Jadralni klub Odisej ZAPISNIKI

ZAPISNIK REDNEGA LETNEGA OBČNEGA ZBORA JK ODISEJ 2004

dne 25.11.2004 ob 17:00 uri, v sejni dvorani Hermes Softlab, Litijska cesta 51, Ljubljana.

Ob 17:00. uri je predsednik kluba Boris Smirnov ugotovil, da zbor ni sklepčen, zato ga je v  skladu s Pravili preložil za 30 minut. V 14. členu Pravil je določeno, da Občni zbor veljavno sklepa, če je po 30 minutnem čakanju prisotnih več kot 2/5 članov oz. več kot 10 članov. Pred pričetkom, oz. med 30 minutnim čakanjem na pričetek  Občnega zbora, smo izvedli 15. točko dnevnega reda, in sicer smo z jadralnim sodnikom in sekretarjem JZS obnovili Regatna pravila s praktičnim reševanjem kočljivih situacij v predstartnem manevru in okrog oznak (boj).

Predsednik kluba Odisej, Boris Smirnov je ob 17:35 uri pozdravil vse prisotne, še posebej delegata JZS gospoda Bojana Galeta, ter predlagal naslednji dnevni red, ki so ga člani soglasno sprejeli:

  1. Volitve organov Občnega zbora
  2. Obravnava in sprejem Poslovnika Občnega zbora JK Odisej
  3. Obravnava in sprejem sprememb in dopolnitev Pravil (statuta) JK Odisej
  4. Poročilo predsednika Izvršnega odbora JK Odisej o delu v letu 2004
  5. Finančno poročilo za leto 2004
  6. Poročila predsednikov Regatnega in Disciplinskega odbora o delu v letu 2004
  7. Poročilo Nadzornega odbora kluba za leto 2004
  8. Obravnava in sprejem poročil
  9. Razrešnica funkcionarjem in organom kluba, ki jim je potekel mandat
  10. Predlog kadrovskih sprememb v organih kluba za leto 2005
  11. Volitve
  12. Predlog programa dela in finančnega plana za leto 2005
  13. Pohvale in priznanja
  14. Razno
  15. Obnovitev Regatnih pravil s praktičnim reševanje kočljivih situacij v predstartnem manevru in okrog oznak (boj) bo predstavil gospod Bojan Gale, jadralni sodnik in sekretar JZS
  16. Jadranje off-shore s Trobentico do Malte bo predstavil Miro Kapelj
  17. Zaključek s tradicionalnim prigrizkom

 

Ad 1/

Volitve organov Občnega zbora

Predsednik Smirnov je predlagal izvolitev organov Občnega zbora. V delovno predsedstvo zbora je predlagal naslednje člane: za predsednika delovnega predsedstva: Ivana Bizjaka, za zapisnikarja: Matjaža Zaletla, za člana Iztoka Topliška; za overitelja zapisnika: Janeza Goliasa, Tomaža Lasiča, za verifikacijsko komisijo: Luka Renka, Florjana Podgorška.

1. SKLEP:Predlog organov Občnega zbora je bil soglasno potrjen.

Predsednik Verifikacijske komisije Luka Renko je poročal, da je bilo ob 17:45 uri na Občnem zboru prisotnih 43 udeležencev, in sicer 41 članov, od tega 39 z glasovalno pravico (plačano članarino), tako da je Občni zbor sklepčen.
 

Ad 2/

Obravnava in sprejem Poslovnika Občnega zbora JK Odisej

Zaletel je predstavil predlog Poslovnika OZ, ki je bil izdelan v skladu s pobudami članov na OZ 2003, z namenom, da si OZ uredi pravila po katerih se vodi seja OZ. Predlog Poslovnika je bil 3 tedne objavljen na klubski spletni strani, pravočasno pa je IO sprejel predloge Janka Laha, ki je predlagal, naj ostane predlog Poslovnika osnutek, ki se sprejme za uporabo na OZ 25.11.2004 in nato na osnovi izkušenj uporabe z dopolnitvami pripravi kot predlog za sprejem na naslednjem OZ. Lah se je pripravljen aktivno vključiti v razširjeno delovno skupino za pripravo sprememb in dopolnitev klubskih aktov.

Hočevar je proti 13. členu, je proti omejitvi trajanja govora. Je tudi proti sprejetju Poslovnika, je za to, da se ustanovi širša delovna skupina za pripravo prečiščenega besedila do spomladanske regate in je pripravljen sodelovati.

Renko predlaga, naj se poskusno ravnamo po njemu, če bo izglasovan, naj se določi daljši čas za javno razpravo.

Holynski predlaga, da Poslovnika ne sprejmemo, ampak naj se ravnamo po njemu.

Herman predlaga, naj bo Poslovnik začasen, naj ga danes testiramo in do naslednjega OZ pripravimo čistopis, ki bo pripravljen za sprejem na OZ.

2. SKLEP: Predlog, da se Poslovnik Občnega zbora JK Odisej sprejme kot osnutek za uporabo na OZ 25.11.2004 in nato na osnovi izkušenj uporabe z dopolnitvami pripravi kot predlog za sprejem na naslednjem OZ je bil sprejet soglasno.

Pohl predlaga, da naj se predlog dnevnega reda dopolni s točko: določitev članarine.

Smirnov pojasni, da je predlog prepozno podan, saj je bil dnevni red že potrjen, poleg tega pa bomo obravnavali višino članarine in jo določili v eni naslednjih točk.

Renko predlaga, da se to stori v točki predlog plana za 2005.
 

Ad 3/

Obravnava in sprejem sprememb in dopolnitev Pravil (statuta) JK Odisej

Zaletel je predstavil predlog IO kluba. Pripravljen je bil z namenom, da se zapišejo določila, po katerih se že danes ravnamo, poleg tega pa upošteva tudi možen razvoj kluba, tako da ne bi bilo potrebno Pravil velikokrat spreminjati. Tudi predlog sprememb in dopolnitev Pravil kluba je bil 3 tedne objavljen na klubski spletni strani, da je omogočil javno razpravo. Pravočasno je svoje konkretne predloge poslal Janko Lah, ki smo jih z mnenjem IO objavili tudi na spletni strani, prepozno pa smo prejeli pripombe Marjana Pohla (razdelane pravzaprav šele 24.11.2004 zvečer neposredno pred današnjo sejo OZ), tako da nismo utegnili sklicati seje IO, na kateri bi njegove predloge IO obravnaval. Lah je tudi predlagal, da naj OZ imenuje širšo redakcijsko skupino, ki naj do naslednjega OZ pripravi predlog za sprejem na OZ.

Pohl je uradno predal svoje predloge delovnemu predsedstvu.

