SMO SE KDAJ VPRAŠALI?

SMO SE KDAJ VPRAŠALI?

Vprašanje?

KAKŠNA JE RAZLIKA MED SKIPPERJEM IN "SKIPPERJEM"

Ni dovolj, da obvladamo fizikalne in praktične zakone jadranja, da znamo brati navtične karte in obvladujemo navigacijo, (karte pa vztrajno držimo varno spravljene v podpalubju), saj nas vodi flota jadrnic in smo le eden od mnogih v grupi; ni dovolj, da obvladamo VHF radijsko pomorsko komunikacijo, (postaja pa je tako ali tako izključena, saj nas v šumu dogajanja tako ali tako nihče ne posluša)...

Kako pa se odzivamo na nepredvidene težave, tehnine napake plovila, na močan veter ali nevihto??? Ali vključimo motor in z največjo možno brzino posiljujemo posadko in plovilo do hitrega vplutja v najbližji, pa čeprav slabo zavarovan pristan, za vsako ceno, pa tudi za ceno brodoloma, uničenega motorja, razrahljane jadrnice in z množico želodčno neuravnoteženih osebkov, ki bruhajo čez palubo jadrnice zaradi nepotrebnega rodea čez valove???

Skipper, po domače kapitan, dejansko MORA poskrbeti za plovilo in s tem neposredno tudi za varnost posadke.

Skipper je neposredno odgovoren za varnost plovila in dobro počutje celotne posadke in zato, da se ves projekt jadranja zaključi z zadovoljstvom in skupno oceno:

  • bilo je razburljivo vendar zanimivo in v skladu z možnostmi, ki jih je nudila narava
  • izpolnjena so moja pričakovanja, dobil sem tisto na kar sem bil pripravljen
  • užival sem ob sodelovanju v družbi sopotnikov na plovilu
  • naužil sem se čarov narave in ljudi, ki sem jih na novo spoznal
  • naučil sem se novih veščin in spoznal zanimivosti okolja ter kulturo domačinov
  • želim si ponovnega srečanja v tej ali podobni družbi
  • jadranje sem vzljubil v celoti, še bom sodeloval in postal privrženec tega športa

Posadka naj s svojim znanjem sodeluje, pomaga v upravljanju plovila v vsaki zatečeni situaciji, vendar o ključnih potezah odloča le skipper, tisti, ki ima največ izkušenj, ki je za vodenje usposobljen in seveda situacijo obvladuje; tisti, ki s svojim znanjem suvereno in z zaupanjem ki ga uživa med posadko zna in zmore voditi plovilo. Posadko mora zaposliti tako, da je rezultat skupnega projekta jadranje uspešen, v znak zadovoljstva vseh vkrcanih na plovilu.

Večina vkrcanih sodeluje, ker bi se radi izpopolnili, kaj novega naučili in izmenjali svoje izkušnje. Skipper naj člane posadke vzpodbuja, usmerja in seveda uči. S potrebno mero strpnosti in razumevanja naj poskrbi za nivo "več kot bomo znali, varnejše in lepše bo naše jadranje"!!! Imeli bomo več srečnih in veselih navtikov, športno nastrojeni pa bodo dosegali boljše rezultate in uživali v svojih dosežkih na športnih tekmovanjih.

Skipper naj se ne skriva v množici z večnim "saj tudi on tam dela tako".

Je suveren individum, ki ga posadka in okolica spoštuje in ceni po dejanjih. Sposoben je prevzeti odgovornost za dogajanja na plovilu in uspešnost projekta, ki mu sicer pravimo
"hej, ali greš ponovno jadrat z menoj ?!! "

tudi v tvojem imenu sem razmišljal

Srečko Škrlec
Ljubljana, 18.11.2000