Predavanje: Rolex Middle Sea Race regata (Maks Vrečko, Karpo) – poročilo

V petek, 3. februarja 2023 smo v JKO povabili Maksa Vrečka, skiperja in lastnika jadrnice Karpo, ki se je letos s posadko jadrnice Elan 450 Karpo iz JK Loka Timing letos udeležil 43. izvedbe regate Rolex Middle Sea Race, da nam predstavi njihovo izkušnjo na tej regati. 

Maks je skoraj 40 udeležencev skozi predavanje popeljal na odisejado posadke Karpo od transferja iz Biograda na moru do starta regate v Valletti na Malti. Skupaj smo si ogledali start regate, jadranje v regati vse do cilja in transferja nazaj v matično marino v Biogradu na moru. Predstavil nam je njihove ključne dogodke in izzive na tej 606 NM dolgi regati okoli Sicilije. 

Letošnji Rolex Middle Sea Race je upravičil sloves ene izmed najtežjih klasičnih regat. Regata je znana po težkih pogojih na morju in močnih vetrovih, letos pa je bila realnost čisto drugačna – letošnja regata je bila zahtevna predvsem zaradi šibkih vetrov in brezvetrja, s katerimi so se posadke borile 606 NM več kot 8 dni. 

Graphical user interface, website  Description automatically generated

Ogledali smo si tudi trenutke posnetka v živo – skupaj smo spremljali štart regate v Valletti: 

Maks nam je na predavanju predstavil kritične momente tekom regate: TSS v Mesinski ožini, dan 3: nadaljevati ali odstopiti; nočno srečanje s tankerjem pri Palermu, dan 3: napetosti v posadki in načine, kako so jih skiper in člani posadke sproti reševali.  

A person standing in front of a projection screen  Description automatically generated

Udeleženci predavanja smo med drugim dobili vpogled v to, kako funkcionira ekipa v takih psihično zahtevnih pogojih in kako pomembna je vloga skiperja v takih situacijah, posebej ko se 4. dan pojavijo napetosti med člani posadke in je potrebno vzdržati do konca regate. 

Udeleženci predavanja smo zaploskali ekipi Karpa ob gledanju video posnetka prihoda v cilj. 

Zadnje milje do zasluženega cilja regate … po 606 NM in osmih dneh jadranja. Posadka se je zasluženo razveselila cilja regate. Polovica udeleženih jadrnic regate ni zaključila, posadka Karpa pa je vztrajala, zdržala psihološke pritiske in po osmih dneh 19 minutah prišla v cilj.

Posadka Karpo s skiperjem Maksom Vrečkom je dosegla skupno 47. mesto od 99 bark v IRC, 9. mesto od 24 bark v kategoriji IRC 4 in 5. mesto od 15 bark v kategoriji ORC 4. Čestitamo! 

Povezave do uradnega videa regate: https://www.youtube.com/watch?v=ItNgHHUf5Z4 

Zapisala: Saša Javorič