25. regata z prehodni pokal JK Odisej

Trening plovLetošnja tradicionalna 25. regata za prehodni pokal JK Odisej se je odvijala od 24. do 27. septembra. Lokacija je bil že kar standardni akvatorij med Zadrom, Dugim otokom in Biogradom. Regate se je udeležilo 9 bark v konkurenci in 45 oseb (od tega 25 članov JK Odisej).

Novost v primerjavi z zadnjimi leti je bil trening plov za pršut v soboto popoldan. Plov je namenjen temu, da se aktivirajo vse posadke, razvijejo vsa jadra ter preveri in nastavi tudi ostala oprema. Tako potem v nedeljo na regati ni presenečenj iz tega naslova. Ekipa sodniške barke je postavila improviziran start in obratno bojo. Zaradi nekaj vala je marsikatera posadka spregledala improvizirano obratno bojo in odjadrala predaleč, kar pa ni zmotilo osnovnega namena, da se preveri oprema. Dan se je zaključil z debato na pomolu v Sukošanu. Profesionalno narezane rezine pršuta pa so zvabile tudi nekaj naključnih mimoidočih, da so segli do pladnja.

V nedeljo se je začel uradni del regate, vreme sončno kot v soboto, enaka je bila napoved tudi za preostale dni. Zbrani na znani lokaciji za Ždrelcem, smo pogledovali proti nebu in ugibali stanje vetra, kaj bo, kaj ne bo, ipd. A negotovosti ni bilo, sodnik Dragan bo že našel ustrezno mikrolokacijo in traso, da bo to ponovno enkraten jadralski dogodek.

Po dveh plovih smo se popoldan vezali v Saliju. Sledile so izmenjave informacij in analize dneva tako znotraj posadk, kot tudi med barkami. Po prvem dnevu se že dobi občutek, kdo je tokrat v dobri formi in koga barka uboga najbolje. Prevladujoč občutek je bil, da so se Vectorji v danih pogojih kar dobro izkazali.
Sodniška ekipa pričakuje prihod v ciljPonedeljek je bil najbolj intenziven dan z načrtovanimi tremi plovi. Veter ni pojačal, nihal je v nižjem intervalu jakosti in tudi smer se je lokalno zelo spreminjala. Še enkrat se je izkazalo, kako je sodnik Dragan preroško napovedal, da se bo kljub temu, da je pred štartom plova zgledalo vse zelo nezanimivo enolično, med samim plovom dogajalo marsikaj zanimivega. Neprestano je bilo potrebno spremljati ostale barke, jakost in smer spremenljivega vetra, tehtati, katera smer je boljša, kje se veter kanalizira, kje bi znali biti rotorji,… ter ustrezo ukrepati in manevre izvajati še posebej dobro. Tako kot vse dni regate je tudi to dogajanje v objektiv lovil Miro s svoje Trobentice. Zvečer smo se vezali in sidrali po lastnih željah, nekaj nas je odšlo na skupinsko sidranje v uvalo Žinčena na Pašmanu.

Tudi torek nas je pozdravil z jasnim vremenom. Zadnji dan regate. Nekoliko nejevoljni zaradi tega smo se tolažili s prežvečeno lažjo, da tudi preveč lepega ni dobro. Dva plova sta minila dokaj mirno, čisti užitek. Sodniku Draganu Penjalovu in ekipi sodniške barke pod vodstvom Bojana Oražma se lahko še enkrat zahvalimo za super izvedbo regate.

Zmagovalec OPEN - Srečko Škrlec

Zaključni dogodek je bil v restavraciji v Tkonu, z večerjo in s podelitvijo priznanj.

V razredu OPEN je zmagal Srečko Škrlec z barko Black Magic. 

Zmagovalec MONOTIP - Luka Renko

V monotip razredu je prvo mesto osvojil Luka Renko na barki Cres, ki je tako prejel tudi prehodni pokal JK Odisej od lanskoletnega zmagovalca Milana Grada.

Končni rezultati za OPEN in MONOTIP.

Kuharji regate

Na zaključni prireditvi smo naredili še eno skupinsko sliko najbolj pomembnih članov posadke – kuharjev. Po dobri hrani, zaključnih pogovorih in pozdravih smo se zopet razkropili vsak na svojo stran, do naslednjič.

Več fotografij je na voljo v galeriji fotografij in na Facebooku.

Zapisal: Ivan Žilič