Poročilo 9. regate J24 JK Odisej Izola, 21.4.2012

 9. tradicionalna marčevska regata J24 v Izoli se je letošnje leto izpeljala v aprilu. Menjava vodstva kluba v januarju in kasna rezevacija termina je zahtevala svoj davek. Vsi marčevski termini so bili že zasedeni in tako se je regata izvršila 21. aprila. Že pri rezervaciji regate se je porajal dvom v aprilsko vreme, ki se tudi letos ni iznevirilo kmetom in je po dolgotrajni suši  april le prinesel dolgo pričakovani dež.  V zadnjem tednu pred regato je kar obilo deževalo. Organizator je zaskrbljeno pregledoval vremenske napovedi in upal na ugodno napovad na dan regate. Na žalost so vremenarji napovedovali deževen konec tedna. Ostalo je le zaupanje v dobro Izolsko mikroklimo, ki se je že večkrat pokazala kot dober sopotnik nas jadralcev. In res, le nekaj dni prej se je v aladinovih napovedih za dan regate pojavila sončna luknja prav nad Izolo. V ostalih delih države pa bo deževalo.

Veselo novice sem posredoval vsem prijavljenim posadkam, da se pripravijo na lep pomladni dan in žgočo borbo. Interes za regato je bil velik saj se je prijavilo 10 posadk. Nažalost se je teden pred regato ugotovilo, da je le 9 jadrnic na razpolago in zadnji prijavljeni je bil izvzet od regate.  Vseh skupaj nas je bilo 39, od tega 27 čalnov JK Odisej in 12 nečlanov.

Zbrali smo se ob 9h v baru Hangar poleg marine Izola, kjer smo imeli ob dogovorjeni uri skiperski sestanek. Sestanek je sklical regatni sodnik Boris Leskovar in nam kot vsako leto v skladu s pravili predstavil navodila regate. Takoj po sestanku si je vsak krmar izžrebal svojo barko in priprave jadrnic so se lahko pričele.

Izplutje jadrnic je potekalo s pomočjo gumenjaka, ki je po dve in dve jadrnici povlekel iz marine ven. Le posadka Dvorni bar je odjadrala iz priveza brez pomoči gliserja. Zadnja pri izplutju je bila prav moja posadka Lupo, ker smo imeli zlom vijaka, ki drži škripčevja in škoto glavnega jadra. Simon član regatnega odbora CLeanporta je vijak hitro nadomestil z novim, edino malce daljši je bil od prejšnjega in nevarno štrlel iz buma. Dobro smo ga zavili z lepilnim trakom, in omilili morebitna boleča srečanja z glavo. Ksreči nam teh neprijetnosti ni bilo dano testirat.

Po izplutju smo imeli nekaj manj kot uro časa za ogrevanje in osvežitev spomina po zimskem jadralnem spancu.

Pihal je jugo jakosti od 8 do 12 vozlov. Pogoji za jadranje so bili idealni, plovi so si tekoče sledili in ob 14:30 smo imeli že vse štiri plove pod streho.

Start prvega plova je bil ob 11:44. Za dvakratno obplutje palice v približni dolžini pol NM smo potrebovali 25 minut. Prva je bila posadka  Dvorni bar s krmarjem Samom Rebernikom, druga je bila posadka Maksimalni s krmarjem Igorjem Simončičem in tretja je bila posadka LPKF s krmarjem Boštjanom Podobnikom.

GPS log prvega plova posadke Lupo

Naslednji plov je sledil že po 15 minutah. Rezultat drugega plova: 1. Posadka Maksimalni krmarja Igorja Simončiča. 2. Posadka Lupo krmarja Dejana Volka. 3. Posadka Dobrovoljci krmarja Janka Laha.

GPS log drugega plova posadke Lupo

Tretji plov se je začel malce razburljivo, ko je posadka LPKF prisila posadko Lupo, da je prekoračila startno linijo tik pred pričetkom regate. Za napako smo se odkupili in obkrožili okoli startne boje ter ponoveno startali. Ob pogledu na regatno barko je zastava X še vedno visela, kar je pomenilo, da so se tudi sami izsiljevalci ujeli v past. Vendar tega niso videli zato je posadka LPKF ostala brez uvrstitve v tretjem plovu.

V tem plovu smo bili priča tudi sumljivem obratu posadke Dvorni bar pri krmni boji. Čeprav je bila vidna razdalja precejšnja približno 6 do 7 dolžin barke smo bili prepričani, da so dotaknili bojo in uradno protestirali z zastavico. Posadka Dvorni bar ni videla protesta in je nadaljevala plov. Po končanem plovu smo vložili protest na jadrnico številka 1 posadke Dvorni bar z obrazložitvijo, da se je zgodil dotik boje pri zavetrnem obratu okoli boje.

