14. Regata J24 JK Odisej Izola, 1.4.2017

14. regate J24 JK Odisej Izola 2017 se je udeležilo 8 ekip skupaj 33 članov posadk. Še teden pred regato smo imeli le šest prijavjenih posadk. Predsednik JK Odisej Luka Renko se je potrudil in preko Facebooka pridobil še dve posadki iz drugih klubov. Posadka Merkur Idrija krmarja Jakoba Ježa in posadka Gmajna krmarja Jaka Močnika. Z osmimi jadrnica je iz tekmovalnega vidika regata postala mnogo bolj zanimiva. Razvrstitve po mestih so se precej spreminjale le zmagovalna ekipa LPKF krmarja Boštjana Podobnika je suvereno dosegala prva in druga mesta. Drugo uvrstitev v regati so dosegli člani ekipe Kr eni krmarja Luke Renka. Tretja je bila ekipa DIM krmarja Mira Krajnca.

No pa pojdimo lepo po vrsti. Vremenska napoved za 1. april je bila še dan pred dogodkom precej »prvo aprilska«. Kazalo je na šibek veter 4 do 10 vozlov v glavnem jugo z možnostjo maestrala v popoldanskih urah največ do 13 vozlov. Veter je neprestano menjal smer in postopoma jačal čez celotno regato. V regatnem odboru sta se Rakar Matej in Baruca Simon zelo potrudila, da sta postavljala regatno polje glede na veter. Vozili smo klasično palico, start v veter, priveterno bojo pustit na levi povretek na startno bojo, spet do privetrne boje in v start/cilj linijo.

1. Plov

Start prvega plova je bil ob 11.48 minut, smer vetra SZ, jakost 5-8 vozlov. Najbolje je startal LPKF na levih uzdah, ki se je kmalu po startu moral izogibat barki Lupo in zapeljati za njo. Do privetrne boje je prva pijadrala jadrnica Kr Eni za njo je bila jadrnica LPKF. Tudi na zavetrni boji in drugem obisku privetrne boje se razvrstitev na prvih dveh mestih ni spremenila. Po približno pol ure vožnje ob 12.19 je zmagovalna jadrnica Kr Eni prispela v cilj, druga je bila LPKF in tretja je bila jadrnica Gmajna.

Vrstni red prvega plova:

 1. Kr eni (tekmec v animaciji)
 2. LPKF (tekmec v animaciji)
 3. Gmajna
 4. Lupo
 5. Dim
 6. Vikingi
 7. Merkur Idrija
 8. JK Osp

Povezava na animacijo prvega plova. Opomba: Barka Gmajna ni imela sledenja.

2. Plov

Pri drugem plovu se je veter premaknil za 45 stopinj na čisti severnik. Regatni odbor je imel kar nekaj dela pri čakanju na prave razmere in pri prestavljanju boj. Strat drugega plova je bil ob 12:49, čisti sever jakosti okoli 10 vozlov. Prva je startala jadrnica Vikingi druga je bila LPKF in tretja Kr Eni. Kmalu po statu je začel vetrer obračat na vzhod, tako da je bilo možno brez prečenj; z dobrim startom na desnem delu linije; prevoziti pot do privetrne boje. Edino jadrnici JK SP in LPKF sta uspeli prevozit od starta do prve boje z eno orco brez preleta. Lupo, Kr Eni in DIM smo takoj po startu delali prelet na leve uzde kar se je izkazalo za preuranjeno in smo po nepotrebnem rinili više v veter. Vikingi in Merkur idrija so bili dobro na poti vendar so oboji zašli prenizko (beri slaba orca) in  sta morali dvakrat prečit za dosego privetrne boje. Prvo bojo so prvi obrnili LPKF drugi pa Vikingi.

Takoj po obratu na prvi boji se je zgodila zabloda cele flote. Ob povratku proti privetrni boji se je zaradi vala in kakega oblaka težko vidla startna linija s čolnom in zavetrno bojo. Lepo pa je bila vidna boja sosednje regate proti vzhodu. Vsi smo zavili v napačno smer in vstrajali v smeri dokler nas ni posvaril Simon, ki je priglisiral mimo in nas pravočasno obrnil stran od drugega regatnega polja. Hvala Simonu, da skrbi za varnost na morju. To je bila dobra šola in seveda nekaj sramote pri vsakem posebej.

Barka Vikinkgi je odstopila od nadaljnega boja za mesta v plovu. Ostali smo se po zablodi pričeli vračat na zavetrno bojo. Na zavetrni boji je prva obrnila Merkur Idrija nato jadrnica DIM za njo še LPKF. Na zadnjem obratu pred ciljem na privetrni boji je bila prva DIM nato LPKF. Na cilju se vrstni red prvih dveh ni več spremenil. Prva je bila jadrnica DIM druga LPKF in tretja Merkur Idrija.

