Predbožično jadranje 2011

Vrsar–Premuda–Susak–Veruda, 7.-11. december 2011

Datum dogodka: 07. do 11. Dec. 2011

Udeležba: na 11 jadrnicah 55 jadralcev / jadralk, od tega na treh barkah 5 članov JKO

Brrrr… zima je, še vedno se mi v glavi utrinjajo prijetni spomini praznovanja Novega leta, ali pa simpatičnega prednovoletnega snidenja članov JK Odisej, gledam skozi okno, pričakujem sneg, ki ga ni…. Zazvoni telefon, povprašan sem, kdaj sem pospravil (pripravil na zimovanje) svojo barčico? Spomini se vrnejo nazaj v december.

Brrrr… zima je, 7. december, sreda pozno popoldne, Črvar, vkrcamo se na Črno Magijo. Temperatura ca 5*C izplujemo proti Vrsarju. Tema, noč, na pomolu v marini Vrsar se zbira družba jadralcev še malo, ura bo 21:00 izpluli bomo na tradicionalno nočno jadranje, tokrat do Premude. To bo že 24. zaporedna izvedba jadranja za zagnance, jadralce z dušo in srcem, ki nam ni mar zime. Radi imamo naravo, svež zrak in predvsem dobro, razposajeno družbo. Pravzaprav vozimo regato, pa ne samo za rezultat, ni sodnikov, ni regatnega odbora, je le večdnevna preizkušnja doseči predviden cilj in pokazati naravi, da jo spoštujemo in v sožitju z njo neskončno uživamo. Torej grupa enajstih bark se v slabi mesečini odpravi v noč. Veter je slab, W in kasneje NW, piha do 8Kn, na obroke, morje je žal precej valovito…noč ima svojo moč, jadramo, proti jutru vstopimo v Kvarner. Nočnih slikic pa nimamo, nato pa JUTRO IN MALO OBLAKOV, sem in tja MEGLENA KOPRENA in tudi NEKAJ SONCA predvsem pa neskončna blagodejna tišina. Šele popoldne je zapihal soliden NW veter do 12Kn. Poezija.

Popoldne (četrtek) še vedno plujemo V TISTO SMER- PREMUDA, kmalu bo SONČNI ZAHOD približujemo se današnjemu to je prvemu cilju LUČICI NA PREMUDI. Posamezne barke so še na obzorju, mi se medtem že varno privežemo v mandrač. Tu je prostora dovolj za 5 jadrnic velikosti do 10m, globine za grez do 1,80m. Večje barke ( tudi do 48ft ) se vežejo v zaščito trajektnega pomola (lučica Krijal).

Razdaljo Vrsar – Premuda 66 milj je vseh enajst jadrnic s posadkami prejadralo (saj smo rekli, da je regata) v regularnem času, omejen čas je bil postavljen za 24 ur plovbe. Rezultate smo zabeležili sami, brez prevare, najhitrejši je rabil za pot 13ur 41 min, mi smo potrebovali 18ur 10 min., zadnji je prispel v času plovbe 22ur in 02min. Jadranje je šport za GENTLEMANE, tako kot bi moralo vedno veljati v medsebojnih odnosih, še posebej pa v jadranju, ko je prostora le za takšne !!! Kakšna bo nagrada za zmagovalce? Zadovoljstvo, spoštovanje, ponos, veselo razpoloženje v družbi in slastna skupna večerja za vse udeležence, ko nam je gostilničar na Premudi v liniji šestih kurišč »pod peko« pričaral dobrote pečenih hobotnic, orad in brancinov, pa še jagenjček in odojek je bil na izbiro!!!! Slastno in perfektno, z dobrim vincem dolygo v noč….in nato zaslužen spanec.

Petek je, noč je bila,no ja, malo nemirna, veter je obrnil v jugo hitrost do 20 Kn, tudi v mandraču nas je zibalo. Spimo kar dolgo, naslednji plov začne šele ob 11:00 veter bo ugoden, polkrma, etapa jadranja Premuda –Susak je dolga le 16 milj. Startamo, veter postopama naraste do hitrosti 25Kn, le na dveh barkah so dvignili tudi spinaker. Drvimo, skupna povprečna brzina vseh v etapi je izračunana na 6,90 Kn. Naš čas vožnje je bil 2 uri 22 min.

Susak – pogosto obiskujem ta otok, letos mogoče že desetič? In drugi člani moje posadke in ostali jadralci? Ogled otoka, pohajkovanje, sprostitev, v večini pa pogovori in druženja s člani drugih posadk, skratka smo prijetna družba. Večer seveda družno prebijemo v »klubu izseljenika otoka Susak«. Vseeno ne ponočujemo, jutri bo nov dan. Priprava na start etape od Suska do Verude, preko Kvarnerja novih 28 milj razdalje. Start je ob 9:00, veter še vedno jugo vendar z znaki sprememb in naglih obratov… dnevna temperatura je cca 8 do 10 stopinj. Tina vodi Magijo v predstartni proceduri; start veliki in mali, hitri in počasni; uspešen start, šibamo v smeri proti Puli

Sredi Kvarnerja smo, odlično jadranje, veter trenutno v bok, brzina v vožnji med 6 in 7 Kn, oblačno, nepredvidljivo, raztepli smo se po celem Kvarnerju. Pot nam prečka velika tovorna ladija, seveda ne odreagira v smislu dajanja prednosti jadrnicam. Po hitrem preudarku popustimo, zavijemo v smer da nas ladja varno prehiti!! Cilj dosežemo sredi popoldneva, zopet odčitamo rezultat in ga posredujemo dežurnemu sojadralcu » v obdelavo«. Računalnik bo na osnovi naših odčitanih časov voženj ( skupaj tri etape) ter ob upoštevanju handikepa, ki upošteva le osnovne podatke o jadrnicah izračunal naše uvrstitve. In kaj je najvažnejše: ponoven žur jadralcev. Zaključno fešto organiziramo v gostilnici ob pomolu pristanišča v Fažani. Zmagovalec je skiper na barki JANEAU 35 ONE DESIGN. Prvovrstna vožnja mladih športnih jadralcev. Iskrene čestitke. Do naslednjega leta bodo občudovali lep prehodni pokal.

Skupni plov se tu konča. Nekaj jadrnic iz slovenskega morja – razdalja je več kot 50 M – odpljuje v jutranjo zarjo, proti matični luki. Nekaj nas je iz Črvarja ali Vrsarja, pred nami je le cca 5 ur vožnje do »doma«. Pred odhodom nam član JK Odisej Igor v slovo speče palačinke. Razpoloženje je na vrhuncu. Skiper barke kjer je gostoval Igor – bil je pri Vladu na barke E31 SARA – bo z barko ob pomoči soproge odjadral nazaj v Split, oh saj je samo cca 150 milj nazaj do matične luke!!! Tudi takšne razdalje, za lastno veselje, plujemo jadralci neglede na časovno obdobje…. Za konec naj pohvalim še izvrstno organizacijo jadralnega dogodka, poleg idejnega vodje Romana še vse udeležence, in ravno tako še člane moje posadke. Jaz osebno se te tradicionalne fešte jadranja udeležujem že 14 let. V posadki največkrat s člani JKO, mnogi sodelujejo že več let tradicionalno v zaporedju. Toplo priporočam !!! Tokrat so v posadki z menoj odpluli še : Tina, Domen, Janez in Frenk. Hvala in na svidenje ob naslednji priložnosti.

zapisal Srečko Škrlec (poročilo pripravil 05.01.2012.) fotke: z vseh bark več jadralcev

MINI GALERIJA
(za povečavo klikni na sliko)