Zaletel pojasni, da je v predlogu Pravil predviden postopek sprejemanja in spreminjanja klubskih aktov, ki zahteva pravočasno podajanje predlogov članstva v pisni obliki, da lahko IO preveri skladnost predloga z obstoječimi Pravili in kaj sprejem takšnega predloga pomeni za Pravila (lahko sprejem kakšnega predloga pomeni, da si postanejo členi kontradiktorni in kaj sprejem predloga potegne za seboj, kar je treba pred sprejemom nujno preveriti). Zato si s tako prepozno podanimi predlogi ne moremo prav nič pomagati, lahko nam pa služijo kot material za pripravo novega predloga za naslednji OZ.

Hočevar pove, da so v predlogu stvari, ki niso v skladu s predpisi, naj skupina pripravi predlog do naslednje seje OZ.

Ivančič predlaga, da se držimo obstoječih Pravil do sprejetja novih – ta pa ne določajo rokov.

Pohl predlaga čim širšo razpravo, kar naj bo osnova za delovno skupino. Naj se članstvo izreče o vsebinskih pripombah, prizna pa, da lahko pride do nesoglasja ali kontradiktornosti, če se akti spreminjajo »ad hoc«.

Bizjak še enkrat opozori, da je v izogib nastanka možnih kontradiktornosti med členi potrebno s premislekom sprejemati spremembe klubskih aktov.

Renko se strinja z zadržki Zaletla in Bizjaka. Naj se tekst še enkrat prevetri.

Feist podpira Hočevarjev predlog, da se pripravi še en čistopis predloga.

Herman predlaga, da se čistopisa Poslovnika OZ in Pravil kluba JK Odisej pred sprejemom predata pravnemu strokovnjaku v pregled, da se izognemo možnim problemom kasneje.

Smirnov podpira razširitev delovne skupine za pripravo predlogov klubskih aktov, ki naj obvešča članstvo o svojem delu prek interneta – javna razpreva naj poteka prek klubske spletne strani, in to pravočasno, drugače bomo naslednje leto v popolnoma enaki situaciji kot danes.

Hočevar predlaga, da delovna skupina pripravi do spomladanske regate še enkrat prevetren osnutek in ga posreduje naprej članom v javno razpravo, ter zadolži IO, da na podlagi sprejetih pripomb v javni razpravi pripravi čistopis za sprejem na naslednjem OZ.

Štemberger predlaga, naj se sprejmejo vsaj tiste spremembe, da se klubska Pravila uskladijo s spremembami v predpisih in / ali spremenjenim načinom delovanja.

Bizjak predlaga: 1. naj se delovna skupina Švab, Planinc, Zaletel razširi z Lahom, Hočevarjem in tistimi člani kluba, ki bodo pripravljeni resno delati, 2. naj razširjena delovna skupina pripravi osnutek do spomladanske regate, ko se osnutek posreduje v javno razpravo na klubski oglasni deski – spletni strani kluba.

Pohl vztraja, da se danes odloča o nekaterih členih predloga (npr. je proti vpisnini, je proti črtanju člana že po 2 letih neplačevanja članarine). Naj bodo seje delovne skupine javne, da se vsi lahko udeležijo.

Zaletel pojasni, da je osnovna dolžnost člana, da redno plačuje članarino, saj se plačana članarina šteje kot izjava člana, da želi biti član kluba. IO je po Pravilih zadolžen za tolmačenje klubskih Pravil. Pojasni tudi sklep IO št.: 03.05. z dne 17.02.2004, zakaj črtanje po 2 letih, kljub temu, da si pridobi član pravice in ugodnosti (tudi glasovalno pravico) šele od trenutka plačila članarine dalje. V Pravilih ni določen datum plačila članarine (samo popust ca 20%, če plača do 28.02), torej lahko član plača članarino do 31.12., tako da ostaja član, svoje pravice in ugodnosti pa lahko uveljavlja od dneva plačila članarine dalje. IO želi imeti redne člane, ki jih je v čast biti član JK Odisej. V izogib članom, ki jim ni do članstva z nami, ampak plačajo članarino samo v tistih letih, ko tudi koristijo članske ugodnosti (najem barke), smo uvedli tudi vpisnino, iz katere se tudi krije izdelava članske izkaznice. Če član eno leto pozabi plačati članarino, jo lahko v naslednjem letu tudi za nazaj, ali pa se ponovno vpiše. Sploh pa naj se ta točka obravnava, ko pride na vrsto po dnevnem redu. Pojasni, da so zapisniki IO redno objavljeni na spletni strani in da v vsakem na koncu piše, kdaj in kje bo naslednja seja, tako da se je lahko udeleži vsak član (ki plačuje članarino), ki si tega želi.

3. SKLEP: Predlog, da razširjena delovna skupina pripravi osnutek sprememb in dopolnil Pravil JK Odisej do spomladanske regate in ga da v javno razpravo, je bil soglasno sprejet.

4. SKLEP: Predlog, da na osnovi pripomb iz javne razprave IO izdela čistopis, ga poda v pregled pravnemu strokovnjaku in ga pripravi za sprejem na naslednjem OZ, je bil sprejet soglasno.

5. SKLEP: Predlog, da se delovna skupina za pripravo osnutka sprememb in dopolnil Pravil JK Odisej razširi s Hočevarjem in Lahom in člani, ki bodo resno in aktivno delovali, je bil soglasno sprejet.

Pred prehodom na poročila je predsednik delovnega predsedstva Bizjak predlagal, da bi o poročilih razpravljali skupaj po vseh podanih poročilih, kar je bilo sprejeto.
 

Ad 4/

Poročilo predsednika Izvršnega odbora JK Odisej o delu v letu 2004 (v celoti)

Spoštovane članice in člani našega kluba, spoštovani gostje, spoštovani delegat JZS gospod Gale!

Zdi se mi, da je letošnje leto minilo izredno hitro. Morda pa prav zaradi obilice opravljenega dela v klubu in na jadralnem polju.

Čeprav moram pohvaliti delo vseh klubskih odbornikov iz prejšnjih let  pa mislim, da smo bili odborniki glede na izid lanskoletnega glasovanja in burnih razprav na občnem zboru še dodatno motivirani za delo in za skrb, kako čim boljše zadovoljiti vse člane našega kluba.

Iz predloga smernic in aktivnosti za leto 2004 je že bilo razvidno, da nas čaka veliko dela, in to ne samo na področju organizacije regat, temveč tudi na organizacijskem področju dejavnosti kluba. Zelo me veseli, da smo z izvoljeno ekipo odbornikov uspeli realizirati skoraj vse zastavljene cilje in sicer:

1.     Uspešno smo izpeljali spomladansko in jesensko regato. katerih se je udeležilo skupno 40 bark oziroma  217 jadralk in jadralcev od tega 97 članov in 120 nečlanov kluba. Žal moram ugotoviti, da kljub mnogim pozivom nismo uspeli pridobiti organizatorja spomladanske  tako imenovane sponzorske regate, ki bi se s pomočjo IO in RO prav gotovo uspešno spoprijel z izzivi organizacije regate, na kateri bi lahko uveljavil svoje ideje in predstavil tudi svoje podjetje.

