Jadralni klub Odisej
ZAPISNIKI

Zapisnik 3. razširjene seje Izvršnega in Regatnega odbora JKO

Seja je bila v ponedeljek, 10.02.2003, od 17:00 – 20:30 ure, v prostorih rekreacijskega centra Konex, Cesta na Brdo 109, Ljubljana.

Prisotni: Mitja Holynski, Boris Smirnov, Srečko Škrlec, Marcel Švab, Bojan Učakar, Darja Virant, Matjaž Zaletel.

Opravičili: Janko Lah, Andrej Planinc, Zvone trtnik

Dnevni red:

  1. Pregled obveznosti JKO na tekmovalnem in strokovnem področju, ki izhajajo iz podpisane pogodbe o včlanitvi v JZS
  2. Izdelava poročila o delu v letu 2002 za JZS s poudarkom na tekmovalnih rezultatih in dejavnostih na strokovnem področju
  3. Dogovor o pripravi programa dela JKO na tekmovalnem in strokovnem področju
  4. Tekmovalna izkaznica JZS in verifikacija tekmovalcev
  5. Informacija o spomladanski in jesenski regati
  6. Razno

Ad 1 Pregled obveznosti JKO na tekmovalnem in strokovnem področju, ki izhajajo iz podpisane pogodbe o včlanitvi v JZS

Zaletel: predstavi problematiko: Z JZS smo sklenili pogodbo o včlanitvi, ki nam nalaga nove obveznosti do JZS, predvsem na tekmovalnem in strokovnem področju. Nujno moramo izdelati poročilo o delu v letu 2002, ki bi ga bili morali oddati do 15.01.2003. Po pogodbi o včlanitvi lahko JK Odisej postane polnopravni član JZS šele potem, ko IO JZS pozitivno oceni poročilo o delu kluba za preteklo leto. JZS bo v poročilu zanimalo predvsem tekmovalno in strokovno področje. Tako bi morali zbrati iz arhiva našo udeležbo na tekmovanjih (posameznikov in klubskih ekip) in rezultate (mogoče še kakšno analizo, kako se naša kvaliteta dviga), šolanja, tečaje, strokovne seminarje, katerih smo se udeležili ali jih sami organizirali, evtl. opravljene strokovne izpite v tem času, itd.

Problem se je pokazal tudi z uvajanjem tekmovalnih izkaznic, saj mora klub garantirati usposobljenost svojih tekmovalcev, za katere zaprosi tekm. izkaznico JZS. Tu je reagiral Milan Šinko, ki je poslal svoj predlog klubu (njegov dopis je prebran). Potrebno bo pravilno pristopiti k objektivni verifikaciji, da ne bomo imeli problemov ali ustvarjali razprtije znotraj JKO.

Glede na ugotovljen interes JKO po dvigu kvalitete strokovnega dela oz. po pospeševanju tekmovalnega športa bo potrebno pripraviti predloge obsega in programov dela za letošnje in naslednja leta na strokovnem in tekmovalnem področju.

Pogodba JKO z JZS med drugim določa (3. člen) naslednje obveznosti:

  1. gojiti jadranje kot rekreacijsko in tekmovalno dejavnost
  2. razvijati mladinsko jadranje, zlasti v začetnih mladinskih razredih ter letno prirejati začetniške in nadaljevalne jadralne tečaje
  3. sodelovati na regatah v najmanj enem mladinskem razredu v skladu s sprejetim letnim koledarjem regat JZS
  4. razvijati in izvajati tekmovalno dejavnost v olimpijskih ali drugih jadralnih razredih v mladinski ali članski konkurenci
  5. sodelovati z organi zveze pri izvajanju nalog, ki jih le-ti izvajajo v skladu s programom JZS in njenimi organi
  6. posredovati JZS letno poročilo o dejavnosti kluba ali društva za preteklo leto do 15. januarja tekočega leta. - NUJNO!!!
  7. POGODBA 6. člen - Pogodba stopi v veljavo, ko jo podpišeta obe pogodbeni strani. JK Odisej pridobi vse pravice člana na naslednji Skupščini po predložitvi prvega letnega poročila, ki ga Izvršni odbor JZS pozitivno oceni.

Izhaja, da moramo v JKO poleg tega, kar že delamo, izvajati tudi gornje tč. 2, 3, 6 - prirejati tečaje, imeti mladinsko(e) ekipo(e) in podati poročilo o delu za lansko leto. Mogoče bi lahko v poročilo vključili tudi mladinsko / družinsko jadranje, ki ga izvaja Marjan Pohl v juniju mesecu - kot tečaj za najmlajše?

