28. regata za prehodni pokal in memorial Srečka Škrleca

Naša najstarejša regata je tokrat potekala iz marine Hramina na Murtru, kjer smo v soboto prevzeli jadrnice Bavaria Cruiser 41. Letos se je regate udeležilo 13 posadk (še tri pa so se nam pridružile na družabnem delu). Po prevzemu smo opravili tradicionalno trening regato za pršut, sir in vino.

Trening plov za pršut je potekal v idiličnih pogojih

Po treningu je sledilo druženje na pomolu ob rezanju pršuta, vinu in debatah med starimi in novimi prijatelji.

V nedeljo (prvi regatni dan) je veter že obrnil na južne smeri (med 15-17vz). Sodnik Dragan je zato postavil klasično regatno polje – palico. Ker je bila to prva regata, v kateri je manjkal naš pokojni ustanovni član Srečko Škrlec, smo se skiperji odločili da po startnem signalu za eno minuto popustimo jadra in tako Srečka simbolično spustimo naprej, da gre svojo pot – (skoraj) vse jadrnice so to tudi uspešno opravile.

Na enakem polju smo odpeljali dve palici, sledila pa je navigacija od Visovca do Tkona (13 NM). Zanimiva ruta je omogočala zanimive boje na regatnem polju. Dan smo zaključili v restavraciji Sovinje v Tkonu, kjer so nam pripravili dobro hrano in kjer nas je ob glasbi zabaval Borut. Na druženju so se nam pridružile še tri barke (dve z navijači iz podjetja LPKF in ena z Odisejevci).

V ponedeljek smo opravili dve palici pred Tkonom, potem pa še eno zelo razgibano navigacijo od Tkona do Kotule (10 NM). Vetra je bilo ponovno dovolj, tako da so se posadke precej premešale v razvrstitvi.

Precej jadranja v veter je razteplo jadrnice po regatnem polju

Zadnji dan je veter malo zamujal, kasneje pa še menjal smer, tako da smo morali regatno polje večkrat prestaviti. Ko smo končno izvedli uspešen štart z minimalno vetra smo odpeljali kratko palico, na kateri je najprej izgledalo da pol flote ne bo prišlo do cilja, vendar so na koncu vsi uspeli priti v cilj z zadnjimi sapami vetra.

Preostala nam je samo še zaključna skupna večerja v restavraciji marine Hramina in razglasitev zmagovalcev.
Prvo mesto v monotip razredu je osvojila ekipa Z vetrom, skiperja Milana Grada. Tako so ponovno odnesli domov prehodni pokal JK Odisej in zmagali tudi v skupni razvrstitvi, ki od letos prvič šteje za memorial Srečka Škrleca.

Z vetrom – zmagovalci prehodnega pokala in memoriala Srečka Škrleca
Končni rezultati v monotipu in za memorial Srečka Škrleca