Jadralni klub Odisej

ZAPISNIKI

Zapisnik 3. redne seje IO in RO JK Odisej

Seja je bila v torek, 17.02.2004, od 18:00 - 22:00 ure, v prostorih rekreacijskega centra Konex, Cesta na Brdo 109, Ljubljana.

Prisotni: Ivan Bizjak, Boris Smirnov, Darja Virant, Matjaž Zaletel; Mitja Holynski, Igor Smirnov, Srečko Škrlec.

Opravičili: Andrej Planinc.

Dnevni red:

  1. Pregled zapisnikov in izpolnjevanja sklepov 1. in 2. seje IO JKO,
  2. Tečaj in izpiti radiotelefonije GMDSS,
  3. Regata J24 13.03.2004,
  4. Spomladanska regata 08.-12.05.2004,
  5. Tekoče zadeve,
  6. Razno.


Ad 1
Pregled zapisnika in izpolnjevanja sklepov 1. seje IO JKO

Vsi sklepi so bili izvedeni ali so v izvajanju (trajne narave), razen 01.11. - RO bo pripravil spremembo Regatnih pravil po seminarju, 02.11. in 02.12. Sklep 02.01.3. se ne izvede, ker regata odpade.

SKLEP 03.01.:
1. Zaletel pospeši dogovor za organizacijo seminarja o regatnih pravilih in tečaja za jadralne sodnike (sklep 01.11.)
2. Boris Smirnov govori z Branko Vnuk Kecman za pospešitev priprave predloga poslovanja kluba
(sklep 01.12., 02.02.).
3. Zaletel čimprej pripravi razpis spoml. Regate za zunanje klube in osnutek ponudbe za sponzorstvo (sklepa 02.05.1. in 02.05.5.).
4. Smirnov čimprej pridobi ponudbo in uredi prevoz za izlet na Učko (sklep 02.10.).
5. Zaletel poskrbi za realizacijo objav navtičnih vabil na spletni strani.
6. Holynski pripravi predlog za izvedbo klubskega foruma (klepetalnice) na internetu.


Ad 2
Tečaj in izpiti radiotelefonije GMDSS

Marjan Gorenc iz Maritim Pomorstvo je dostavil najugodnejšo ponudbo, tako po obsegu usposabljanja, opremljenosti predavalnice, kot cenovno. Tečajniki bodo lahko tudi kasneje pod istimi pogoji sodelovali v drugih skupinah.

SKLEP 03.02.:
1. Usposabljanje radiotelefonije GMDSS se izvede preko firme Maritim Pomorstvo d.o.o., Vižmarje, Ljubljana.
2. V ponedeljek, 23.02.2004 od 17:30 - 21:00 ure bo za celotno skupino 16 tečajnikov usposabljanje iz teorije, v torek in sredo bo praktično delo na simulatorjih (2 manjši skupini po 8 ljudi) od 17:30-21:00 ure, v četrtek v istem času je opcijsko ponavljanje in praktično delo na simulatorjih, v soboto, 28.02.2004 ob 09:00 uri se začne izpit v Luški kapitaniji v Kopru.
3. Cena tečaja je 25.000.-SIT + 1.700.-SIT za upravno takso.
4. Članom JK Odisej s plačano članarino klub pokrije 10.000.-SIT, ostali in nečlani plačajo polno ceno.


Ad 3
Regata J24 13.03.2004

Glede na premajhno število prijav (4 skiperji, 4 koskiperji, 2 člana posadke) regate ni smiselno izvesti.

SKLEP 03.03.:
1. Tekmovalna regata J24 se zaradi premajhnega števila prijav ne izvede.
2. Za prijavljene se organizira skupinsko jadranje (Flotila sailing) s 3 - 4 jadrnicami, odvisno od prijav.
3. Smirnov obvesti Jureta Orla o novi situaciji.


Ad 4
Spomladanska regata 05. - 12.05.2004

SKLEP 03.04.:
1. Regatni odbor pripravi čimprej vse potrebne osnove za pripravo razpisa regate in jih sporoči sekretarju, ki pripravi vabilo in razpis za slovenske in izbrane hrvaške klube. Rok prijav je do 15.04.2004.
2. Regatni odbor pripravi načrt in vrsto plovov (navigacijski, tehnični - palica, trikotnik, koliko) ter sporoči čimprej predlog zaključka regate, da lahko IO pristopi k zbiranju ponudb za organizacijo banketa in zaključne slovesnosti.
3. Vabilo za pokrovitelje je odprto do sklenitve dogovora z generalnim pokroviteljem.


