Jadralni klub Odisej

ZAPISNIKI

Zapisnik 13. redne seje Izvršnega in Regatnega odbora Jadralnega kluba Odisej

Seja je bila v sredo, 06.10.2004, od 18:00 – 19:30 ure, v prostorih rekreacijskega centra Konex, Cesta na Brdo 109, Ljubljana.

Prisotni: Ivan Bizjak, Andrej Planinc, Boris Smirnov, Matjaž Zaletel; Igor Smirnov, Srečko Škrlec, Marcel Švab, Bojan Učakar, delno Iztok Toplišek
Opravičili: Darja Virant, Mitja Holynski
Odsotni: Danilo Novakovič

Dnevni red:

  1. Redni letni Občni zbor JK Odisej,
  2. 13. jesenska regata za Pokal JK Odisej 18. – 22.09.2004,
  3. 2. pozivna nagradna regata Odisej Elan-Yachting 2004 za vodstva JZS in klubov od 11. – 14.11.2004,

Ad 1 Redni letni Občni zbor JK Odisej

Zaletel je komisiji za spremembe in dopolnitve klubskih aktov predal osnutek Poslovnika Občnega zbora in delno pripravljen osnutek spremenjenih Pravil kluba v nadaljnjo obdelavo. Naj bi bili akti pripravljeni mesec dni pred občnim zborom, da se predlogi objavijo na spletni strani in pozove članstvo, da podajo predloge.

SKLEP 13.01.:
1. Redni letni Občni zbor JK Odisej organiziramo v četrtek, 25.11.2004 ob 17:00 uri, po možnosti v dvorani Hermes Softlab.
2. Toplišek skuša rezervirati dvorano ter obvesti predsednika in sekretarja.
3. Na Občni zbor povabimo (Zaletel) delegata JZS in gospoda sekretarja Bojana Galeta, da bi obnovili Regatna pravila v kritičnih situacijah, predvsem glede predstartnih manevrov in jadranja okoli oznak.
4. Topliška in Kaplja zaprosimo, da nam bosta predstavila off-shore jadranje v lanskem/letošnjem letu.

Ad 2 13. jesenska regata za prehodni Pokal JK Odisej 18. – 22.09.2004

Boris Smirnov je poročal o izvedbi regate. Regata je zelo lepo uspela, plovi so bili posrečeno izbrani in vodeni ter drugi dan na predlog RO skrajšani, vse pa je spretno imel pod kontrolo mednarodni sodnik Penjalov, kar vse je pretežna večina udeležencev pohvalila in bila zadovoljna z regato. Upoštevati je potrebno 13-letno tradicijo JK Odisej, da je spomladanska regata bolj navtična, jesenska pa izrazito tehnična in tekmovalna. Spet je prišlo do povečanja udeležbe, saj se je prijavilo 23 jadrnic, kar na jesenski regati že dalj časa nismo dosegli. Prebral je tudi vmesno finančno poročilo, ki ga je pripravila Virant, iz katerega je razvidno, da je bila regata organizirana v okviru planiranih sredstev, če upoštevamo tudi dolžni znesek Smukavca. Zaletel je prebral poročilo Holynskega, Igor Smirnov in Škrlec pa sta podala svoji poročili. Nekaj poudarkov iz poročil članov RO:

