Elan Impression sailing week 2011

Biograd, 3.-5. november 2011

Ekipo JKO na Elan 33 (Black magic – BM) sestavljajo skiper Srečko Škrlec in posadka Boris Smirnov, Božo Dajčar, Janez Bitenc in Milan Živanovič.

Nadaljevanje tradicije, »medklubske« regate v prvem novembrskem vikendu, ki jo je pred leti začel JK ODISEJ je prevzel nov Elanov partner Burin club. V pomoč je priskočila še Jadralna zveza Hrvatske, Elan-Yachting in YC Biograd. S skupnimi močmi so vrhunsko pripravili in izvedli regate v akvatoriju pred Biogradom na moru, ki namenjena samo Elanovim jadrnicam.

V nadaljevanju teksta so zapisi vtisov – seveda sem iskreno hvaležen prispevka Borisa Smirnova, vključil pa sem povezavo na strani organizatorja, rezultate, in seveda skupek fotografij, ki smo jih posneli udeleženci….

Na regato smo se podali iz matične luke priveza jadrnice Black magic, iz Črvarja. Razdaljo 130 milj do regatnega polja ponavadi izkoristimo za uvajanje posadke. Žal brezveterje prvega dne ni dalo dovolj možnosti za jadranje, motor pač. V Biogradu se je zbrala množica 63 prijavljenih jadrnic. Večinom nove ali le nekaj let stare jadrnice razdeljene po kategorijah impression, performance in cruiser. Večinoma večje, super opremljene barke. Mnogo izrednih posadk, med njimi olimpijski prvaki, tekmovalci iz svetovnih in evropskih prvenstev, regaterji ki so v off-shore Volvo ocean race krojili rezultate zmagovalcem. In seveda mladci in mladenke, ki se še danes borijo (in so vzeli to regato za trening) za udeležbo na letošnjih olimpijskih igrah! No, in mi klubski smrtniki. Na različnih jadrnicah sem srečal naše znance: Zvonka Hočevarja, Marka Murna, kar tri ekipe JK Loka timing, več mojih osebnih znancev in učencev jadranja…..

Moja BM je bila dodeljena v grupo cruiserjev C2. Razen ene Elan Express in treh Elan210, popolnama novih malih regatnih bolidov, smo bili najmanjša barka v regati, poleg tega pa razen Expressa tudi najstarejša grajena barka. Pa smo jim dali vetra, ali pa veter nam? V zahtevnih borbah smo dosegli zavidljive rezultate. Ne perfektne, saj nismo mogli izkoristiti svojih jader, ki so bila stalno v krajšavi, nismo vozili s špini, ker je pač standardne velikosti, veter pa premočan. Kdor je vozil s špini je le-te strgal, ali pa je imel tekmovalec na razpolago špin2 ali špin3 (manjši kroji za močne vetrove). Na večjih barkah in impression so večina vozili z roll glavnimi jadri, ki omogočajo sprotno nastavitev površine jadra v spremenljivem vetru, ki je dosegal tudi 30Kn. Prednost v takih razmerah pač ni bila na naši strani. Regatno polje Pašmanski kanal bližina vasice Neviđane, in navigacijska vožnja proti Biogradu.

Dan 1. prva etapa v vetru SE do 20 Kn palica, dolžina plova 7M Dan 1. druga etapa v vetru SE do 25Kn navigacija, dolžina plova 9,3M Dan 2. tretja etapa v vetru SE do 30Kn palica, dolžina plova 6,4 M
Dan 2. nadaljevanje tekmovanja je bilo zaradi premočnega vetra prekinjeno!! Regato sem odpeljal tudi v konkurenci ORC razvrstitve. Zaradi moji jadrnici neprimernih pogojev sem dosegel le povprečen rezultat med vrhunskimi regatniki serije performance.

Kogar zanimajo še ostale podrobnosti o regati ter rezultati lahko dodatne podatke najde: http://www.burin-club.com/

Poročilo 23.11.2011 sestavil skiper Srečko Škrlec

 

Član ekipe na naši barki Boris Smirnov pa je dodal še sledeči svoj pogled na dogodek:

Srečko Škrlec je povabil Janeza Bitenca, Boža Dajčarja, Milana Živanovića in mene na regato z njegovo jadrnico E33 »Black MagicWoman« v imenu JKO.

S Srečkom sva že 1.11.2011 zvečer prispela v Črvar, da sva pripravila regatna jadra, zjutraj sta se nama pridružila še Božo in Milan in smo ob 9 h v sredo izpluli proti Biogradu. Med plovbo je Srečko ob 15h prejel sporočilo, da se mu je rodila vnukinja Aurora, kar smo z viskijem živahno proslavili. V brezvetrju in oblačnem vremenu smo v četrtek ob 1.30 ponoči privezali na Viru ob pomol. Po GPS smo prepluli 98 Nm. Ob 6,30 pa smo že nadaljevali pot proti Biogradu. V ugodnem vetru smo ob 16h pred marino v Biogradu pospravili jadra in zapluli v marino, kjer nas je že pričakoval Janez.

Odpeljali smo skupno tri plove. Prvi dan smo imeli eno tehnično plovbo in eno navigacijo, ki smo jo z jugovzhodnikom do 22 Kts končali že v temi. Drugi dan pa smo zaradi močnega juga do 30 Kts odpeljali le eno palico. Prvega dne so se zgodila tudi bližnja srečanja jadrnic, huda trčenja in posledično prisilno kopanje jadralcev, da o potrganih jadrih ne govorimo. K sreči so nastale le materialne škode in DNF ji. Skupno je prijavilo udeležbo 63 jadrnic iz šestih držav. Največ je bilo slovenskih posadk. V skupini C2 (4 barke) smo zopet osvojili 1. mesto. Srečko se je prijavil tudi za ORC kategorijo, vendar proti novejšim sodobnejšim jadrnicam v pogojih hudih vetrov ni mogel doseči vidnejšega rezultata. Tudi letos smo se lepo zabavali pod velikim šotorom, dobro jedli in mnogi tudi plesali. Domov proti Črvarju smo izpluli v nedeljo ob cca 9:00. Gnal nas je jugovzhodnik tudi do 45 Kts z dežjem. Morje po napovedi 5-6 !!! Zvečer ob 20 h smo se umaknili orkanskemu vetru z dežjem na Unije in se zjutraj v ponedeljek zopet podali v visoke valove in veter do 25 Kts preko Kvarnerja mimo Pule do domicilne marine, ko smo ob 17,30 privezali srečni, zadovoljni in zdravi. Cel dogodek je bil vrhunsko športno zahteven s polno prejetega adrenalina. V celoti smo opravili ~312 NM.

\\FOTO ALBUM