Jadralni klub Odisej
ZAPISNIKI

Zapisnik skupščine JK Odisej 2001

Redna letna skupščina jadralnega kluba ODISEJ je bila 22. novembra 2001 v prostorih oz. v sejni sobi družbe "Hermes Soflab" na Litijski cesti št. 51 v Ljubljani, s pričetekom ob 17.00 uri popoldne.

S štetjem navzočih članov kluba, smo ugotovili, da je skupščina sklepčna.

Soglasno je bil sprejet naslednji dnevni red:
1. Pozdrav vsem udeležencem skupščine kluba in nagovor predsednika;
2. Izvolitev delovnih teles skupščine kluba;
3. Poročilo tajnika kluba o delu v letu 2001;
4. Poročilo blagajnika kluba o poslovanju v letu 2001;
5. Izvolitev vodstva kluba za leto 2002;
6. Predstavitev predloga smernic in načrta aktivnosti kluba za leto 2002;
7. Predstavitev potepanja po širnih morjih in kramljanje s komodorjem Zoranom Zagorcem in njegovo jadralno posadko;
8. Razno;
9. Klepet ob prigrizku in žlahtni kapljici.

Ad §1
Predsednik Marjan UČAKAR je prenesel pozdrave našega glavnega charterista in njegovo ugotovitev, da je bilo sodelovanje vzorno. Predsednik je v nadaljevanju posebej pohvalil članstvo nad vedno večjim jadralnim znanjem in dejstvom, da smo opravili izpit o varnosti pri regatah in nasploh pri najemih jadrnic, z odliko.
Kritično je spregovoril o nekaterih neizpeljanih načrtovanih aktivnostih kluba. Glede na vedno večje število članov kluba in na dejstvo, da se med seboj ne poznamo, se je premalo naredilo na izpeljavi organiziranih druženj (pikniki, pohodi, izleti …).
Še posebej je izpostavil volonterstvo pri delu kluba in pojasnil, da je včasih težko izvedljivo izpeljati kakšno od aktivnosti, če na tem delajo trije ali štirje člani in ti morajo ugoditi zahtevam in željam 150 članom kluba.

Ad §2
Skupščino kluba je vodil predsednik kluba Marjan UČAKAR. Zapisnikar je bila Petra UČAKAR. V verifikacijsko komisijo pa sta bila izvoljena:
• Zoran VATOVEC in
• Mitja HOLINSKY

Ad §3
Tajnik kluba je pojasnil, da sta bili dve najpomembnejši nalogi, to je, organizacija in izpeljava majske in septembrske regate, izpeljani vzorno. Nekaj malega problemov je bilo pri operativni izvedbi jesenske regate in še to zaradi tega, ker v klubu nimamo izdelanih pravil.
Prav tako je pojasnil, da je za druge aktivnosti zmanjkalo časa, saj je tistih, ki organizirajo razne aktivnosti premalo, le štiri ali pet, pa še ti imajo zahtevne zaposlitve in s tem v zvezi so že tako ali tako preobremenjeni. Da pa v klubu ni ostalo samo pri organizaciji dveh regat, je tajnik pojasnil, da smo imeli klubsko ekipo na številnih regatah od primoštenske, lošinske, bili smo na Barcolani, na Barotulu in še na drugih.
Prav tako so nekateri naši člani ime našega kluba ponesli daleč po svetu, saj so se udeležili jadranj po svetovnih morjih na jadrnicah "Hrvatska Čigra" in "Horn 2000". Drugi spet raziskujejo nam bližnje neodkrite kraje, o tem zbirajo podatke, da nam jih bodo zaupali. Tako ne bomo jadrali in obiskovali že znana mesta, ampak bomo imeli možnost spoznati tudi tista do sedaj nam neznana.

Ad §4
Blagajnik kluba je podal finančno poročilo, na katerega ni bilo pripomb. Poročilo je pripravljeno v obliki priloge k zapisniku skupščine kluba.