  • pozitivna opažanja:
    • regata je zelo uspela, večina jadralcev je bila zadovoljna z raznovrstnostjo in izbiro plovov
    • organizacija regate je bila izpeljana brez napake, tudi v primerjavi z znanimi regatami nas ni treba biti sram, ravno nasprotno
    • prisotnost profesionalnega in nevtralnega sodnika je zelo ugodno vplivala na izvedbo regate, pozitivno pa tudi vpliva na izboljšanje kvalitete Odisejevih regat, na umirjanje pregretih jadralskih strasti in k varnosti; obenem vnesti določeno stopnjo profesionalizma v naše jadranje pomeni tudi govoriti oz. obvladati skupni jezik z vsemi jadralci sveta
    • dobro je, da imamo uradno prijavljeno regato in v koledarju HJZ, ker sigurno kdo »bedi« nad njo, saj bi lahko bile posledice za klub zelo hude, ko je naša jadrnica nasedla na plitvini pri Ižu (policijski čoln je bil ob nezgodi takoj zraven – le od kod se je tako hitro vzel?)
    • kvaliteta jadranja je v zadnjih nekaj letih neverjetno napredovala, tako da že nekaj napak na regatnem polju pomeni precejšen zaostanek za drugimi
    • spoštovanje jadralnih pravil je bilo dobro, le enkrat je jadrnica zaradi protesta delala dvojni obrat za 720º na regatnem polju, in morda razen nekaj izjem ni bilo pretirane agresije ali uveljavljanja pravic, ki bi lahko bili nevarni, ali celo ogrožali plovila in posadke
  • nekaj pomanjkljivosti, ki bi jih bilo potrebno izboljšati:
    • nekatere jadrnice so bile nestandardno opremljene (večji spinakerji, triradialna jadra, lastna jadra), kar ni v redu, zato naj se v prihodnje poišče način, da se zagotovijo enako opremljene jadrnice (enaka kvaliteta in izmere jader, enaki spinakerji), oziroma naj jadrnice z jadri nestandardnih izmer tekmujejo izven konkurence
    • nesprejemljivo je, da se nekateri brez odjave, brez opravičila in plačila startnine po tihem umaknejo, niti ne povedo, kam gredo oz. ali naj organizator še skrbi za njih, odpove privez ali hrano, ali ne, itd.
    • res je, da vsak posamezen skiper po lastni presoji ugotavlja in odgovarja za to, ali je jadrnica sposobna izpluti na posamezen plov glede na vremenske in druge razmere, vendar ni v Odisejevem duhu, da nekateri skušajo razvrednotiti športni dogodek s tem, da se vmes za en dan izločijo na kopanje in obisk gostilne (resda z vnaprejšnjim obvestilom in opravičilom), še manj pa, da k takšnemu početju nagovarjajo še druge (ob istočasnem kršenju lastnega načela, da je regata tudi druženje)
    • nekajkrat se je zgodilo, da so izkušeni tekmovalci skušali izsiliti napako oziroma napeljati manj izkušene skiperje (ki jadrajo tekmovalno le dvakrat letno na Odisejevih regatah) v položaj, da so naredili napako; v prvi vrsti naj se bi naši člani držali Odisejevega kodeksa desetih jadralnih pravil, mednarodna pravila naj nam bodo v znanje in pomoč, ne pa v pravice in dolžnosti

Sprejeti so bili naslednji sklepi:

SKLEP 13.02.:
1. IO sprejema vmesna poročila na znanje.
2. Zaletel obvesti Valentina Smukavca, da takoj poravna dolžni znesek startnine za regato, zmanjšan za stroške svečane večerje (minus prispevek za glasbo in dvorano) v skupnem znesku 940.- HRK (1 x 160 + 3 x 260).
3. Zaletel naj v sodelovanju z Elan-Yachtingom skuša določiti standard za jadrnice »monotip« in predlog za naslednjo jesensko regato predloži Regatnemu odboru v potrditev.
4. IO in RO JKO pozivata članstvo, da podajo predloge za organizacijo skupinskega jadranja oziroma njim sprejemljive oblike druženja izven terminov obeh Odisejevih regat, da se bodo te aktivnosti radi udeležili

Ad 3 2. pozivna nagradna regata Odisej Elan-Yachting 2004 od 11. – 14.11.2004

Zaletel je predstavil dosedanji potek organizacije in predložil osnutek razpisa. Glede na lanski »protest« udeležencev naj bi bila letos dovoljena uporaba spinakerja, dodali bi pa tudi tretji plov v nedeljo dopoldne. Tako naj bi v petek in soboto jadrali daljša navtična plova (Zadar – Rava in Rava – Kukljica), v nedeljo dopoldne/opoldne pa bolj kratkega, lahko delno tehničnega (Kukljica – Zadar). Ankora v četrtek je potrjena, banket v soboto v Kukljici in glasba tudi, Penjalov se dogovarja z Vilo Rava za lahko večerjo in prostor za Moro Giapponese v petek, ter za restavracijo v marini Tankerkomerc Zadar za zaključno slovesnost z objavo rezultatov.

SKLEP 13.03.:
1. IO sprejema predlog o uvedbi treh plovov na 2. NRO.
2. Zaletel čim prej pridobi vse potrebne podatke in rezervacije ter pripravi predlog razpisa 2. NRO.
3. JKO se udeleži regate z 2 jadrnicama (tekmovalno in organizatorsko/funkcionarsko).
4. Bojan Učakar povpraša idejne vodje NRO (Švab, Novakovič, Ružič) kot tudi zaslužne člane, kdo bi se želel udeležiti 2. NRO in pripravi predlog zasedbe obeh jadrnic.

 

Zapisal: Matjaž Zaletel, sekretar JKO

 

Zapisniki sej in sestankov