2.     Z manj jadralci, kot smo sicer predvidevali smo v marcu realizirali enodnevno jadranje s štirimi jadrnicami J-24 v Izoli. K tej regati smo želeli pritegniti predvsem športne in izkušene jadralce, ki naj bi nekaj znanja posredovali na manj izkušene, pa jim ideja o žrebanju posadk ni bila po godu in se jadranja niso udeležili. Upam, da bo drugo leto ideja J-24 uspela z večjim odzivom.

3.     Lepo je uspela druga pozivna nagradna regata, ki smo jo v sodelovanju z Elan-Yachting priredili za odbornike slovenskih jadralnih klubov. Prejeli smo zelo laskave ocene udeleženih klubov o uspešno organizirani regati. Udeleženih je bilo 13 jadrnic z 80-mi jadralci.

4.     Junijskega tako imenovanega dijaškega šolskega jadranja sta se udeležili le dve jadrnici z 13-mi člani posadk.

5.     Vsega skupaj z regatnimi in individualnimi najemi smo opravili 57 tednov najema pri Elan – Yachting in 27 tednov najema pri Adriatic Charter, skupno 84 tednov, tako da smo v letošnjem letu kar pridno jadrali.

6.     Letos smo vpeljali novost prijavljanja naših regat pri Slovenski in Hrvaški jadralni zvezi in vpis v jadralni tekmovalni koledar, kar se je izkazalo za nujno, saj smo opazili, da so naša jadranja neopazno spremljali s strani hrvaške policije na morju.

7.     Prav tako, se je po besedah udeležencev izkazalo,da je zelo dobrodošla vključitev uradnega sodnika na regatah, ne glede na povečane stroške jadralnega užitka.

8.     Z namenom združiti športne užitke tudi z druženjem in medsebojnim spoznavanjem članov in njihovih prijateljev, smo na regatah organizirali skupne priveze in zaključne zabave, ki so dokaj dobro uspele. Dosegli smo popuste na skupinski privez v nekaterih pristaniščih. Opozoril pa bi rad, da vsaka organizacija regat nekaj stane, zato se morajo stroški sorazmerno porazdeliti in plačilo opredeljenih stroškov je za vsakega udeleženca obvezno.

9.     Mnogi naši člani se udeležujejo jadralnih prireditev in regat, ki jih prirejajo drugi slovenski in tuji klubi, jadralne zveze SLO ali Hrvaške. Mnogi jadrajo tudi samostojno v zanimivih akvatorijih. To je zelo pohvalno, tako pridobivamo tudi mednarodne izkušnje. Želim, da bi o tem obveščali klub in da bi s svojo udeležbo posredno dostojno predstavljali naš klub Odisej, morda tudi z izobešanjem klubskih zastavic.

10.    Kot vsako leto, smo tudi letos organizirali planinski pohod tokrat na vrh Učke. Glede na slabo napoved vremena je bilo udeležencev samo 15, ki pa so bili ob vrnitvi vsi zelo navdušeni. Mislim, da mora tradicija obiskovanja gora z razgledom na morje ostati v veljavi tudi še naprej. Tudi taka srečanja poglabljajo dobre odnose med člani kluba, ker  tu ne bijemo borbe za prvo mesto. Imeli smo namen izpeljati tudi  »Polhanje na Dolenjskem« pa žal ni bilo prijav.

11.    Na področju izobraževanja smo letos organizirali predavanja iz digitalne radio telefonije  GMDSS pri Maritimu in izpit v Kopru je opravilo 22 naših članov. Prav tako smo v aprilu za skipperje našega kluba organizirali dvodnevno predavanje iz regatnih pravil, ki ga je vodil Bojan Gale, jadralni sodnik in sekretar Jadralne zveze Slovenje. Razlage pravil se je udeležilo vsaj 40 ljudi. Članom kluba pa smo priporočili ugoden nakup jadralskega priročnika »Trimanje jedara i jarbola« prevod norveškega jadralca Ivarja Dedekama. Stroške vseh izobraževanj smo za člane kluba s plačano članarino delno krili tudi iz sredstev kluba. Člani so prejeli tudi jadralske rokavice.

12.    Na organizacijskem področju smo pripravili osnutka Poslovnika Občnega zbora in Pravila (statut) Jadralnega kluba Odisej in ga dali na naši spletni strani vsem članom v presojo, da bi ju na občnem zboru potrdili. Žal pa se nismo uspeli lotiti še drugih dopolnilnih pravilnikov  in ostaja nam še dogovor z zavarovalnico glede zavarovanja skipperjeve odgovornosti. Razmišljali smo tudi o možnosti ureditve primernega klubskega prostora za delo odbornikov  in za srečanja članov. Pa naj to ostane  izziv novi ekipi. 

Prepričan sem, da ste tudi vi opazili, da smo vas o vsem našem delu in dogajanju sproti obveščali na naši spletni strani. Pričakoval pa sem, da boste tudi vi večkrat opisali vaša jadralska doživetja in spomine vezane na dejavnost kluba.  

Preko spleta smo vas seznanjali z vsemi razpisi za regate, za izobraževanje, za družabne dogodke, o regatnih rezultatih. Objavili smo zapisnike vseh letošnjih, kar sedemnajstih, sej Izvršilnega odbora, katerim so večinoma prisostvovali tudi člani regatnega in nadzornega odbora in večkrat tudi nekateri drugi zainteresirani člani kluba.

Prav tako smo letos prejeli kar veliko vaše elektronske pošte z vašimi predlogi in pripombami. Mnoge od njih smo upoštevali pri naših odločitvah ali se željam približali.

Pri našem delu smo doživljali mnogo prijetnih ustvarjalnih uric, pa tudi z neprijetnostmi smo se spopadali. V imenu vseh članov odborov upam, da smo bolj ali manj zadovoljili vašim željam in  vašim pričakovanjem in se vsem zahvaljujem za vaše zaupanje.

Kot predsednik IO in kluba bi se na tem mestu rad zahvalil celotni ekipi odbornikov kluba za njihovo požrtvovalno in nesebično delo. Prav posebej gre veliko priznanje in zahvala našemu sekretarju kluba Matjažu Zaletlu za njegovo obsežno in odlično opravljeno delo. Njegovo zgledno delo in delo ostalih odbornikov naj bo vzpodbuda vsem bodočim odbornikom našega kluba. Ne bojte se sodelovati v organizaciji našega kluba.

Na kraju mojega poročila, v katerem upam, da sem zabeležil vse važnejše dogodke, bi želel našemu Jadralnemu klubu Odisej še naprej uspešno delovanje, vam drage članice in člani pa prijetno počutje in izpolnitev vseh vaših pričakovanj.