Ad §5
Za leto 2002 so bili predlagani novi člani predsedstva kluba, ki jih je skupščina soglasno potrdila. V predsedstvu kluba za leto 2002 bodo:
• predsednik kluba: Davor VILIČIĆ
• tajnik kluba: Milan GRAD
• blagajnik: Darja VIRANT
• član: Mirko IVANČIČ
• član: Andrej PLANINC
Skupščina je soglasno potrdila tudi predlog članov regatnega odbora za leto 2002 v sestavi:
• predsednik: Mitja HOLINSKY
• član: Marcel ŠVAB
• član: Zvone TRTNIK
Nadzorni odbor kluba bo v letu 2002 deloval v isti sestavi kot v preteklem letu, sprememba je le, da se bo Boris SMIRNOV nadomestil Mirka IVANČIČA, ki je bil izvoljen v predsedstvo kluba.

Ad §6
Novo izvoljeni predsednik kluba za leto 2002, Davor VILIČIĆ, je predstavil smernice aktivnosti za leto 2002. Kot vsako leto bo največji poudarek na obeh tradicionalnih regatah. Pri organizaciji le-teh bodo problemi, saj bomo, to vemo že danes, imeli kar veliko preglavic z zagotavljanjem zadostnega števila jadrnic. To velja predvsem za jesensko monotipsko regato, zato bomo v projekt ob "Adriatic Charter"-ju vključili še druge charteriste.
Majska "sponzorska" regata bo od 18. maja do 22. maja 2002, septembrska "klubska" regata pa od 14. septembra do 18. septembra 2002. Kot tudi vsa leta do sedaj, se bodo naše ekipe in posamezni člani udeleževali domačih in tujih regat drugih jadralnih klubov.
Posebno pozornost bo novo vodstvo posvetilo organizaciji raznih družabnih dogodkov, da se, glede na veliko število članov, med seboj spoznamo. Tako bo organiziran piknik, ples, pohod, izlet in še kaj. Poskušali bomo izpeljati tudi katerega od strokovnih predavanj.
Ponovno bomo uvedli tradicionalno "pomladansko" skipersko jadranje v tretjem ali četrtem mesecu, ter "zaključno" jesensko v oktobru. Nadaljevali bomo z razpisom za "dijaško" jadranje, ki je že po tradiciji, takoj po končani šoli, zadnji teden v juniju.
Naš član Srečko ŠKRLEC, bo nadaljeval s jadralnimi šolanji. Tajnik kluba, Milan GRAD, je dodal še naslednja obvestila:
- do prve regate bodo izdelana in objavljena naša klubska regatna pravila;
- članarina za leto 2002 bo v višini 10.000,00 SIT, za vse tiste, ki članarino poravnajo do 31.01.2002, se upošteva poseben 20% popust, za študente velja enotna nižja članarina, to je 1.000,00 SIT;
- glede na možnost, da bomo za regate dobili v najem manjše število jadrnic od željenega, bo vodstvo kluba izdelalo in določilo način prioritet za najem jadrnic;
- pri majski regati bo poudarek na druženju, na septembrski se bo dodalo nekaj tekmovalnega duha;
- ponovno bomo poskušali z včlanitvijo v "Jadralno zvezo Slovenije" in nato v podobno hrvaško zvezo, zaradi bonitet pri naših regatah;
- odprli bomo novo stran na naši internet strani, ki bo namenjena članom za dajanje raznih predlogov v smislu novih akcij ali lažje organizacije že začrtanih aktivnosti.

Ad §7
Član kluba Zoran ZAGORC ter članica njegove posadke sta slikovito in zanimivo predstavila nekaj mesečno plovbo z jadrnico "Lupinca" iz Gëteborg-a na Švedskem do Izole v Sloveniji.

Ad §8
Pod točko razno se je debata sukala predvsem, ali naj bodo naše regate izklučno tekmovalne ali naj bo v ospredju druženje in zabava. Prevladovala je težnja po druženju.
Prav tako so se nekateri člani spraševali, kdaj in kakšna bodo klubska regatna pravila. Pojasnili smo, da so pravila v pripravi in ko bodo izdelana, jih bomo objavili v e-novicah kluba.
Mnogi so želeli več druženja izven jadralnih dogodkov. Odgovor jim je bil dan že z predstavitvijo programa.

Ad §9
Sledil je najzanimivejši del skupščine o katerem pa ni nobenih zapiskov.

V Ljubljani, 23.11.2001

Zapisala: Petra UČAKAR, l.r.
Overila: Zoran VATOVEC, l.r.
Mitja HOLINSKY, l.r.

