Majski družabni plov JK Odisej 2015

En pozdrav člani JKO!

Minilo je že osem dni od konca jadralnega dogodka, Majski družabni plov JK Odisej 2015, ki sta ga organizirala nosilca Stane Hrvat in Milan Grad.

Prijavilo se je pet vodij jadrnic. Sestali smo se v marini Veruda pri Puli, kjer imata dve jadrnici svoj stalni privez, tri jadrnice pa so priplule iz drugih svojih matičnih luk. Nato smo se  štiri dni člani posadk vseh petih jadrnic, družili na kopnem in na vodi.

Da bom tole reportažo napisal, sem se odločil in najavil že med  samim jadranjem. Nekaj utrinkov je le dobro, da jih razsvetlimo iz različnih zornih kotov in pogledov. Ker smo se v času ko nismo jadrali, nekateri člani kluba pogovarjali o stvareh, ki so pereče, jih bom v tejle reportaži tudi navedel.

  • V četrtek 21. maja 2015 smo se, vsaj naša posadka , zbrali v Červarju na jadrnici Black Magik last Škrlec Srečka. Ker smo imeli pred seboj plovbo do Pule, smo strmeli k temu, da bi odpluli čim prej. Po uvodnem začetku Srečkovega nagovora, smo se lotili priprave barke za plovbo, se ob 10 uri odvezali in počasi odpluli. Vreme je bilo primerno za jadranje, zato smo dvignili jadra takoj. Ker je Srečo, stari morski volk, dober podajalec in prenašalec svojega znanja na posadko, nas je ves čas plovbe učil in posredoval svoje izkušnje. Proti koncu plovbe, se nam je zgodila manjša težava z navijalcem prednjega jadra pa smo jo pod strokovnim znanjem Srečka kaj hitro odpravili. Delno na morju, delno in do konca v marini. Tako je 9 ur jadranja minilo kot bi mignil. Privezali smo se v marini Veruda in spravili barko po navodilih v red.  Skuhali smo si nekaj primernega za moč in bili na koncu dneva vsi zadovoljni saj smo dobili ta dan to, kar smo pričakovali. Primerno vreme, veliko ponavljanja in dela z jadrnico. Nato so se po stari navadi eni pomešali z drugimi posadkami, drugi pa smo se odpravili k počitku.
  • V petek 22. maja 2015, je bilo vreme oblačno, deževno in neprimerno za predvideno skupno plovbo na jadra. Zato smo se odločili, da ostanemo ta dan vezani v marini, in da se bomo družili na kopnem. Nekako smo preživeli dopoldan in čakali 14 h. Za ta čas je bila  napovedana skupna pojedina in smo jo komaj čakali. Milan Grad je doma skuhal golaž za vse udeležence in poskrbel, da smo cedili sline, saj je golaž prijetno zadišal, ko ga je v restavraciji marine ponovno grel. Hvaležnost za trud in izvrstno pripravljen golaž smo dokazovali s tem, da smo ga hvalili in vse pomazali. Nadaljevalo se je druženje ob pijači in klepetu med posamezniki in skupinicami.  Tako je čas drugega dne hitro prinašal večer in razmišljanje o naslednjem dnevu, ko naj bi bilo vreme nekoliko boljše.
  • V soboto 23. maja 2015, smo se po jutranji toaleti in zajtrku počasi pripravili za izplutje, saj se je vreme le nekoliko razvedrilo in kazalo prijaznejši obraz. Kot je bilo dogovorjeno, so se vse jadrnice okoli 0930 zbrale pred vhodom v marino. Po kratkih navodilih organizatorja, ki je predvidel smer plovbe in cilj, smo zagreto in resno poprijeli za vrvi in krmilo. In je šlo. Jadrali smo po robovih oblakov, tako, da smo ostajali suhi. Ker smo želeli samo jadrati, smo se izognili predvidenemu postanku v Rovinju kamor so odpluli ostali. Mi smo jadrali nekoliko stran od obale in seveda porabili več časa za ta užitek. Vseeno smo nekako ob istem času vsi prišli do Vrsarja, kjer nas je dež kar pošteno namočil in to v trenutkih, ko smo pristajali. Po pristanku smo zopet pripravili svojo večerjo, jo zaužili in nato šli še na pršut, ki ga je organizator pripravil za konec tega dogodka.

Med klepetom ob pršutu in  pijači, je prihajalo s strani udeležencev do določenih vprašanj glede prihodnosti kluba, možnosti, kako povečati članstvo in še drugih razmišljanjih, o katerih se je po mojem mnenju potrebno nekoliko bol jasno in konkretno pogovoriti in razjasniti določena vprašanja.

Na to temo, bom nekaj napisal na koncu tega pisanja.

Po pršutu, sva si z Silvom Pivk ogledala  Vrsar v nočni izvedbi. Bil sem prijetno presenečen, ker je postal kraj zelo prijeten z veliko ponudbe. Ker sem osebno bil v tem kraju zadnjič pred 27 leti, je zame seveda velika razlika, saj je doživel napredek in razvoj, zato priporočam ogled.

  • In tako smo prišli do zadnjega dne, nedelje 24. maja 2015, ko smo v jutranjih urah pred odhodom še skupaj popili kavo, se pozdravili med seboj in odpluli vsak v svojo luko. Mi smo do Červarja seveda glede na to da je bil dan lep in primeren za jadranje, to tudi izrabili.

Lahko rečem, da nam je več ali manj vse dneve šlo odlično. Nastavljali smo jadra. Vadili smo različne možnosti plovbe, delali napakice na katere pa Srečo ni reagiral z besedama »porka madona«, temveč, »dobr sem ga«. In smo se smejali. Smeha polno je bilo tudi zato, ker nam je Grega kot iz rokava stresal vice.

In vreme? Vsega je bilo. Sonca, dežja, vetra ravno prav, druženja, smeha in zadovoljstva.

Ker vam, koliko je pri vsaki najmanjši stvari, ki se jo organizira, potrebno osebnega angažiranja in s tem povezanega dela, stroškov in časa, se v svojem imenu zahvaljujem organizatorju in tudi ostalim za družbo in prijetne dneve.

In na podlagi razgovorov z člani JKO nekaj njihovih  mnenj, vprašanj in predlogov za v bodoče.

  • Da se vsi opisani dogodki v klubu, pošljejo po e-pošti vsakemu članu.

Meni osebno je predlog blizu in ga podpiram, kajti ne vidim razloga, da npr. tega mojega zapisa nebi poslal članom tudi na njihove e-naslove in seveda kot do sedaj postavili na spletno stran kluba.

  • Kako zadržati in aktivirati članstvo?
  • Da se ponudijo ugodnosti pri pridobivanju novih članov.

Meni osebno je predlog sprejemljiv. Imam pa nekaj vprašanj za predlagatelja. S tem v zvezi je potrebno s strani predlagatelja razložiti, kako si je to zamislil.

  • Da se člani, ki želijo z svojimi vprašanji in predlogi prispevati k izboljšanju delovanja kluba povabijo na redne sestanke, kot je ta, ki je predviden v sredo.
  • Sklic 2015 – 6. seje organov IO, NO in DO JK Odisej ki  bo v sredo, dne : 03.06.2015 ob 18:00   v  prostorih četrtne skupnosti DRAVLJE, Draveljska ulica 44, 1000 Ljubljana

 

Ljubljana 2. Junij 2015

Jadralski pozdrav

Vladimir-Lado Brence