Ljubljana, 25.11.2004

Predsednik IO in Jadralnega kluba Odisej v letu 2004
Boris Smirnov

 

Ad 5/

Finančno poročilo in predlog zaključnega računa za leto 2004

FINANČNO POROČILO POSLOVANJA KLUBA ODISEJ DO 24.11.04  
       
Stanje ob začetku obračunskega obdobja 254.437,20 OPOMBE %
       
Prilivi skupaj do 22.11.2004 3.090.517,46    
Odlivi skupaj do 22.11.2004 2.993.133,73    
Razlika v poslovanju 351.820,93    
       
Saldo na koncu 22.11.2004 351.820,93    
       
ANALIZA PRIHODKOV      
       
vplačana članarine  546.000,00             17,67    
vplačila izkaznic JZS 52.000,00               1,68    
obresti 3.846,87               0,12    
vplačila najemov 2.452.170,59             79,34    
priročniki 36.500,00                  -      
                     -      
SKUPAJ PRIHODKI 3.090.517,46             98,82    
       
       
ANALIZA ODHODKOV      
       
plačilo MOL 14.100,00               0,46    
članarina JZS                    -      
majice 181.174,80    
provizija bankam 22.548,53               0,74    
priročnik (trimanje jader) 176.436,75               5,80    
plačilo najemov 2.646.829,28             87,04    
                     -      
SKUPAJ ODHODKI 3.041.089,36             94,04    
       
Dejansko stanje na TR dne  24.11.04 351.820,93    
       
PRESEŽEK PRIHODKOV 49.428,10    
       
Ljubljana, 25.11.04      
Blagajnik: Darja Virant      

 

Ad 6/

Poročila predsednikov Regatnega in Disciplinskega odbora o delu v letu 2004

Poročilo predsednika RO JK Odisej je podal Mitja Holynski.

JK Odisej je tudi letos z več ali manj sreče uspešno organiziral štiri regate.

Prva, marčevska, je bila bolj tekmovalnega značaja, na regatnih jadrnicah J24, saj smo želeli tekmovalno nastrojenim članom omogočiti pravo jadralno doživetje. Vetra je bilo bolj malo, tako da smo se seznanjali z jadrnicami od Izole do Pirana, nato pa odpeljali en plov od piranske punte do Izole z udeležbo le 4 ekip. Ali je to prava slika našega članstva, ali si večina želi jadrati v prijetnejših mesecih, bomo videli naslednjič. Vsekakor pa ste ponovno vabljeni vsi na ponovitev drugo leto.

Drugo, majsko, 10. sponzorsko regato Odisej, je klub tudi sponzoriral, ker prvič v zgodovini kluba nismo uspeli pridobiti firme, ki bi za relativno majhna sredstva promovirala svojo dejavnost preko ljubiteljev jadranja. Ob tej priliki apeliram na člane in vodstvo kluba, da v prihodnje povečajo svoje aktivnosti tudi v tej smeri. Regata je potekala brez težav in kljub močnejšemu vetru zadnji dan, tudi brez nevšečnosti. Prvič smo uvedli za celoten potek regate zunanjega, profesionalnega sodnika in sodniško službo, ter regato tudi prijavili v uradni tekmovalni koledar regat JZH in JZS. Končno tekmujemo legalno. Regata je bila odprtega značaja, vendar letos ni bilo prijav drugih klubov.

13. regata za prehodni pokal ODISEJ v monotipu je prvič potekala z jadrnicami Elan 333. Med jadralci je bilo sicer nekaj negodovanja, čeprav ni prišlo do protestov, da so barke najete pri zunanjih čarteristih, izven Elan - Yachtinga, neenake. (večji spinakerji, triradialna jadra itd.)  Morda bi moralo vodstvo v prihodnje te pripombe upoštevati in preveriti kompatibilnost jadrnic, kar je seveda predpogoj za monotipsko jadranje. Bila so celo sumničenja o privatnih jadrih.

Drugače je regata zelo uspela, bila je tehnično zahtevnejša, saj je to tudi namen jesenske regate. Jadrali smo en navigacijski in štiri tehnične plove. Jadralci so bili z izbiro zadovoljni (dolžina in čas trajanja). Pripomba na drugi dan, da bi bila palica lahko krajša je bila upravičena. Tudi glavni sodnik Penjalov je med regato to ugotovil in jo prej zaključil. Naslednji dan je na mojo pripombo skrajšal tudi trikotnik in mislim, da je bilo to ekipam bolj všeč.

Znanje jadralcev je zelo napredovalo, tekmovalci so vse bolj izenačeni. Pet jadranj, pet različnih zmagovalcev. Tudi spoštovanje regatnih pravil je na zadovoljivo visokem nivoju in lahko si le želimo, da bomo imeli še kdaj priliko, udeležiti se podobnih predavanj o regatnih pravilih, kot nam jih je predstavil v tej sezoni sodnik in sekretar JZS g.Bojan Gale.

Je pa, seveda moje osebno mnenje, da moramo vseeno v klubu paziti, da regata ne postane poligon za zdravljenje jadralskih kompleksov, temveč ostane množična, ker na njej sodelujejo večinoma jadralci, ki morda jadrajo le z našim klubom, dvakrat ali največ trikrat v letu. V triletnem obdobju mojega predsedovanja RO sem z odpovedovanjem pri aktivni udeležbi na regatah in s pomočjo Mira Kaplja, ter že vsem poznane Trobentice uvedel uspešno nevtralno sojenje. Člani so to z odobravanjem pozitivno in pohvalno sprejeli. Ne smemo pa pozabiti, da klub združuje ljubitelje narave in morja. Vsiljeno mišljenje, da jadramo samo zaradi regate, lahko negativno vpliva na marsikaterega člana.  Zato se osebno pridružujem mislim našega komodorja Marcela Švaba, ki ves čas zagovarja druženje. Morda je potreben le kozmetični popravek. Ko se jadra je poznavanje predpisov nujno za varno jadranje, ko pa smo varno privezani tudi ne smemo pozabiti na »žur faktor«. Moramo še naprej negovati našo tradicionalno igro »Moro Giapponese« in dodati še kaj novega, da spodbudimo druženje in spoznavanje med člani in njihovimi posadkami, ki so vsako leto vsaj delno spremenjene in pomlajene. Ostanimo predvsem prvotni klub ljubiteljev jadranja, vendar tudi odprti za nove ideje.

Mednarodni sodnik g. Penjalov je na jesenski regati že drugič svoje delo korektno opravil. Predlagal je tudi nov način točkovanja, to je »Low Point System«, ki naredi regato bolj zanimivo in ne dopušča več »zabušavanja«, če si enkrat odjadral dobro. Za dober končni rezultat je to potrebno vsakič ponoviti. Izkazalo pa se je, kako pametno smo se odločili, da smo tudi to regato prijavili pri HJZ. Ob težavah našega člana, se je od ne vem kje pojavila policijska barka, še prej, preden se je posadka zavedla, da so nasedli. Pohvalno, saj so nesebično pomagali jadralcem v nesreči, so nas pa verjetno, neopazno nadzorovati že prej. Če bi tekmovali ilegalno, bi to predstavljalo verjetno večji problem. Zanesljivo najmanj finančni.

