SJL 4. regata – poročilo

4. regata 10.3.2019 veter JZ od 12 do 19vz

JK Odisej se je 10.03.2019 udeležil 4. regate Slovenske jadralske lige za sezono 2018/19. Kot ponavadi smo se zbrali v klubu Burja v marini Izola. Od 11 prijavljenih ekip se je kot dan prej zbralo le 8 posadk. Žreb nas je določil v drugo skupino. Vseeno smo dobili barko takoj, ker so v kvalifikacijah sodelovale le po 4 jadrnice. Dve jadrnici sta bili prosti za trening. Tako smo imeli kar nekaj časa za preizkus naših zmogljivosti. Ni nam bilo potrebno hiteti in smo na regatno polje prispeli kot zadnji. Boje so bile že postavljene in pripravljene na našo testno vožnjo. Za vajo smo se podali dva krat po regatnem polju in pazili, da ne motimo ostalih, ki so že vozili kvalifikacije. Posadka, ki do sedaj ni nikoli bila skupaj je s premišljenimi malce počasnejšimi manevri zavidljivo upravljala z jadri in tudi genakerjem. Po drugem trening obplutju smo bili že zelo samozavestni. Tako pripravljeni na naš prvi plov smo polni pričakovanja naredili še malico in popili malo pivco. Kar se je kasneje izkazalo za napačno. Le malce več vetra in manj pozornosti je bilo potrebno, da smo genaker razpenjali po vodi in pod vodo namesto na jambor. Kljub podvodnemu jadranju, se naj je uspelo dovolj približati zavetrni boji v trenutku ko smo uspeli izvlečt genaker iz vode. Genakerja nismo več vlekli na plano. Na žalost finalistov smo ga pustili mokrega posadki, ki je za nami vozila finale. Oba kvalifikacijska plova smo zelo slabo delali z genakerjem in zasedli gladko zadnje mesto. Na zadnjem obratu ga nismo več vlekli na plano, predvsem zaradi prevelikega vetra za naše izkušnje.

Po kvalifikacijah se je prilegel počitek na sodniški barki. Spremljali smo finale in komentirali manevre posadk. Po končanem finalu nas je čakal match race z edino preostalo jadrnico v konkurenci. Finale je vozilo 6 jadrnic in dve sta ostali za mali finale.

Spet smo izžrebali isto barko kot za kvalifikacije, kar smo izkoristili za pospravljanje smeti, ki smo jih pustili prej na kvalifikacijskem plovu.

Spremljanje bojev na regatnem polju

Mali finale se je začel zelo obetavno bili smo zavetrni za tekmecem v dobrem položaju, da ga zrinemo iza sodniške barke vendar nam je zagodel jadralski škrat. Ob potiskanju barke v veter smo pozabili na genovo izgubili hitrost in tekmec je ušel. Punudila se nam je še ena priložnost, natrimali smo jadra dobili hitrost in spet preganjali privetrno jadrnico, da prečka startno linijo. No tokrat smo imeli preveč hitrosti se odpeljali mimo in sami zašli v težave ter prečkali linijo predčasno. Še dobro, da je startna procedutra Papa in se lahko odkupiš s ponovnim prečkanjem startne linije. Zaradi preveč nerodnih manevrov smo zaostali na startu. Tekmec nas je v privetrni varni razdalji spremljal, da nismo mogli opravit obrata. Po obratu jih nismo več dohiteli. Vseeno smo bili zadovoljni, saj nam je uspelo dvignit genaker in upravljat z njim brez podvodnih manevrov.   

Na krovu FarEast28R številka 2 se je trudila posadka: Dejan Volk (krmar, taktik), Franjo Antončič (primo in trim taktik), Andrej Scozzai (genova, orgle), Franc Šter ( genova in trim genakerja), Rok Furlan ( glavno jadro)

Zapisal Dejan Volk