1. regata JK Odisej Fareast 28R – poročilo

Regata JK Odisej Fareast 28R je naslednica uspešnih regat z jadrnicami J24, ki se jih je v preteklih letih v organizaciji JK Odisej zvrstilo 14. Zaradi posodobitve flote smo z letošnjim letom presedlali na jadrnice Fareast 28R, ki jih je zaenkrat v Izoli na voljo šest.

Regate v Izoli, 8. aprila 2018, se je udeležilo 6 posadk s skupno 31 tekmovalci, s sledečimi številkami:

  1. Posadka “Zejčki”, skiperja Boštjana Podobnika,
  2. Posadka “JKO-SP”, skiperja Elvisa Štembergerja,
  3. Posadka “Dobrovoljci”, skiperja Janka Laha,
  4. Posadka “Lupo”, skiperja Dejana Volka,
  5. Posadka “Spectrum”, skiperja Luke Renka,
  6. Posadka “Merkur”, skiperja Jakoba Ježa.

Po nekoliko daljši zimi z nižjimi temperaturami tudi v marcu, je bila ta aprilska nedelja topla in sončna. Za jutro je bilo napovedno še minimalno vetra, ki naj bi čez dan počasi jačal. Zato smo zjutraj za eno uro zamaknili izplutje iz marine.

Po vkrcanju na jadrnice in izputju je bilo vetra še vedno malo in imeli smo veliko časa za preverjanje vse opreme, pripravo jader, ter nato v sapici nekajkrat potrenirali manevre obratov in menjave jader.

Postajalo je jasno, da bo v predvidenem času težko izvesti štiri načrtovane plove. A ko je veter malo pojačal, je do izraza prišla vidna razlika teh jadrnic v primerjavi z J24 – potrebnega je manj vetra, s katerim je že možno prav lepo jadrati.

Prvi plov je bil poezija, ni veliko za dodati. Za drugega smo si želeli, da bi se napoved uresničila in bi imeli še več vetra, a žal se je zgodilo ravno obratno, začel je slabeti. Zato se je regatni odbor odločil, da bo tretji plov krajši in bi nato ocenili, kaj narediti s četrtim. Med tretjim plovom je veter čisto pojenjal in na koncu je potekal že boj, ali bo vsem ekipam sploh uspelo priti do cilja.

Regato smo zaključili po treh izvedenih plovih, s sledečimi rezultati:

UvrstitevPosadka1. plov2. plov3. plovTočke
1Zejčki1134
2Dobrovoljci6219
3Lupo2529
4Merkur54413
5Spectrum43DNF (7)14
6JKO-SP36514

IMG_20180408_172737Zmagovalna posadka “Zejčki”, z leve: Bojan Zalar, Boštjan Podobnik (skiper), Renata Kišek, Tone Gorup, Tomaž Žepič in Boris Leskovar (regatni odbor)

Zapisal: Ivan Žilič