22. regata za prehodni pokaj in jadranje od 28. september do 4. oktober 2013 ( 6 dni )

22.  regata za prehodni pokal JKO. (Mono +Open)

Regate se je v mono udeležilo 9 jadrnic Vektor 361 (SAS) s skipperji: Milan Grad, Boštjan Podobnik, Marko Marinček, Stane Hrvat, Dejan Volk, Luka Renko, Andrej Kranjc, Elvis Štemberger in jaz ter tri jadrnice v open-u (Srečko Škrlec, Andrej Kosec in Janko Lah). V sodniški ekipi Dragana Penjalova  še Igor Lah in Miro Kranjc. Pri podelitvi pokalov v Žmanu sta bila prisotna še ekipi Franca Najdiča in Andreja Planinca. Hrana in razpoloženje je bilo izvrstno.

V posadki na našem MLJETU smo bili Boris, Srečko, Matija, Igor, Ivan in novinec Pero Ilić.. Barko Mljet smo prevzeli v marini Sukošan pri ASTA Yachting d.o.o., s katero pa nismo bili zadovoljni, ker ni dobro vzdrževana. Vinči so popuščali, ročke pa se niso dale hitro iztikati. Med regato se je na štartu v nas zaletel Elvis, tako, da smo jo v sredo morali zamenjati in smo se vkrcali na jadrnico Cres.

ASTA je za škodo na obeh jadrnicah Elvisu zaračunala pretiranih 800 Eurov. Jadrnico Mljet  so še isti dan popravili (plastiko na boku, jekleno vrv in stebriček na ograjici).

Tokratna regata je bila dokaj zahtevna. V jugu med 15 in 24Kts v nedeljo in ponedeljek, pa še dež nam ni prizanašal, smo opravili po tri plovbe  ter v torek še dva, torej  skupno kar osem plovb – štartov. V mono smo zasedli zadnje mesto, v opnu pa predzadnje.

Srečko in Igor sta rekla, da na regate ne bosta več šla, ker da so nekateri mlajši jadralci preveč agresivni, ki ne upoštevajo pravil za varno in pravočasno izogibanje, ne dajo prostora ob otokih, veliko je bilo kričanja za vodo in ne poznajo fer-obnašanja.

Prehodni pokal je dobila ekipa Boštjana Podobnika, v mono pa je zmagala ekipa Milana Grada.

V ponedeljek  zvečer je pet bark privezalo v marini na Velem Ižu, da smo obiskali Rajka Konatića in mu izročili JKO priznanje ob 25 letnici osnovanja našega kluba v njegovi restavraciji. Bil je prijetno presenečen.

Po zamenjavi barke smo v sredo odpluli na Rivanj in ma Veli Rat, kjer smo s kolesi obiskali svetilnik, Sakarun in Soline. Tudi kopali smo se v morju. Vsi smo priznali, da ima od nas Srečko še največ kondicije. Matija se je zopet izkazal v kuhinji, Ivan pa je spekel zelo okusno ribo. Tudi Pero se je izkazal v hitrem dojemanju jadralskih veščin, zato ga bomo še povabili na barko (če bo želel). Kako se je obnašal pa skipper, boste povedali vi. TRIP: 170NM.

Zapisal Boris Smirnov

Slike