Odisejevci jadrali z osebami s posebnimi potrebami

Miro Kapelj je pred časom predlagal, da Odisejevci izvedemo plov v humanitarne namene. Janko Lah se je dogovoril s članom Darko Mislejem ter vodstvom Varstveno delovnim centrom Tončke Janežič in priprave so stekle.

Spremljali smo vremenske razmere, povabili uporabnike VDCja ter določili petek 20.septembra 2013 popoldan za dan d.

Dva junaka, Bojan in Marko, dve junakinji, Fikra in Tanja, so po kosilu nestrpno pričakovali prihod spremljevalca Gregorja, ki nas je vse zapeljal do startnega mesta, pomol D v marini Izola. Darko z bratom sta nas pričakala ter razložila kako in kje bomo pluli.

Novi posadki je Darko opisal lastno desetmetrsko jadrnico Y33 ter naslednje skupne aktivnosti. Ker je osebna varnost na jadranju najpomembnejša, smo si uporabniki, takoj po prestopu s kopnega na plavajočo jadrnico, nadeli rešilne jopiče. Zanimivo je bilo izplutje jadrnice iz marine, kjer je veliko jadrnic in smo se večkrat ustavili in izogibali drugim.

Ko smo izpluli med svetilnikoma marine se je pred nami pokazala vsa veličina izolskega zaliva in v daljavi tudi silhueta piranske cerkve.

Do piranskega zaliva smo pluli v veter in pesem jadrničinega motorja je spremljala naše zanimive pogovore o življenju na kopnem in pomorskih izkušnjah. Tudi šaljive dogodkom smo se nasmejali.

Ko smo si ogledali Piran z morja, je bil pravi čas za obrat in povratek v Izolo.

Razpeli smo jadra. Glasbo motorja je nadomestilo valovanje morja in piš zmernega vetra v krmo. Sonce nas je grelo in v prijetnem zibanju jadrnice smo se bližali cilju.

Vsi člani posadke smo se izmenjali na krmilu in občutili sile vetra na jadrih in krmilu.

Pasarela in privezne vrvi so nam omogočile varen privez in izstop na kopno.

Pozdravili in zahvalili smo kapitanu Darku ter se po okrepčanju  ponovno predali še Gregorjevi cestni vožnji v šišenski dom.

Slike

Janko LAH zapisal 20.septembra 2013