GPS log tretjega plova posadke Lupo

Regata je ob ugodnem vetru zelo hitro potekala. V četrti plov smo startali že ob 13:52, le nekaj minut več kot dve uri od starta prvega plova. Regatni odbor je zaradi ugodnega vetra premaknil privetrno bojo že v tretjem plovu enako se je zgodilo v četrtem plovu. Regatna palica se je vsakič podaljšala za približno en kabel.

Start četrtega plova je bil uspešen za vse posadke brez prehitrega prečkanja startne linije. V cilj je prišla kot prva posadka Dvorni bar krmarja Sama Rebernika. Druga je bila posadka LPKF krmarja Boštjana  Podobnika in tretja je prispela v cilj posadka Maksimalni krmarja Igorja Simončiča.

GPS log četrtega plova posadke Lupo

Po zaključku plovov so me iz regatne barke opozorili  na podan protest ter naj se zglasim v pisarni za zeleno mizo. Za pričo dogodka sem poklical krmarja Luka Renka posadke Lure. Obravnavo je sodil Boris Leskovar. Predstavil sem moje videnje dogodka nakar je Luka podal svoj pogled iz druge perspektive. Samo Rebernik pa je predstavil njihov pristop pri obračanju na krmni boji in zagovarjal pravilen obhod boje brez dotika. Boris se je po kratkem posvetu z Vladimirjem Brencejem odločil, da protesta ne prizna, ker niti jaz niti Luka nisva bila v polju kjer bi neposredno videla dotik in je bila velika verjetnost, da  je boja malce bolj zanihala zaradi valov saj je v času dogodka pihal jugo s hitrostjo 12 vozlov.

Vsem ostalim se opravičujem za zakasnitev pri podelitvi pokalov in medalj. Verjamem pa, da je bila drugo uvrščena posadka Maksimalni v pričakovanju sodniške odločitve, saj bi ob diskvalifikaciji konkurenta zasedli prvo mesto.

Kljub protestu smo zaradi hitre izvedbe regate imeli še dovolj časa za podelitev na pomolu pred privezi jadrnic J24.

Poregatna zakuska je bila v pizzeriji Primavera Izola. Vzdušje je bilo na višku lep dan smo zaključili ob dobri pijači in jedači. Dogovor s picerijo ,da nosijo po 3 do 4 razrezane pice in si sami strežemo je bil na mestu, tako si je vsak lahko vzel svež kos pice ob vsakem novem hodu strežnega osebja. Če sem prav štel so bili štirje hodi pic, skupaj 14 velikih družinski pic in šle so v slast. Vreme v Izoli je zdržalo le iz notranjosti Slovenije so tožili po nalivih.

Zahvaljujem se Cleanport društvu za uspešno in profesionalno izpeljano regato. V regatnem odboru so sodelovali Cleanport ekipa: Boris Leskovar (sodnik), Simon Baruca, Matej Rakar in član JK Odisej Lado Brece

Zapisal in organiziral član regatnega odbora JK Odisej

Dejan Volk

PS

Vidimo se naslednje leto na 10. tradicionalni regati J24. Poskrbeli bomo, da bo primerno obeležena.

Hvala še enkrat vsem za čudovit regatni dan.

Slike:

9. regata J24 Izola


Rezultati:

Regata:Odisej 2012Datum:21.4.2012Kraj:IZOLA
MESTOJADRNICAKRMARREG. ŠTEV.1.PLOV2.PLOV3.PLOV4.PLOVTOČKE
1DVORNI BAR STSamo Rebernik451 (1)14X113
2MAKSIMALNIIgor Simončič 1256 (4)2123X5
3LPKFBoštjan Podobnik2103 (8)36ocs X211
4LUPODejan Volk2101 (7)5256X12
5TAZADNJILuka Renko1257 (0)45X4412
6DOBROVOLJCIJanko Lah1254 (2)6X36514
7Z VETROMMilan Grad1255 (3)7X73717
8NEUGNANCIBoris Smirnov1261 (6)8X87823
9POSADKADejan Spasovski1260 (5)99ocs X927
10
PROTESTPROTESTPROTESTPROTEST
HITROST VETRA:10-12 VOZLOV
Regatni odbor:LESKOVAR BORIS  , BARUCA SIMON, RAKAR MATEJ, VLADIMIR BRENCE