IZLET

Jesensko (zimski) pohod na Snežnik

Sobota, 22. oktober 2011

Po nekaj mesecih smo se ponovno poskušali zbrati za hojo v hribe. Seveda, saj je bil na vrsti po letnem planu v JKO, 22. 10. 2011, Snežnik pa Škocjanske jame in Kmečki turizem v bližini. Pa je bil res Snežnik, saj je bil poln snega. Med 20 in 40cm ga jer bilo. No pa lepo po vrsti. V dneh pred soboto 22., je bilo med člani kar nekaj zanimanja. Potem pa smo se zaradi takih vremenskih in drugačnih razmer lotili pohoda samo štirje. Z enim avtom smo se peljali mimo Postojne, skozi Pivko, Čez Knežak in v Ilirski Bistrici zavili proti Sviščakom.

Blizu doma na Sviščakih smo na spluženem parkirišču parkirali, se oprtali in odšli v krožno cesto, ki pelje okoli vikend naselja. Kasneje smo izvedeli, da v okolici, v teh gozdovih stoji okoli 300 stanovanjskih hiš, ki so stalno v uporabi. Ker je bilo vse zasneženo, smo nekaj časa iskali pravo smer. Markacije so bile nevidne, table pokrite z vejami, ki jih je upogibala teža snega. No, pa smo se le znašli. S skupnimi močmi smo našli smer in zagazili v sneg. Ni bilo dolgo, ko se je z druge strani pojavila kolona 20-25 pohodnikov . Spustili smo jih predse, in tako nam je bilo nekoliko lažje v ozki gazi hoditi za njimi. V veselje nam je bilo, da smo se takole srečali z letošnjim prvim snegom. Za drevje je bilo to neprijetno. Bilo je še veliko zelenega in delno porumenelega listja, ki še ni odpadlo. Zato je narava naredila slavoloke iz vejeva, pod katerim smo hodili.

Do vrhu Snežnika smo hodili dobri 2 uri in pol. Temperatura je bila seveda pod 0°, mrzel veter pa je dodal svoje. Kar dobro je bril iz smeri Gorskega Kotarja. Nosil je s seboj sneg, ga oblikoval po podrastju in delal zamete po vsej okolici. In takole je bilo videti okoli koče Draga Karolina na 1796 m n.v..

Tudi to je bilo zanimivo doživetje in to v tem letnem času. Smo pa bili pripravljeni. Pogreli smo se znotraj in potem v koči ob peči še od zunaj.

Posušeni, siti in spočili, smo zapustili kočo in se odpravili nazaj v dolino. Nekoliko več smo opazovali okolico, ki jo je narava spremenila v nekaj posebnega in po svoje nenavadnega. V takem okolju smo naredili še nekaj posnetkov in se po dveh urah drsanja in hoje ponovno znašli na parkirišču pri avtu.

Ker je bilo za obisk Škocijanskih jam že nekoliko pozno, smo se odločili, da gremo v Kozino v Pub pivnico zaužiti še nekaj toplega. Po vsem tem, je napočil čas za vrnitev v Ljubljano. Zadovoljni z doživetim, na svoj način posebnim dnem, smo se vozili proti domu na zaslužen počitek.

Pohod na Snežnik, obisk Škocjanske jame in naselje Betanja, kjer v vasi stoji Turistična kmetija Pr´Betanci., bomo lahko spomladi, če ne bo snega verjetno lažje izpeljali in obiskali vse našteto.

Zapisal: Vladimir Brence

 

MINI GALERIJA
(za povečavo klikni na sliko)