Kodeks

Deset zapovedi jadralnega kluba Odisej

  1. Član jadralnega kluba Odisej je lahko vsakdo, ki sprejme te zapovedi za svoje, se po njih ravna in redno plačuje članarino. Klub organizira skupna jadranja in ni dobičkonosna združba.
  2. Smo družina sorodnih duš – posameznikov, ki nas druži ljubezen do morja in jadranja, ter si želimo prijateljstva in dobre volje.
  3. Ko smo na jadrnici, bodisi svoji ali tuji, postane ta naš začasni dom, ki ga upravljamo svobodno in samozavestno, ter odgovorno in častno.
  4. Poznamo in upoštevamo pomorska pravila. To vključuje tako prometne predpise, kot predpise o izpustu in odpadkih.
  5. Vedno smo pripravljeni pomagati posadki v težavah ne glede na zastavo njenega plovila. Sami bomo mogoče že jutri potrebovali pomoč drugih.
  6. Kot kapitani upravljamo svojo jadrnico pazljivo in zanesljivo na način, ki zagotavlja tako nam in naši posadki, kakor tudi bližnjim plovilom, varnost in zadovoljstvo. Klubsko zastavico imamo ponosno izobešeno na jadrnici.
  7. Spoštujemo krajevne zakone, navade in verovanja kraja in države, ki ju obiskujemo, tudi če verjamemo, da se drugi motijo.
  8. Za sabo vedno puščamo čisto sled, ker čutimo do drugih in do okolja spoštovanje in hvaležnost. Predno zapustimo pristan, vedno poravnamo dolg za stvari in usluge, ki so nam bile nudene, ter tako omogočamo tistim za nami, da bodo dobrodošli.
  9. Svoja znanja in izkušnje z veseljem delimo z ostalimi člani, pomagamo neizkušenim in spodbujamo bodoče člane, da se nam pridružijo.
  10. Za klub posebej zaslužnim članom, ki so nam s svojim delovanjem za zgled, podelimo naziv komodor. Naziv je časten in se lahko odvzame.