Slovenska jadralska liga – trening nedelja 12.11. in regata sobota 18.11.

 Za nami je druga regata SJL v sezoni 2017/18 na jadrnicah Fareast 28. O izvedbi regat in jadrnicah je izčrpno poročal že Dejan (hvala lepa), zato tokrat tega ne bom ponavljal. Poročam le o nekaterih specifičnostih treninga 12.11. in regate 18.11. Trening je potekal v šibkem JZ vetru, ki je okoli tretje popoldne popolnoma ponehal. Lepo smo jadrali z genakerjem (precej visoko v veter, da je dobro letelo ) in trenirali manevre. Pretiranih težav z zatikanjem glavnega jadra za zadnjo pripono, floka ob jambor ali kopanjem gennakerja nismo imeli. Je pa res, da se vse to lahko hitro zgodi in je treba biti pozoren, da težavo hitro razrešiš. Dobili smo vtis, da gre za hitro, lahko in okretno barko, z veliko površino jader in spraševali smo se, kako se obnaša v močnejših vetrovih.

Trenutek resnice je prišel v nedeljo 18.11. na regati, ko je bila zgodba drugačna. Napovedana burjica se je razvila v burjo do 25 vozlov in organizator je iz plova v plov prepovedoval uporabo genakerja. Moram reči, da mi je ob tem kar malo odleglo, čeprav bi bilo vsekakor zanimivo doživeti kaj podobnega, kot prikazuje tale film.

Jadrali smo dva plova v kvalifikacijski skupni in dva v B finalu. Skupno smo zasedli 11. ali predzadnje mesto, kot kaže priložena tabela. Mislim, da smo v skupni razvrstitvi lige JKO rezultat pokvarili za eno mesto. Sorry!!

Kot je napisal že Dejan, je konkurenca močna, večinoma sestavljena iz uigranih posadk z obilo jadralskega znanja. Predvsem pa je treba poudariti, da gre tukaj za športno jadranje (sploh v močnejšem vetru), pri katerem se cela vrsta detajlov poklopi v bolj ali manj uspešno celoto. Filozofija jadranja je povsem drugačna, kot jo v zadnjem času v JKO zasledujemo z odločanjem za organiziranje monotipnih regat na jadrnicah B40.

S stališča JKO nam seveda ne gre na roko tudi to, da se naše posadke iz regate v regato menjajo, medtem ko so ostale stalne. Kljub temu pa menim, da je bila odločitev za sodelovanje dobra in da se lahko sodelujoči ogromno naučimo.

Za JKO smo tokrat jadrali člani: Renata Kišek, Tone Gorup, Bojan Zalar, Elvis Štemberger in Boštjan Podobnik

SJL 2017 rezultati 2. regate.jpg