Četrta letošnja jadralna prireditev, ki smo jo organizirali drugič, je bila nagradna regata JK Odisej – Elan Yachting 2004, za vodstva jadralnih klubov. Večino dela je opravil naš sekretar Matjaž in si zato zasluži vse pohvale. Tekmovalo je trinajst jadrnic iz 12 slovenskih in hrvaških klubov. Prvič se je na regato prijavil klub s slovenske obale, zelo prijetna, jadralsko izkušena ekipa JK Veter iz Kopra. Naš klub sta zastopali dve ekipi. Ena na jadrnici Elan 45 in druga na Elan 40. Na prvi je bil skiper komodor Marcel, na drugi pa že omenjeni naš sekretar Matjaž. Na obeh jadrnicah skupaj 14 članov našega kluba. Zasedba, kateri je uspelo zasenčiti lanski »dream team«, ki nikakor ni mogel uskladiti različnih mnenj in znanj o jadranju. Pod dobro taktirko na obeh jadrnicah, smo imeli čas zaigrati tudi na orglice in s fer jadranjem medsebojno pomagati klubski ekipi do uspeha.

Tretji plov v nedeljo je zaradi orkanske burje in nemogočih pogojev za jadranje odpadel. Pogoji jadranja so bili sila različni. Pri lepem vetru, prvi dan od Ugljana do boje v Zadru, smo uspeli obrniti prvi, nato po nekaj miljah ob izgubi vetra, tudi izgubili vodstvo in si ga nekaj pred ciljem spet priborili pred JK Veter. Drugi dan smo pričarali nekaj vetra za uspešen start, kasneje pa se je »Eol« utrudil, mi pa tudi, ker je prišlo do noro ubijajoče bonace, ki je načenjala naše živčke. Vsi smo jadrali, samo 1,3 vozla vzvratno. Vodni tok je bil namreč močnejši od naših vratolomnih hitrosti. Ladijski brzinomer je kazal skoraj 3 vozle hitrosti, GPS pa, da je naš VMG negativen. Vrstni red se je zato nekajkrat močno spremenil, odvisno od tega, kje je bil morski tok manjši in veter močnejši. To je bil tudi edini trenutek, ko smo na naši jadrnici, ki sem jo krmaril, začeli parlamentiranje in celo dokazovanje s knjigo, kaj je bolje in kaj ne. Zelo hitro smo nato zaključili, da nimamo časa za teoretiziranje, da pa je praksa še kako pomembna in začeli jadrati s pozitivno hitrostjo naprej. Priročnik o jadranju, kateri ste ga naročili, pa vseeno pozorno preberite, saj je dobra osnova, kako pravilno ravnati z jadrnico. K sreči je pravočasno zadovoljivo zapihalo in vsi smo uspešno končali nekaj skrajšano regato. Do večerje v Kukljici smo se nato še naužili krasnega jadranja z močnejšo burjo, ki je kasneje, čez noč postala orkanska. Verjetno ste vsi spremljali poročila, kaj se dogaja v hrvaških vodah in na kopnem. Orkanska burja je zahtevala življenja, podirala drevesa, odkrivala strehe. Do matične luke smo naslednji dan morali prepluti Zadarski kanal. Vse barke so se uspele srečno vrniti v Zadar, le na eni je bilo nekaj škode, ko je odpovedal sistem za navijanje genove. Mi smo pot odjadrali na »tangice«, saj so sunki vetra dosegli tudi 58 vozlov. To je bilo svojevrstno doživetje, kljubovanje človeka proti sili narave.

Sledila je še podelitev priznanj v Zadru. Ob zelo solidni zasedbi jadralnih klubov je na koncu ekipa Odisej 2 zasedla prvo mesto pred ekipama Wild Wind in Elan Marine. JK Veter je zasedel četrto, naš Odisej 1 pa za skupni klubski uspeh, solidno peto mesto. Ker je bila nagrada za zmagovalce enotedensko jadranje z novo Elan 31 in smo ga osvojili mi kot organizator, smo se v ekipi soglasno odločili, da nagrado odstopimo drugo uvrščeni ekipi. Odločitev je bila pri vseh udeležencih sprejeta z velikim aplavzom in navdušenjem za športno potezo.

Ponovno bi samo omenil, da smo letos organizirali in participirali kritje dela stroškov za predavanje iz regatnih pravil, tečaj za radiofonijo GMDSS in nakup jadralskega priročnika: Trimanje jader in jambora, norveškega avtorja Ivarja Dedekama.

To je nekakšen povzetek dela in uspeha vodstva kluba in RO. Upam, da bo še več tako uspešnih.

Ob tej priliki bi se vam rad zahvalil za izkazano zaupanje pri vodenju RO, ki ga letos zaključujem. Morda ne za vedno, upam pa, da je bilo preteklo triletno obdobje kljub vsemu uspešno.  

 

Ljubljana, 25.11.2004

Mitja Holynski,
Predsednik RO JK Odisej

 

Poročilo predsednice DO JK Odisej Saše Rankovič ni priloženo, ker DO ni prejel nobene prijave disciplinskega prekrška v obravnavo.
 

Ad 7/

Poročilo Nadzornega odbora kluba za leto 2004

Predsednik Smirnov pojasni, da bo zaradi nujne zadržanosti obeh aktivnih članov NO pisno poročilo NO priloženo zapisniku, da pa je bil prisoten na sestanku NO, ko so izvedli pregled poslovanja kluba, ter da je bilo vse v redu.

 

Jadralni klub Odisej
Nadzorni odbor
Stegne 21, 1000 Ljubljana

Datum, 16.11.2004

ZADEVA: Zapisnik seje Nadzornega odbora z ugotovitvami

Nadzorni odbor je na svoji seji, kjer je obravnaval finančno poslovanje Jadralnega kluba Odisej (nadalje: JK Odisej) v sestavi Bojana Učakarja, predsednika in Jožefa Miklavčiča, člana, zaradi preverbe načina poslovanja preko transakcijskega računa kluba, preveril:

  1. način vodenja finančne dokumentacije
  2. pravilnost evidentiranja prilivov
  3. pravilnost evidentiranja odlivov ter
  4. podlage za upravičenost odlivov.

Način preverjanja dokumentacije je bil izbran po principu pregleda na preskok. Pri tem je nadzorni odbor ugotovil sledeče:

Pod 1.

Dokumentacija se vodi datumsko, pregledno in oddvojeno za prilive odlive v primernem fasciklu.

Pod 2.

Prilivi so evidentirani sproti. Zanj so pravilno bili izdani dokumenti o prejemku ali priloženi izpiski iz transakcijskega računa o dospetju na račun z odgovarjajočo terjatvijo.

Pod 3.

Odlivi so bili izvedeni pravilno preko plačilnih navodil (položnic), opremljeni s podpisom blagajnika JK Odisej in enega izmed članov izvršnega odbora JK Odisej.

Pod 4.

Namen odliva je bil razvidno izveden na podlagi finančne obveze, ki je bila predhodno odobrena na sestanku izvršnega odbora JK Odisej in zabeležena v zapisniku sestanka, ki je predmet obravnaval in je tako sestavni del finančne dokumentacije.