Ad 5
Tekoče zadeve

1. Članarina in plačevanje članarine

Virant je prejela vprašanje, kako je s plačevanjem članarine za nezaposlene člane oziroma tiste, ki so izgubili službo in so na čakanju. Pred časom smo prejeli vprašanje, ali je do znižane članarine upravičen sicer zaposleni študent na podiplomskem študiju, imeli pa smo primere, ko je bil študent zaposlen in plačal znižano članarino. Razvila se je daljša poglobljena razprava, kjer so bili izpostavljeni tudi drugi aspekti plačevanja in neplačevanja članarine. V klubu obstaja nekaj članov, ki tudi po več let ne plačajo članarino, oziroma jo plačajo v tistem letu, ko imajo možnost in namen koristiti klubske ugodnosti (popust pri najemu jadrnic, udeležba na regatah, seminarjih). Klubska Pravila (Statut) v 8. členu določajo, da je med drugim obveznost članstva, da redno plačuje članarino. S plačilom članarine član potrdi, da želi biti / ostati član nekega društva. Zato naj bi bila članarina enaka za vse, tudi za upokojene člane, ki redno prejemajo pokojnino, in vojake, ki so po novem profesionalci. Članom, ki pridejo v stisko, se skuša pomagati na drugačen način. Neplačevanje članarine pa se lahko razume kot izjavo člana, da noče več biti član kluba.

SKLEP 03.05.:
1. Stališče IO JKO glede članarine: Redno plačilo članarine je osnovna obveznost članstva, s plačilom katere člani izrazijo svojo pripadnost klubu. Zato je članarina nespremenljiva za vse, razen za podmladek (nezaposlene otroke, učence, dijake in študente). Članom v stiski se pomaga drugače. Neplačevanje članarine pa IO JKO razume kot izjavo člana, da noče več biti član kluba. Ob ponovni včlanitvi mora član ponovno izpolniti pristopno izjavo in plačati 8.000.-SIT vpisnine in 12.000.-SIT članarine (skupaj 20.000.-SIT) v skladu s trenutno veljavno višino vpisnine in članarine.
2. IO JKO predlaga, da se z naslednjim letom izenačijo članarine za upokojence in vojake.
3. IO JKO predlaga komisiji za pripravo sprememb in dopolnitev Pravil kluba, da se dopolni 9. člen Pravil JK Odisej s 4. alineo: - če član ni poravnal članarine za preteklo leto brez pisne obrazložitve Izvršnemu odboru kluba.
4. Za člane v stiski, ki zaradi različnih vzrokov ne bi plačali ali zmogli plačati članarine (daljša bolezen ali odsotnost, finančna stiska, nezaposlenost, čakanje na delo, študij, itd.), IO JKO omogoča mirovanje članstva v obdobju 1 + 1 leto. Član lahko pisno zaprosi IO JKO za mirovanje članstva 2 x za obdobje 1 leta, v katerem mu klubske obveznosti mirujejo - tudi ne plača članarine. IO JKO vsako prošnjo za mirovanje članstva obravnava individualno. V obdobju mirovanja član ne more koristiti klubskih ugodnosti.
5. Zaletel obvesti člane Komisije za pripravo sprememb in dopolnitev Pravil kluba z Zapisnikom današnje seje, da se predlagane spremembe in dopolnitve smiselno vnesejo v Pravila JKO.

2. Tečaji in predavanja

Naj se čimprej organizirajo predavanja za članstvo glede regatnih pravil, o jadranju na Karibih, itd.


Ad 6
Razno

1. Podobna jadranja, kot J24 nudi tudi Navtik Škrlec s.p. z dvema enakima jadrnicama Elan 33 (Black Jack in Sir Francis).

SKLEP 03.06.: Škrlec pripravi ponudbo za objavo na spletni strani kluba.

2. Škrlec je poročal o udeležbi klubske ekipe s svojo jadrnico Black Jack na Evropskem prvenstvu IMS junija 2003. Uvrstitev na 85. mesto med 101. prijavljenimi s serijsko opremljeno lastno jadrnico je dober uspeh.
3. Škrlec vabi športno orientirane člane kluba, da se kot klubska ekipa udeležijo Mediteranskega prvenstva IMS junija 2004 in Vodiške regate. Zaletel predlaga, da se skuša pridobiti sponzorje, ki bi pomagali opremiti jadrnico z nujno tekmovalno opremo (komplet tekmovalnih jader, evtl. karbonski kosnik in/ali tangun, vgradnja dodatnih vodil za boljše trimanje jader, itd.), s katero bi bila jadrnica veliko bolj konkurenčna ob enakem handicapu.

SKLEP 03.07.: Škrlec pridobi ponudbo(e), da se oceni, za kakšen finančni znesek je potrebno pridobiti pokrovitelje.

Naslednja 4. redna seja IO JKO bo v ponedeljek, 15.03.2004 ob 18:00 uri v prostorih centra Konex.

 

Zapisal: Matjaž Zaletel, sekretar JKO

 

Zapisniki sej in sestankov