Slovenska jadralna liga 2019

Slovenska jadralna liga (SJL) je bila letos jeseni razpisana v skrajšani obliki (samo 4 regate), zato da se časovo pokrije z kvalifikacijami za Sailing Champions League. JK Odisej se je tudi letos udeležil lige, ki pa je zaradi zmanjšanega obsega in poznih terminov imela samo 7 ekip.

Osnovna ekipa je bila sestavljena iz 6 članov (Luka, Franjo, Miro, Aleks, Nikola in Ivan) na eni regati pa sta se nam pridružila dva dodatna člana (Tilen in Matic). Uspelo nam opraviti samo en trening z ekipo, da so vsi spoznali jadrnico, ni bilo pa možnosti, da treniramo z še kakšno ekipo.

Prva regata je bila z zelo malo vetra in je regata predstavljala velik izziv predvsem glede trima jader in pa upravljanja z težo. Hitro smo videli, da so ekipe letos še bolj tekmovalne in da bomo morali več trenirati za izboljšanje konkurenčnosti

Druga in tretja regata je postregla z precej več vetra, na trenutke kar adrenalinskim jadranjem, glisiranjem do 11.5 vz hitrosti. Tudi tukaj je bil velik izziv, da smo pri vožnji z genakerjem jadrnico ohranili pri glisiranju več časa. Pri enem križanju pa smo imeli še “crash-tack”: ker nismo uspeli pravočasno popustiti glavno jadro (velika sila na drsniku), tako da nam je na levih uzdah preostal samo še obrat, pri tem pa je bila posadka na boku in je končala z nogami v morju.

Zadnja regata je bila 14. decembra, ki pa je postregel z sončnim vremenom, pomladnimi temperaturami in pa žal zelo malo vetra. Organizator je uspel izvesti samo en plov, ki pa ga tri posadke žal nismo uspele končati v časovni omejitvi. Vseeno smo preživeli fantastičen dan na morju. Skupno smo končali na 6. mestu, predvsem moramo pohvaliti ekipo MAJE (JK Optimist), ki nas je premagala in nudila veliko pravih dvobojev na vodi.

SJL za leto 2020 je že razpisan in vsi skupaj smo družno ugotovili, da se je vsekakor ponovno udeležimo in popravimo letošnjo uvrstitev.

https://www.facebook.com/cleanportsailingevents/videos/1330230853844712/