Nadzorni odbor ugotavlja, da v pregledani dokumentaciji po metodi na preskok ni odkril nepravilnosti ali pomanjkljivosti in zato smatra, da je finančno poslovanje JK Odisej preko transakcijskega računa kluba sprejemljivo, kar kot zaključek o primernosti vodenja dokumentacije daje pozitivno mnenje na finančno poslovanje izvršnemu odboru JK Odisej.

 

Zapisal:                                                     Predsednik NO                            Predsednik IO:
J.Miklavčič l.r.                                          Bojan Učakar l.r.                         Boris Smirnov l.r.

 

Ad 8/ in 9/

Obravnava in sprejem poročil, Razrešnica funkcionarjem in organom kluba, ki jim je potekel mandat

Pohl: enkrat bi bilo potrebno rešiti in podati pregledno finančno poročilo.

Smirnov pojasni, da so vsi podatki v finančnem poročilu.

Zaletel pojasni, da ima blagajničarka tudi vsa potrdila tudi za tista zbrana sredstva članov, ki so bila v imenu članov predana naprej čarteristom, saj čarteristi pogojujejo posebne popuste tudi s tem, da klub namesto njih opravi zbiranje plačil članov in dostavo njihovih sredstev čarteristu.

Hočevar je mnenja, da smo v kočljivi situaciji, saj brez poročila NO ne moremo podati razrešnice IO in organom kluba.

Predsednik delovnega predsedstva Bizjak se strinja s Hočevarjem in predlaga tri sklepe: 1. da se podana poročila sprejmejo, 2. da se poročilo NO objavi v zapisniku OZ, 3. da se organom kluba izglasuje pogojna razrešnica; v primeru, da poročilo NO ne bo potrdilo pravilnega delovanja kluba, razrešnica ne velja in se skliče izredni OZ. NO se ne razreši, ker mora podati svoje poročilo.

 

6. SKLEP: Predlogi:

1. da se poročila sprejmejo,

2. da se poročilo NO objavi v zapisniku OZ,

3. da se organom kluba izglasuje pogojna razrešnica; v primeru, da poročilo NO ne bo potrdilo pravilnega delovanja kluba, razrešnica ne velja in se skliče izredni OZ.

4. NO se ne razreši, ker mora podati svoje poročilo,

so bili sprejeti z 21 glasovi ZA in 1 glasom PROTI, ostali so se vzdržali.

 

Ad 10 in 12/

Predlog kadrovskih sprememb v organih kluba za leto 2005

Predlog programa dela in finančnega plana za leto 2005

Kandidat za novega predsednika Andrej Planinc je predlagal združitev dveh točk, ki se dopolnjujeta, saj se bodo člani lahko glede na program dela za leto 2005 odločali, ali naj poverijo zaupanje novi ekipi, ki jo predlaga kandidat za novega predsednika.

PREDLOG SMERNIC IN AKTIVNOSTI JK ODISEJ ZA LETO 2005

Predlog članov v organe kluba:

IZVRŠNI ODBOR

Predsednik: Andrej Planinc
Sekretar: Matjaž Zaletel
Blagajničarka: Branka Vnuk
Člana: Ivan Bizjak in Mirko Ivančič

NADZORNI ODBOR

Predsednik: Boris Smirnov
Člana: Bojan Učakar, Jože Miklavčič

REGATNI ODBOR

Predsednik: Srečko Škrlec
Člana: Aleksander Valenčič, Igor Smirnov

DISCIPLINSKI ODBOR

Predsednica: Aleksandra Rankovič
Člana: Gordan Ružič, Zlatko Matič

Seveda pa je pomoč vsakega člana pri delu v klubu dobrodošla, saj tako postane dejavnost kluba pestrejša, postane zanimivejša, tako se lahko še bolj identificiramo s klubom.

Člane v tem klubu nas druži veselje do narave, veselje do jadranja in zaradi tega je za večino članov in prijateljev kluba pomembno, kaj nas čaka v prihodnji sezoni.

Glavna naša dejavnost, ki nas je združila in nas druži je jadranje, zato pri pregledu programa za leto 2005 začnimo z jadranjem. V naslednjem letu načrtujemo organizacijo petih jadranj:

  • enodnevno tekmovalno klubsko jadranje z J-24 v Izoli, v marcu
  • 11. pomladansko klubsko jadranje od 14.5. do 21.5.2005
  • dijaško jadranje – junij
  • 14. jesensko jadranje (monotip, ostali izven konkurence) od 17.9. do 24.9.2005
  • 3. pozivna regata s klubsko ekipo v organizaciji JK ODISEJ in ELAN YAHTING, novembra 2005

V JK Odisej se zavedamo, da dvig znanja jadranja pomeni tudi večjo varnost, zato vzpodbujamo in organiziramo obiskovanje različnih tečajev in predavanj. Načrtujemo organizacijo oz. ustrezen dogovor za izvedbo:

  • tečaja digitalne radiotelefonije GMDSS
  • predavanja o regatnih pravilih
  • tečaj za mornarja motorista
  • izobraževanje za jadralnega sodnika

Druge aktivnosti ki jih planiramo:

  • sodelovanje naših članov na različnih regatah, ki jih organizira JZ SLO ali drugi klubi v Sloveniji in na tujem
  • Barcolana 2005
  • pohodništvo, ples, piknik
  • drugi dogodki, ki jih organizirajo člani kluba
  • tiskanje koledarja
  • občni zbor

Smernice delovanja kluba:

  • sodelovanje sodnika in prijava naših regat – praksa je pokazala, da je ta pristop v redu, člani so zadovoljni, v primeru nesreč smo pokriti; tukaj je bil storjen korak naprej v primerjavi s prejšnjimi sezonami
  • dodatne vsebine jadranju, poleg učenja in rekreativnega tekmovanja tudi druženje s športnimi igrami; tukaj je potrebno narediti korak naprej
  • pridobiti sponzorska sredstva – oglaševanje na klubskih jadranjih, občnem zboru, drugih dogodkih
  • priprava predloga za registracijo kluba kot davčnega zavezanca
  • pritegniti k delu tudi ostale člane, ne samo člane IO in RO
  • višina startnine okrog 8.000 SIT, za člane brezplačno
  • članarina znaša 12.000 SIT, če je plačana do 28.2.2005 znaša 10.000 SIT. Za dijake in študente, ki niso zaposleni znaša 2.000 SIT, za upokojence je popust v višini 50%.

 

Ljubljana, 25.11.2004

Andrej Planinc,
kandidat za predsednika JK Odisej

 

Pohl predlaga, naj najprej obravnavamo kadrovske spremembe.

Planinc pojasni, da je ravno zaradi lanskih pritožb, češ da ni možno izbirati novega predsednika, če ne poznamo kandidatovega predloga programa dela, združil obe točki in predstavil tudi predlog svojega programa dela za leto 2005.

Hočevar predlaga, da bi kandidatno listo predhodno objavili na klubski oglasni deski.

