26. regata za prehodni pokal JK Odisej – poročilo

Letos se je naša tradicionalna regata za prehodni pokal JK Odisej ponovno odvijala na akvatoriju Sukošan – Žminjak – Tkon.
IMG_20170923_182935.jpg
V soboto smo prevzeli barke v Sukošanu in ponovno izvedli trening plov za pršut. Žal nekaj bark ni uspelo priti na trening, ker je čarterist zamujal pri predaji genakerjev. Tokrat je sodniška barka pripravila nekoliko večje obratne boje, vseeno pa jih je dala v maskirne modro-zelene barve. Kljub temu smo tokrat vsi udeleženci našli pravo pot do cilja in preizkusili barke pred sončnim zahodom.

IMG_20170924_165511.jpg

V nedeljo se je začelo zares. Prvi plov je zaradi nekoliko nejasne objave trase s strani sodnika postregel z presenečenjem za tri posadke, ki niso poslušale dodatnih vprašanj in pojasnil sodnika, kar je rezultiralo v diskavilifikaciji. Drugi plov pa se je zaradi pomankanja vetra zaključil tako, da so samo 4 barke v monotipu prišle do cilja. Vsekakor dan, ki je v tekmovalnem smislu pustil precej mešane občutke. Dan smo zaključili na Žminjaku ob večerji, druženju z predstavitvijo posadk in dalmatinski glasbi.

IMG_20170925_181414.jpg

V ponedeljek se je sodnik odločil za tehnično postavitev plova palice z dodatkom vrat. Tokrat smo sicer imeli precej oblačen, vendar tudi vetrovno bolj ugoden dan. Kljub jasni postavitvi trase je vseeno ena posadka zgrešila vrata in se je morala vračati nazaj, da popravi napako.  Tokrat smo uspešno opravili tri plove, v katerih so se kar dobro premešale uvrstitve. Večer smo preživeli po zalivih okoli Murterja.

22041956_1067542253417566_2013447449659700908_o.jpgTorek je finalni dan: tudi tokrat smo izvedli dva plova na trasi med Žminjakom in Tkonom. Prvi plov je postregel z nihanjem vetra, tako da so se barke kar dobro razpotegnile po regatnem polju, na koncu pa spet prišle precej skupaj v cilj. Drugi plov pa je postregel z močnejšim vetrom in jadranjem v orco proti Tkonu. Ponovno je sledila dobra večerja in razglasitev rezultatov v Tkonu.

Rezultati-26-regata

V monotip B40 je prvo mesto osvojil Luka Renko, v Open razvrstitvi pa je ponovno zmagal Srečko Škrlec na Black Magicu. Ko pogledamo tablico z rezultati sta prva dva plova res moteča (3x DSQ, 6xDNF), je pa zanimivo da je v monotipu slast zmage okusilo kar 6 posadk (v 7 plovih), kar kaže na zelo veliko konkurenco med posadkami.

Na koncu bi se rad posebaj zahvalil posadkam Draga Ljubca iz Felnar Ptuj in Saše Šinkovec iz Loka Timing, ki so z svojo udeležbo popestrili našo regato. Veseli me tudi, da se je kar 6 jadrnic s člani in simpatizerji JK Odisej udeležilo družabnih dogodkov ob regati.

Več fotografij je na voljo v albumu.