Oceansko jadranje in trije veliki – predavanje

Miran Tepeš je v preteklih dveh desetletjih s svojo jadrnico Skokico trikrat jadral okoli sveta. Včasih je bil na barki sam, včasih pa v družbi prijateljev.

Prva pot je bila klasična, z vetrom, kakor si jo izbere večina oceanskih jadralcev. S  pasatnimi vetrovi je iz Evrope jadral čez srednji Atlantik do Karibskih otokov, nato skozi Panamski prekop med pacifiške otoke Polinezije in Melanezije ter ob Avstraliji do južne Azije in Indijskega oceana ter nazadnje skozi Sueški prekop nazaj v Sredozemlje.

Drugo jadranje okoli sveta je bilo zastavljeno v obratni smeri, v dobršni meri proti prevladujočemu vetru in med drugimi otoki kot na prvi poti. Vrhunec druge poti je bilo jadranje mimo otoka Horn na jugu Južne Amerike.

Tretje jadranje okoli sveta pa je bilo veliko bolj razvejano in je Miran na tej poti najprej jadral do Islandije in Grenlandije na severnem Atlantiku, nato do Avstralije in Tasmanije na južnem Pacifiku, zadnje leto pred vrnitvijo domov pa še do Južne Afrike in Brazilije ter nekaj dni po porečju Amazonke.

Poročilo:
Predvanja se je udeležilo preko 35 udeležencev. Miran je predavanje zapeljal po željah udeležencev: najprej po pacifiških otokih, potem v Avstralijo in Tasmanijo, na koncu pa še med ledene gore na Grenlandijo. Vsekakor smo spoznali nova morja in dežele, na koncu pa se je kar nekaj udeležencev oskrbelo z vsaj eno od Miranovih knjig.

Vabilo:
Miran vam bo med potopisnim predavanjem s pomočjo fotografij in video filmov prikazal odmaknjene otoke in predstavil tudi vzdušje na barki na samotnih poteh. Svoja doživetja na jadralskih poteh je Miran opisal tudi v treh knjigah: “Z vetrom”, “Proti soncu” in “Veliki trije”, ki si jih boste ob predavanju lahko ogledali ali kupili po znižanih cenah.

Predavanje bo v četrtek, 21. aprila 2022 ob 18:30 v mali dvorani Četrtne skupnosti Ljubljana Dravlje na Draveljski 44 v Ljubljani.

Zaradi omejenega števila mest prosimo za predhodno prijavo.

2 odgovora na “Oceansko jadranje in trije veliki – predavanje”

  1. Živijo,
    A ste morda razmišljali o možnosti spremljanja predavanja Mirana Tepeša preko spleta. Jaz bi z veseljem poslušal predavanje, če bo tudi ta možnost. Tudi v tem primeru bi z veseljem dal prispevek predavatelju.

    Lep pozdrav, Marjan Pohl

    1. Pozdravljeni, spremljanja predavanja preko spleta žal ne bo, v dvorani nimamo tehničnih možnosti. Lep pozdrav, JKO.

Komentarji so izklopljeni.