Zaletel pojasni, da je v predlogu Poslovnika OZ in Pravil kluba opredeljeno, da se 1 mesec pred OZ na klubski spletni strani objavijo materiali za OZ, ki obsegajo poročila o delu, program dela in finančni plan, ter kandidatna lista.
 

Ad 11/

Volitve

7. SKLEP: Predlagani kandidati za nove organe JK Odisej so bili izvoljeni z 38 glasovi ZA in 1 vzdržanim glasom.

 

Ad 12 (drugi del - razprava)/

Predlog programa dela in finančnega plana za leto 2005

Planinc se v svojem imenu in v imenu svoje ekipe zahvaljuje za izkazano zaupanje. Ob tem se zahvaljujemo tudi Hermes Softlabu, ki nam stoji ob strani in nam brezplačno odstopi prostor zas seje OZ.

Pohla preseneča pozitivno gledanje novega predsednika na jadranje, ki je zelo podobno njegovemu. Vesel je, da je omenil dijaško šolsko jadranje z Zlatkom Matičem, kjer se mladi praktično učijo navtičnih veščin in življenja na barki. Prosi za večjo podporo pri popularizaciji dijaškega jadranja in poziva vse člane, da se dijaškega jadranja udeležimo in učimo otroke jadranja.

Planinc doda, da vsi starši želimo otroke uvajati v način življenja v naravi in športnega udejstvovanja.

Toplišek pove, da je bil včasih objavljen koledar klubskih aktivnosti na oglasni deski – če bi bilo dijaško jadranje vnaprej napovedano na spletni strani, bi se utegnilo javiti več kandidatov.

Planinc predlaga tudi odločanje o višini vpisnine in članarine, kar je predlagal v višini 8.000 SIT in 10.000/12.000 SIT.

Hočevar predlaga, da se o obeh predlogih glasuje ločeno, osebno pa predloga podpira.

Pohl je proti plačilu vpisnine, član pa naj bi bil črtan iz članstva šele, če 4 leta zapored ne bi plačal članarine.

Feist: Član je, kdor je plačal članarino.

Herman predlaga, da se člana takoj črta, ko v letu ne plača članarine, ter naj že naslednje leto plača tudi vpisnino.

Pohl poda svoje mnenje, da mu je bila članarina vsiljena s strani komodorjev. Na lanskem OZ se o članarini sploh ni dalo glasovati, zato iz protesta ni plačal članarine, ima jo pa namen plačati.

Herman: Kaj takšnega ni možno nikjer na svetu, razen pri nas!

Škrlec poda svoje mnenje, da se pripadnost klubu, ne glede na koriščenje pravic in ugodnosti, izkaže šele s plačilom članarine. Nismo v klubu zato, da bi le koristili bonitete oziroma popuste pri najemu bark. Če posamezen član ne čuti pripadnosti klubu in svojim sotovarišem, ampak plačuje članarino samo, če je računica pozitivna, takšnih članov JK Odisej ne potrebuje in naj se jih čimprej črta iz članstva.

Zaletel ponovi, da je osnovna dolžnost člana, da redno plačuje članarino, saj se plačana članarina šteje kot izjava člana, da želi biti član kluba. IO je po Pravilih zadolžen za tolmačenje klubskih Pravil. Pojasni tudi sklep IO št.: 03.05. z dne 17.02.2004, zakaj črtanje po 2 letih, kljub temu, da si pridobi član pravice in ugodnosti (tudi glasovalno pravico) šele od trenutka plačila članarine dalje. Za člane, ki zaradi posebnih materialnih ali drugih težav (izguba dela, na čakanju, odhod službeno ali na študij v tujino za daljši čas), je IO sprejel sklep, da se mu lahko omogoči mirovanje članstva na prošnjo, ki jo član poda IO. Če IO sprejme pozitivno mnenje, članu za čas mirovanja ni potrebno plačati članarine in ohrani članstvo, ne more pa koristiti nobene pravice ali ugodnosti v času »zamrznitve«.  V Pravilih ni določen datum plačila članarine (samo popust ca 20%, če plača do 28.02), torej lahko član plača članarino do 31.12., tako da ostaja član, svoje pravice in ugodnosti pa lahko uveljavlja od dneva plačila članarine dalje. IO želi imeti redne člane, ki jih je v čast biti član JK Odisej. V izogib članom, ki jim ni do članstva z nami, ampak plačajo članarino samo v tistih letih, ko tudi koristijo članske ugodnosti (najem barke), smo uvedli tudi vpisnino, iz katere se tudi krije izdelava članske izkaznice. Če član eno leto pozabi plačati članarino, jo lahko v naslednjem letu tudi za nazaj, ali pa se ponovno vpiše.

Feist meni, da imamo klubska Pravila, ostane pa naj v veljavi tudi sklep IO.

8. SKLEP: Predlog programa dela za leto 2005 in finančnega načrta za 2005 je bil sprejet z 38 glasovi ZA in 1 vzdržanim glasom.

9. SKLEP: Predlog vpisnine 8.000 SIT je bil sprejet z 38 glasovi ZA in 1 vzdržanim glasom.

10. SKLEP: Predlog članarine v višini 12.000 SIT, če se plača do 28.02. v višini 10.000 SIT, članarine za nepreskrbljene dijake in študente v višini 2.000 SIT, ter 50% popust za upokojence  je bil sprejet z 38 glasovi ZA in 1 vzdržanim glasom.
 

Ad 13/

Pohvale in priznanja

Dosedanji predsednik Smirnov je podelil izkaznice novim članom. V imenu IO JK Odisej je podal Občnemu zboru predloge za pohvale in priznanja za Darjo Virant in Gordana Ružiča, ter na pobudo komodorjev predlagal Mitja Holynskega za sprejem častnega naziva: »komodor«, z naslednjimi obrazložitvami:

Izvršni odbor JK Odisej je sklenil, da predlaga Občnemu zboru JK Odisej, da se v letu 2004 podelijo priznanja in častni naziv:

Darji Virant,članici kluba od leta 2000,  podeljujemo PRIZNANJE JADRALNEGA KLUBA ODISEJ za triletno vzorno opravljanje dela blagajničarke v Izvršnem odboru. Vsa tri leta je opravljala svoje delo zelo požrtvovalno, vestno in izredno natančno.
Glede na velike vsote denarja, ki jih je bilo potrebno zbrati od članov za realizacijo naših dejavnosti največkrat kar na kraju dogodkov, ji moramo priznati, da je znala vedno korektno komunicirati z nami in je bila kljub strogosti pri terjatvah vedra in prijazna in je zmogla ohranjati dobro razpoloženje do njenega primarnega  veselja t.j. jadranja. Vedno je bila prisotna tudi pri naših drugih družabnih dogodkih in je s svojo navzočnostjo poskrbela za prijetno razpoloženje.
K uspešnemu delu Izvršnega odbora je s svojim konstruktivnim obnašanjem dosti doprinesla.Tudi v naprej si želimo njenega aktivnega sodelovanja in se ji še enkrat lepo zahvaljujemo za dosedanje delo.