Drugi plov

 1. Dim (tekmec v animaciji)
 2. LPKF (tekmec v animaciji)
 3. Merkur Idrija
 4. Kr eni
 5. Gmajna
 6. JK Osp
 7. Lupo

DNF Vikingi

Animacija drugega plova

3. Plov

Veter je spet spremenil smer. Narava je pripihala maestral, ki je zdržal tudi v četrtem plovu. Start trethjega plova se je prestavil za pol ure. Celotna flota se je pomaknila na položaj privetrne boje drugega plova kjer je regatni odbor postavil nov start. Veter se je še malce okrepil, bilo je okli 12 vozlov in malce več vala. Start je bil ob 14.16. Kr Eni so pogumno zapluli proti startni liniji vendar so bili prehitri za nekaj pičlih sekund kar so uvideli še preden so prečkali linijo. Na njihovo nesrečo so zapluli zavetrno mimo startne boje in edina rešitev je bilo kroženje in start na leve uzde izza cele flote ki je že zaponila strtno ciljno linijo. LKPF jadrnica je prva zapeljala čez linijo takoj za njo na privetrni strani je bila jadrnica Vikingi, tretji pa so bili Merkur Idrija pogumno na levih uzdah dovolj hitri, da so se izognili ostali floti. Na privetrni boji je prva obrnila jadrnica LPKF sledila ji je jadrnica DIM. Zavetrno bojo je prva obrnila jadrnica LPKF nato jadrnica Kr Eni. DIM je izgubil driugo mesto zaradi prekasnega spravljanja špinakerja in je zavetrno bojo obplu zelo na široko. Vikingi, ki so bili na koncu drugi so zavetrno bojo obrnili šele peti. Nato so najbolje orcali pravočasno obrnili na spremembo vetra in ubrali najkrajšo pot do privetrne boje kjer so obrnili kot drugi. Tretja je bila jadrnica Merkur Idrija vendar se je boje dotaknila in so opravili še en kazenski obrat. LKPF je s precejšnjo prednostjo drvel proti cilju. LPKF v animaciji ni prispel do cilja ker je zmanjkalo baterij. Drugi so bili Vikingi tretji pa DIM.

 1. LPKF (tekmec v animaciji)
 2. Vikingi (tekmec v animaciji)
 3. Dim
 4. Merkur Idrija
 5. Kr eni
 6. JK Osp
 7. Gmajna
 8. Lupo

Animacija tretjega plova

4. Plov

Start četrtega plova je bil ob 15.05. Veter ZJZ jakosti do 18 vozlov. Narava je prihranila najmočnejši veter za zadnji plov. Za boljše obladovanje jadrnice bi morali skrajšat glavno jadro vendar J24 nima okrajšave galvnega jadra. Nekateri so zamenjali flok namesto genove, ostali smo se borili za preživetje brez menjave genove. Prva je startala LPKF nato Kr Eni in kot tretja je startala jadrnica Lupo. Jadrnica LPKF ni več logirala plova vendar je bila cel četrti plov vodilna na vseh obratih. Zaradi močnega vetra se je dogajalo mnogo podiranj in zavojev v veter. Hitrejši so se bolje borili z valom in blažili sunke vetra z spuščanjem glavnega jadra. Jadrnica Kr Eni je kmalu po štartu zašla v sunek vetra in po reševanju so prečili na leve uzde in izgubili veiko mest. Proti koncu plova jim je uspelo nadoknaditi izgubljeno in so zaključili plov kot tretji. Jadrnica Lupo je suvereno orcala in na vseh obratih obračala kot druga. Nekaj manj spretnostij epokazala pri vožnji z vetrom kjer jo je prav na zadnji stranici lovila jadrnica Kr Eni. Jadrnica Merkur Idrija je imela baletno točko na prvem obratu privetrne boje. Na bojo je prispela kot tretja na levih uzdah in obrnila tik za jadrnico Lupo na desnih uzdah, padec hitrosti in malo višine ji je zmanjkalo, da je morala obračat z vetrom pod bojo. V tem času so k bji pripluli Kr Eni in se je morala spet izogibat z vetrom. Balet jadrnica Merkur Idrija se je zaključil s štirimi kroženji in enim preletom preden jim je uspelo obrniti na privetrni boji. Ob 15.37 je kot prva prečkala ciljno linijo jadrnica LPKF, jadrnica Lupo je bila z minuto zaostanka druga in tik za njo jadrnica Kr Eni tretja. Četrti zadnji plov se je končal ob 15.45. Vse jadrnice so se napotile v pristan, kjer jih je čakalo pospravljanje.

 1. LPKF  (ni sledi)
 2. Lupo (tekmec v animaciji)
 3.  Kr eni (tekmec v animaciji)
 4. Vikingi
 5. Gmajna
 6. Merkur Idrija
 7. JK Osp
 8. Dim

Animacija četrtega plova

Regato smo zaključili s podelitvijo pokalov in zakusko v Baru Hangar. Po neupoštevanju najslabšega plova je bil rezultat sledeči:

MestoEkipaKrmarštev jadrnice1.plov2.plov3.plov4.plovskupaj točk
1LKPFBoštjan Podobnik22x2114
2Kr EniLuka Renko3145x38
3DIMMiro Krajnc55138x9
4VikingiDarko Mislej86DNFX2412
5LupoDejan Volk4478x213
6Merkur IdrijaJakob Jež77x34613
7GmajnaJaka Močnik6357x513
8JK OspElvis Štemberger18x66719

Album slik

Po spominu in pregledovanju logov zapisal

Dejan Volk                                                                                    Bilje, 7.4.2017