Zapisnik 3. seje IO JZS sem skopiral za udeležence seje. Še posebej zanimive zadeve so naslednje, je pa tudi izšel članek sekretarja JZS gospoda Galeta v zadnji številki VAL NAVTIKE:

  1. pri JZS so lahko verificirani (dobijo tekm. izkaznice) samo tekmovalci, ki so člani nekega kluba, ki je član JZS, saj je JZS zveza klubov in ne posameznih tekmovalcev
  2. verifikacija pomeni tudi usposobljenost. Vsi klubi, ki bodo zahtevali verifikacijo za svoje člane, bodo s tem jamčili za njihovo usposobljenost.Torej JK Odisej jamči za vse člane, za katere bo vložil zahtevo za verifikacijo.
  3. bil je sprejet pravilnik JZS o organiziranju regat za razred regatno - potovalnih jadrnic.

Pravilnik je na internetu na spletni strani JZS: http://www.jadralna-zveza.si. Po mojem mnenju ne bi smel vsakdo avtomatično prejeti tekmovalno izkaznico, ampak bi bilo potrebno narediti neko selekcijo.

Škrlec: JKO je v zreli fazi razvoja, ko si lahko opredelimo višje cilje. Organizacijsko smo organizirani na kar precej visokem nivoju, to vodi IO JKO, na tekmovalnem / strokovnem področju pa je potrebno storiti nekaj več. Ta zahteven projekt naj bi vodil strokovni odbor, ki ga bo potrebno formirati iz širšega Regatnega odbora, strokovnjakov v klubu in iz ljudi, ki se želijo izkazati na tem področju in bi jih kooptirali v Strokovni odbor. En del članarine se lahko usmeri tudi v razvoj jadranja, ne le v izlet s kajaki in gala ples. Regata je odraz organiziranosti. Moti me, da skiperji ne prijavljajo bark kot člani JKO, tudi na Barcolani ne, kjer udeležbo sofinancira JKO.

Učakar: JKO je bil osnovno ustanovljen z namenom, da bi člani pridobili čimveč popusta za najem bark in s tem najcenejša možna jadranja za vse člane. Sem proti formiranju tekmovalnih ekip in udeležbi na regatah samo zato, da bi zadostili pogojem JZS. Nisem pa proti, v kolikor člani izkažejo interes za formiranje tekmovalnih ekip, vendar se morajo zavedati, da si bo potrebno zagotoviti sponzorska sredstva, saj se klubski denar iz članarin ne bo namenjal za tekmovalne aktivnosti. Če smo se včlanili v JZS, če obstaja interes, naj se izdela predlog programa, da bo vodstvo JKO in članstvo vedelo, pri čem smo. Začnimo promovirati idejo, začnimo zbirati nosilce programa, pritegnimo v delo na tem področju vse člane, ki jih to veseli. Npr.: gospod Šinko je v zadnejm času dal nekaj koristnih predlogov, naj se ga kooptira. Interes JKO je, da se regati organizirata čimbolj profesionalno korektno, predvsem jesenska monotipska. Na majsko regato imamo bolj malo vpliva, ker je to v pristojnosti sponzorja. Dogovarjamo se, da bi pravočasno vnesli naši regati v tekmovalni koledar JZS in HJS, saj so baje v tem primeru stroški organizacije manjši.

Holynski: Klub mora ostati takšen kot je in se ne ozirati na evtl. pogoje JZS. Kot predsednik RO sem lani hotel spraviti našo regato na višji nivo, kar nam je delno uspelo. Del denarja od članarine naj se nameni v jadranje, tako kot je predlagal Škrlec. Če bo sodniška barka izmed našega članstva, naj se ji odmeri nekakšno nadomestilo, na primer, oprostitev plačila štartnine. V primeru ustanovitve klubske ekipe naj bi JKO ekipo podprl s sofinanciranjem prijeve in / ali udeležbe na tekmo do npr. 20%.

Smirnov: Dokler traja tekmovanje, naj veljajo striktna pravila, pred in po tekmovanju pa lahko imamo druženje. Sem za to, da se organizira prisotnost sodniške barke.

SKLEP 03.01.: Regatni odbor JKO bo povabil k sodelovanju v RO člane JKO, ki imajo interes za delo v RO na tekmovalnem in strokovnem področju, ter tiste člane, ki imajo interes resnega udejstvovanja na tekmovalnem področju, z namenom ustanoviti klubsko ekipo.

SKLEP 03.02.: Razširjeni Regatni odbor JKO bo izdelal predlog obsega aktivnosti in programa na tekmovalnem in strokovnem področju ter ga predložil IO JKO v potrditev.

SKLEP 03.03.: Sekretar kontaktira gospoda Penjalova glede možnosti angažmana že za septembrsko regato, če bodo ugodni finančni pogoji.

SKLEP 03.04.: Za letno poročilo za IO JZS člani zberejo naslednje podatke: udeležba na regatah in rezultati, organizacija regat, podatke o šolskem jadranju za mladino, podatke o organizaciji šole jadranja, o jadralnih tečajih, tečajih za izpite, itd.

SKLEP 03.05.: Včlanitev v JKO na spletni strani se dopolni: Članstvo v JK Odisej začne teči po sklepu o sprejemu s strani IO JKO in ko je član vplačal članarino za tekoče leto.

 

Zapisal:

Matjaž Zaletel, sekretar JKO

Zapisniki sej in sestankov