Gordanu Ružiču,članu kluba od  leta 1997, podeljujemo PRIZNANJE JADRALNEGA KLUBA ODISEJ za njegov vsako leten doprinos k ustvarjanju dobrega razpoloženja z organizacijo družabne igre »MORO GIAPONESE« , ki je pripomogla k dobremu razpoloženju in medsebojnemu spoznavanju udeležencev med ekipami sosednjih bark. Gordan  je tudi član  Disciplinskega odbora.
Ker je Gordan v tej igri velik mojster in svetovni prvak, pričakujemo, da nas bo s to globoko razmišljajočo igro tudi še v bodoče navduševal.

Mitji Holynskemu, članu kluba od  leta 1997, podeljujemo na predlog članov komodorjev častni naziv »Komodorja«,  to je posebej zaslužnega člana JKO.
Mitja je s svojim triletnim delom kot predsednik Regatnega odbora  odgovorno in z vizijo izpopolnjevanja naših regatnih navad poskrbel, da so regate potekale varno in s športnim užitkom. Vedno je delal za napredek jadranja in tudi kluba, nesebično je pomagal in svetoval drugim članom kako izboljšati tehniko jadranja. S svojim moštvom je osvajal visoka mesta in postal lastnik prvega prehodnega pokala ODISEJ. Sposoben je voditi jadrnico tudi v hudem vremenu, se zna orientirati v nočnih plovbah in članom posadke vlivati zaupanje in občutek varnosti. Ko je bil član RO in organizator  regat se je nesebično odpovedal udeležbi boja za kolajne. Želel je, da bi bilo sojenje in potek plovov čim bolj korektno izpeljano. 
Mitja je vedno delal za dober ugled kluba, zato mu z veseljem podeljujemo naziv »komodorja«, ki od njega zahteva tudi v naprej pravega človeka, in ga obvezuje, da bo delal in skrbel za uspešno nadaljnje delovanje Jadralnega kluba Odisej.

 

Ljubljana, 25.11.2004

Za IO JK Odisej
Predsednik Boris Smirnov
 

11. SKLEP: Predlog podelitve priznanj Darji Virant in Gordanu Ružiču ter častnega naziva »komodor« Mitju Holynskemu je Občni zbor potrdil z močnim aplavzom.

 

Ad 14/

Razno

 

Občni zbor JK Odisej se je iskreno zahvalil dosedanjemu predsedniku Borisu Smirnovu in vsem članom odborov kluba za uspešno delo in vodenje kluba v letu 2004.

Dejan Volk je oddal pristopno izjavo s 01.01.2005.

A. Švab je predstavil firmo Geoservis, ki zastopa firmi Magellan in Lorenz ter prodaja navtični software. Predlagal, da se oglas objavi na web strani. Toplišek pojasni pogoje objave oglasov na web strani. Pohvalil je nabavo priročnika Trimanje jedara i jarbola – to je čudovita zadeva. Za naslednjo sezono predlaga nabavo Jadralnih pravil. Po njegovem mnenju smo preveč časa na seji OZ zapravili za diskusijo o nepomembnih rečeh glede Poslovnika in Pravil – naj se ne dramatizira razprava o teh aktih. Obvešča klub, da je potrebno obnoviti oz. dopolniti del zdravniškega kompleta.

Ziherl je član tudi Jadralne sekcije KČ Loka Timing, s katerimi že precej let sodelujemo pri organizaciji jesenske regate. Letos so izdelali lep koledar in ga ponuja našim članom.

Renko predlaga, da bi na webu spet objavili seznam popustov. Pogreša skipperske sestanke v Ljubljani, kjer se je izvedel tudi neformalni prenos znanja med skipperji. Pozdravlja uspehe Trobentice in skipperja Kaplja v Sredozemlju.

A. Švab predlaga, da se poskusi izvesti ponovno jadranje s profesionalnim skipperjem, kot je že enkrat bilo z Dušanom Puhom.

Zaletel želi sklep OZ glede terminov regat, ki jih organizira JK Odisej v letu 2005, tako da se lahko začnemo dogovarjati s čarteristi. Spomladanska 11. sponzorska regata naj bi bila med 14.-21.05.2005, jesenska 14. za prehodni pokal JK Odisej pa med 17.-24.09.2005, 3. nagradna regata Odisej – Elan Yachting 2005 pa en teden po Martinovi regati.

Hočevar predlaga RO, naj uvede handicape tudi za jadrnice E333, ker so zelo neenake; namreč, nekatere imajo različna vpetja jambora, različne kobilice, itd., tako da bi bilo potrebno po njegovem mnenju uvesti handicap.

Ziherl soglaša s Hočevarjem, da popolnoma enakih bark ni, vendar so razlike med njimi dosti majhne. Že vrsto let spremlja rezultate, ki jih dosegajo posamezne jadrnice na naših in njihovih regatah, pa so rezultati večkrat popolnoma nasprotni: jadrnice, ki so se na naših dobro uvrščale, so bile pri njih slabše uvrščene in obratno. Naj se ne obremenjujemo preveč s handicapi, ker je odločilnega pomena skipperjeva usposobljenost.

Zaletel obvesti, da so na seji IO že sprejeli sklep, kako preprečiti nenormalno kvalitetnejša in večja jadra od standardnih, tako da bodo v bodoče jadrnice, ki bodo izstopale, jadrale izven konkurence.

Štemberger predlaga, naj vrhovni sodnik Penjalov pripravi predlog za handicape E333, če je to potrebno.

Kapelj predstavi svoje zastopstvo za navtični hardware in software (Garmin) in predlaga objavo svojega oglasa na webu. Obvesti tudi, da skupaj z revijo Val Navtika pripravljajo trans-Adriatic flotilla-sailing v začetku 2005, pa naj se malo vnaprej pripravimo, kdor je zainteresiran. V spomin na osvojitev Malte s Trobentico podari klubu klubsko zastavico, ki jo je Trobentica imela na tej poti, kar je članstvo počastilo z močnim aplavzom.

12. SKLEP: IO je zadolžen, da skupaj z Adrijanom Švabom izpelje popolnitev in obnovitev zdravniški komplet.

13. SKLEP: IO potrjuje predlagane datume za organizacijo regat v letu 2005.
 

Ad 16/

Predstavitev jadranja off-shore s Trobentico do Malte, skipper Miro Kapelj

Člani so si lahko ogledali čudovito pripravljeno predstavitev potovanja po Sredozemlju s posnetki in video filmi z off-shore jadranja s Trobentico do Malte in v Grčijo, ki jo je pripravil skipper Trobentice Miro Kapelj.
 

Ad 17/

Zaključek

OZ je bil zaključen ob 22:30 uri.

Ljubljana, 02.12.2004

Zapisnikar:
Matjaž Zaletel, l.r.
Overitelja zapisnika:
Janez Golias, l.r., Tomaž Lasič, l.r.

 

Zapisniki sej in sestankov