenutne potrebe ni problem) ter videzom (omejeni smo na predpripravljene oblikovne predloge)

Vsi prisotni smo se strinjali, da zadnja varianta v primerjavi s alternativama zahteva najmanj vloženega truda in nudi dovolj fleksibilnosti in možnosti, da pokrije naše potrebe.

Sklep 1: Za nove spletne strani obdržimo WordPress infrastrukturo.

2. Prenos starih vsebin

Na novo spletno stran so bile od starih vsebin prenešene osnovne informacije o klubu. Stare vsebine bi lahko ohranili bodisi z vzpostavitvijo kopije starega sistema na alternativen strežnik (za primer, če ComTrade strežnik ne “preživi” selitve) ali pa s prenosom starih vsebin na WordPress.
Ker je starih vsebin precej, se bo prenos delal postopoma od novejših k starejšim. Za dostop do še neprenesenih vsebin je na voljo še vedno star strežnik, če ta po selitvi ne bo več na razpolago se lahko po potrebi začasno kje vpostavi tudi rezerva.

Sklep 2: Staro vsebino prenesemo: Iztok, Borut, Luka, Dejan. Iztok posreduje kopijo stare vsebine ostalim. V prvi fazi prenesemo poročila 2011 in vsebino v Priročniku.

Luka – Poročila:

3. mini-12 – medklubska regata na Bohinjskem jezeru
Jesensko (zimski) pohod na Snežnik
Zaključni plov JK Odisej v zadarskem akvatoriju
20. jubilejna regata za prehodni pokal JKO
Popoldansko jadranje na Bohinjskem jezeru
Barcolana 2011

Dejan:
17. spomladanski plov/regata JK Odisej 2011 – (prenešeno)
Izlet članov Odiseja v Beneško laguno – (prenešeno)
Na Lastovo… v gojzerjih – (prenešeno)
Beatlon 2011
Na Slavnik – izlet treh generacij

Borut:
Poročilo 8. regate J-24 JK Odisej
Usposabljanje na J24
XXIII. predbožično jadranje
Od Tinjana do Secovelj
Zgodil se je Občni zbor JK Odisej 2011

Iztok – Priročnik:
Regatna pravila
Pomorski predpisi
Nasveti

V delo prenašanja starih vsebin se lahko vključijo tudi dodatni prostovoljci z nakaj osnovnega znanja objave spletnih vsebin.

3. Ostalo

Sklep 4. Uredi se še preslikavo domene odisej.org na wordpress.

Na naslednji seji IO se preveri napredek glede zgoraj dogovorjenega.

Zapisal: Iztok Toplišek