Nagovor predsednika kluba ob izvolitvi

LETNA SKUPŠČINA JK ODISEJ, 22.10.2001
NAGOVOR PREDSEDNIKA OB IZVOLITVI

SPLOŠNO
Hvala vsem navzočim za izkazano zaupanje!
Če bi hotel biti piker, bi reke: "hudimana, a res niste našli boljšega med 155-timi člani", pa ne bom, izpadlo bi kot samohvala.

DELO
Raje poglejmo, kaj nam je storiti v letu, ki prihaja?
Jadralske dejavnosti so bile, v preteklem letu, pestre in množične, kot še nikoli.
Med letom 2002 moramo doseči vsaj enako, ali boljšo raven dela.
Kaj to pomeni?

REGATE
Klubski regati, žal, ne bo možno izpeljti s še bolj množično udeležbo, kot v letošnjem letu. Dosegli smo stopnjo razvoja, kjer z obstoječimi kadrovskimi, organizacijskimi in siceršnjimi rešitvami mejno obvladujemo doseženo število dejavnosti in udeležencev. Pogoji za nadalnjo rast, brez nezaželjenih stranskih posledic, so drugačni organizacijsko-kadrovski oprijemi in, predvsem, čas za vpeljavo le teh.
Izvedljivost "monotipskih" regat je, dolgoročno, vprašljiva. Upravitelji plovil, ki so na voljo v najem, za sprejemljivo ceno in pod sprejemljivimi pogoji, zmanjšujejo število razpoložljivih enot.
Med možnimi termini naših regat je zmeraj težje zagotoviti plovila. Za leto 2002 so nas že opozorili naj prednaročimo termine za mesec februar (januar še ni razprodan)!
Opozorili so nas tudi, na neugodna srednjeročna gibanja v ponudbi najema plovil, kjer bo zmeraj manj plovil na voljo za, takšno in drugačno, regatiranje. Komercialni vidik najemodajalstva plovil narekuje najemodajalcem predvsem "turistični" najem plovil, in ne "športni".
Navedeno kaže, da bo za izpeljavo načrta dveh množičnih klubskih regat letno, v prihajajočih letih, potrebno še več prizadevanja, iznajdljivosti in požrtvovalnosti.

DRUGE DEJAVNOSTI
Poleg regat, v letu ki je pred duri, moramo izpeljati še nekaj drugih projektov. 10 zapovedi kluba veleva, da se naj člani in somišljeniki družijo; toliko bolje če se družijo na morju, ni pa zavezujoče. Kraj druženja je lahko brez slane vode, prireditev pa lahko brez povezave s plovili na veter.
Sem sodijo pikniki, plesi, spusti s kanuji, gorništvo in še marsikaj tretjega.
Ta vidik klubskega vsakdana je, v polpreteklem letu, bil (prizanesljivo rečeno) v drugem planu, za športnimi dejavnosti. V letu 2002 ne smemo dovoliti zaostajanja spremljevalnih dejavnosti za športnimi.
Zaradi družabnosti smo člani našega društva, družabnost bomo "zganjali" na morju, na kopnem, v zraku in vsesplošno povsod, kjer bo za to priložnost.

KOMODORJI
Nedavno tega so komodorji sestankovali na "večno" temo: "kam greš, ljubi Odisej". Mnenja so trkala drugo ob drugega, utemeljitve so švigale sem ter tja do poznih večernjih ur in še po tem, ob kozarčku rujnega
Nekdo je zagovarjal trditev, češ, da ni povratne informacije od članstva kluba, kako vodstvo dela; dobro, slabo, mešano, kaj opustiti, kaj dodati?
Sam se ne strinjam. Že mogoče člani kluba bolj redko potrkajo na vrata vodstva z idejami, pripombami in mnenji (zadostoval bi že forum v elektronskem glasilu – pišite nam), in vendar, ne izhaja vsa povratna informacija iz osebnih stikov.
Število 155 članov našega kluba (in še toliko somišljenikov), je tudi povratna informacija. Kaj nam pove? Pove, da hočejo biti člani, da se strinjajo z vodstvom kluba, da delamo dobro. Gotovo so napake, gotovo lahko delo izboljšamo, ampak, kaj pravi "glas ljudstva"?

DELAJTE TO, KAR STE DELALI DOSEDAJ, VEČ, BOLJE IN CENEJE!
Tako tudi bo, lepa hvala vsem...

Redna letna skupščina JK Odisej - 2001