24. regata za prehodni pokal JK Odisej 2015 – Poročilo

24.regata JKO start 5.plova

Vse se spreminja, samo jesenska Odisejeva regata ostaja prijeten družaben dogodek, z veliko dobrega jadranja, pridobivanja pomorskih veščin in druženja.

Letošnja regata je potekala od 27. do 29.9.2015 v akvatoriju med Zadrom in Murterjem. Monotip klaso je sestavljalo 9 jadrnic Vector 361, še tri jadrnice so bile v odprtem razredu. Prevzem večine bark je bil v soboto 26.9. v Sukošanu in dan ravno pravi, da se na morju preveri oprema in na hitro nekoliko uigrajo posadke.

Prvi plov, v nedeljo, je bil izveden v bližini otoka Bisage. Veter šibak, vreme krasno, a jadralsko vseeno ne ravno idealno.

Dan se je nadaljeval s plovom na lokciji otoka Mrtonjak, burja je nekoliko pojačala, jadra več niso omahovala pod svojo težo. Začeli smo se tudi že spraševati, ali je špinaker primerno jadro za tako jakost vetra. Dan se je zaključil na pomolu v Saliju, na t.i spoznavnem večeru. Stekli so pogovori o dnevu, komentarji plovov, pripovedovanje morskih zgodb preteklih mesecev…

V ponedeljek je bila burja že kar močna, sunki so dosegali tudi do 40 vozlov, zato je bil izveden samo en plov, na relaciji med Salijem in Žutom. Namesto vlečenja štrikov, je marsikdo tisti popoldan pokuril par kalorij in si pretegnil noge s hojo na vrh Gubavac. Sveže nabrane začimbe so tudi zadišale po barkah.

V torek se je burja za odtenek umirila, a pogledovanje k sosednjim barkam glede skrajšanih jader so jasen pokazatelj, da je jakost še vedno nudila ogromno jadralskih užitkov. Prvi plov dneva je bil od Žuta do Vrgade, drugi od Vrgade do Žminjka. Žminjak je bila tudi zadnja postaja regate, v tamkajšnji gostilni je bila ob zaključni večerji še razglasitev rezultatov in podelitev nagrad.Zmagovalci 24. regate posadka Milana Grada

V monotip klasi je prvo mesto osvojila posadka Milana Grada, druga je bila posadka Marka Marinčka in tretja posadka Draga Ljubeca. V razvrstitvi skupaj z odprtim razredom sta prvi mesti isti, na tretje pa se je povzpela posadka Srečka Škrleca.

Rezultati 24. regate za Prehodni pokal JK Odisej 2015 – MONOTIP

Rezultati 24. regate za Prehodni pokal JK Odisej 2015 – OPEN

MIrjanine slike iz regate

Mirove slike. Regata iz vidika Trobentice

Dejanove slike iz podelitve medalj

Zapisal Ivan Žilič