Zajadraj z nami 2019 – J24 – poročilo

            Že drugo leto zapored se JK Odisej trudi z dogodkom Zajadraj z nami ustvariti nove jadralce in približati ta šport vsem, ki še niso doživeli občutka svobode na vodi. Letošnji dogodek je bil izveden na osemmetrskih jadrnicah J-24, na katerih se je v preteklosti vozil Audi J-24 Cup. Tokrat se je jadranja udeležilo 20 novih mornarjev na petih jadrnicah. Žal je bil zaradi neugodne vremenske napovedi prvotno določen termin zamaknjen za en teden, kar se je poznalo na udeležbi.

            Odločitev o prestavitvi termina je bila ustrezna, saj je ob izvedbi vreme ponudilo raznolike pogoje. V začetku, ko so udeleženci spoznavali osnove jadrnice, pripravo jader, opremo in varnost, je bilo sončno in brez močnega vetra. Ko smo se nato malo sprostili in zajadrali, je začelo močneje pihati, s sunki tudi nad 15 vozlov. Proti koncu dneva se je tudi nekoliko pooblačilo in padlo je nekaj kapelj dežja, s čimer so novi jadralci izkusili različne pogoje, katere nam ponuja vreme. Čeprav sta bila veter in oblačnost spremenljiva, je temperatura zraka ostala nad 20 °C.

Popoldan so se vse jadrnice varno in brez problemov vrnile v marino Izola, lep dan smo zaključili s skupno večerjo.

            Moram omeniti še novost, da je predstavnik CleanSporta ob izposoji zahteval varščino za J-24 v višini 300€, na kar nismo bili pripravljeni. To je zamaknilo izplutje za približno pol ure. Ne glede na to so bile jadrnice ob izplutju pripravljene in se v enakem stanju tudi vrnile nazaj.

            Na koncu se želim še zahvaliti podjetju CleanSport, ki nam je oddal jadrnice in pomoč pri pristajanju nazaj v marino, ter našim skiperjem, brez katerih ta dogodek ne bi bil mogoč. Tako gre hvala tudi Andreju Gogali, Miru Jurkasu, Ivanu Žiliču, Miru Krajncu ter moji malenkosti. Do naslednjega Zajadraj z nami želim vsem mirno morje in veter v jadrih 🙂