Zapis nekega neugnanca z 18. majske regate JKO

18. spomladanska JKO regata na relaciji Lošinj-Rab

Regate se je tokrat udeležilo le šest jadrnic v regati ter betonska jadrnica »Sušca« Staneta Hrvata, ki je prevzela vlogo sodniške barke. S to jadrnico sem 20.5. pripotoval iz Pule-Veruda do Osorja, kjer sem prestopil na jadrnico »Allegro« Janeza Vrtačiča in s posadko Igor, Matija, Srečko in Janez nadaljeval našo pustolovščino. Z Allegrom so pripluli iz Punata do Lošinja in se v nedeljo brez mene (Skipper je Igor) udeležili prvega regatnega dne. Zaradi Bonace niso prispeli pravočasno na cilj.

V ponedeljek, ko smo prešli preko ožine v Lošinjski kanal, smo pri Nerezinah takoj štartali drugi plov. Prvič je na regati krmaril Matija. Veter »Jugo« se je iz začetnih 15 Kts polagoma jačal in smo morali krajšati za en ref. Žal smo se pri vetru nad 25 Kts malo prepozno odločili krajšati na drugi ref pa nas je že položilo. Pri tem je popustila pripona škote jadra in genovi se je razparal rob. Takoj smo vse skupaj pospravili in pognali motor. Bili smo v bližini rta Suhe pod Cresom. Hoteli smo pluti v zaliv Kolorat, vendar je jugo pritisnil na 40 Kts, in motor ni zmogel proti vetru. Obrnili smo nazaj proti Osorju in se uspešno skrili šele v zalivu Sonte. Na sidru smo počakali, da je orkanski Jugo z dežjem popustil in smo se proti večeru prebili do zaliva Kolorat. Privezali smo se na bojo (100Kun) in še pred nočjo popravili jadra.

Drugi udeleženci regate so ta dan uspeli prijadrati na cilj in so se pozno popoldne odpravili v Supetarsko Drago v marino. Drugi dan v torek smo se zgodaj odpravili proti Rabu in še pravočasno prispeli na štart tretjega plova. Zopet nam je nagajalo brezvetrje in s skrajno potrpežljivostjo smo dosegli cilj in se s tem plasirali na zadnje mesto. Dobili smo POLŽKA. Vsa flota je nato zapeljala do otoka Goli, do » Otoka brez milosti«, kot je zapisal obsojenec informbirojevec Dimitrij Žilevski v svoji knjigi. Tu smo si lahko ogledali razvaline nekdanjega zapora in z grenkim priokusom razmišljali o strahotnem trpljenju drugače mislečih ljudi.

Zvečer, ko smo že pozabili na Goli, nam je v marini v Supetarski Dragi ob dobri večerji predsednik Milan Grad razodel naše uvrstitve. Kot rečeno smo prejeli kolajno polžka. Zmagal pa je Škrlec, drugi je bil Najdič (nekdanji jadralec olimpijec v Muenchnu), tretji pa Kosec z Altopom. Mi Neugnanci smo res pravi neugnanci.

V sredo smo odpluli do Baške, ker pa je bila napovedana olujna Burja z dežjem, smo se privezali v Punatu. V četrtek je sijalo sonce in odpluli smo do Malinske. Na pol poti smo se morali v zaliv Vela Jana skriti pred močnim neurjem z NW vetrom >30 Kts. Kar prav nam je prišlo, da smo ob boku tam zasidrane jadrnice v miru kosili. Pozno popoldne smo se privezali v Malinski, ker pa smo zgodaj izpluli, nismo plačali priveza. Da je Goli morda zaradi velike sramote v ruševinah, pa tega ne bi pričakoval od nekdaj mondenega turističnega naselja »Haludovo«. Tudi v petek je pihala Burja do 30 Kts vendar je Janez suvereno pristal na svojem privezu v Punatu. Zopet smo doživeli prijeten jadralski dogodek, ki se nam bo vtisnil v spomin.

V celoti smo prepluli na relaciji: Punat, V.Lošinj, M.Lošinj, Osor, Kolorat, S.Draga, Goli, S. Draga, Baška, Punat, Malinska in Punat cirka 164 Nm.

\\FOTO ALBUM