POTOPIS

Miran Tepeš: S Skokico okoli sveta

JK Odisej je 13.01.2009 organiziral zanimivo potopisno predavanje, z zelo zanimivim predavateljem in s še bolj zanimivo temo. Polna predavalnica podjetja Hermes Softlab je gostila Mirana Tepeša, znanega smučarskega skakalca, ki je tokrat nastopil kot jadralec.
Miran Tepeš je dokazal, da poleg uspešnega obvladovanja smučk med smučarskimi skoki v zraku uspešno obvlada tudi jadrnico med plutjem po svetovnih oceanih.

Leta 2006 se je iz Izole s svojo jadrnico »Skokica« podal na pot okoli sveta. Kombiniral je svoje obveznosti in prosti čas ter do leta 2008 v več etapah obplul svetovno oblo in med tem naredil dobrih 26.000 morskih milj.

V posadki so se izmenjali različni sopotniki: družina, prijatelji... vseh skupaj nekaj deset. Nekaj časa (tri tedne čez Pacifik) je plul tudi popolnoma sam.
Med predavanjem nam je pokazal lepoto oddaljenih krajev in mnogo povedal o ljudeh, ki jih je srečal. Poslušalcem, ki so vsi bili jadralci, je marsikaj povedal tudi o obnašanju jadrnice, motorja, jadralne opreme... Poleg lepih spominov nam je tudi opisal spomine na življenjsko nevarne in neprijetne trenutke, ki so neločljiv del tako dolgega potovanja.

Dvourno predavanje je vsem navzočim ostalo v lepem spominu in sprožilo množico vprašanj, pogovorov, načrtovanj...

Kaj bo naslednji podvig Mirana Tepeša? Dajmo času še nekaj časa, pa bomo videli...