Trimanje jader – poročilo

Dušan Ušeničnik, vodja Karpo Team jadralne ekipe, je dva ponedeljkova večera pripravil izredno zanimivo predavanje o trimanju jader.  Predavanje je vzbudilo veliko zanimanja med člani JK Odisej tako da se je vsakega predavanja udeležilo preko 40 udeležencev.

Na prvem delu smo se posvetili osnovam (navidezni veter, sile na barko…) in pa spoznali vse nastavitve prednjega jadra (prečka, genova, flok). Prednje jadro je “motor” barke zato je še posebaj pomembno da poskrbimo za ustrezen pritok zračne mase preko jadra.

Trimanje_UdelezenciNa drugem delu pa smo večino predavanja posvetili glavnemu jadru in zaključili z nastavitvami špinakerja (špinaker, genaker). Dušan je med samim predavanjem odgovarjal na mnoga vprašanja in pri marsikaterem delu predavanja se je razvila prav zanimiva diskusija tako da smo predvideni čas za predavanja precej podaljšali.

Dušan se je izkazal kot izvsten predavatelj, z veliko regatnimi izkušnjami, ki jih zna predajati tudi na druge. Julija se bo s svojo ekipo udeležil tudi ORC Worlds 2017 v Trstu – želimo mu veliko uspehov na tej in ostalih regatah.