Poročilo s 29. Pomladanske regata JKO

Tretje leto zapored smo Pomladansko regato izvedli v kombinaciji treninga oziroma seminarja in regate na jadrnicah First 35 v Jezerih na Murterju. Sodelovalo je 10 posadk z 58 udeleženci.

Po prevzemu bark v sredo 5.6. zjutraj nas je eden najboljših hrvaških jadralcev in odličen ter iskriv pedagog Stipe Vitaljić v uro in pol dolgem predavanju opozoril na 10 ključnih točk, na katere je potrebno biti pozoren od štarta (no, že kakšno uro prej) do cilja regate. Potem smo odšli na morje v bližino JV rta Murterja in tam, pod budnim Stipetovim očesom, preizkusili slišano v praksi. Poudarek je bil na ”roling-štartih” in krajših tehničnih plovih. Sledila je še kratka navigacija nazaj proti Jezerom z izjemno zanimivimi vetrovnimi pogoji v zalivu pred marino. Po povzetku dneva in svežih picah iz lokalne restavracije smo nadaljevali s prijetnim druženjem na pomolu pred barkami.

V četrtek je Stipe govoril o prepoznavanju sprememb smeri vetra (shift) in kako jih izkoriščati ter o vplivu obale na jakost in smer vetra v njeni bližini. Pridružila sta se nam tudi sodnik Denis Marinov Bili in naš član Drago Ljubec z regatno barko. Dan na morju je bil spet prvenstveno namenjen treningu tehničnih plovov, vsi pa so tudi že šteli za Pomladansko regato. Opravili smo tri, nakar nam je Stipe spet nalil čistega vina 😊 v povzetku dneva.

V petek smo samo še dirkali in poskušali po najboljših močeh naučeno uporabiti v praksi. Opravili smo dva tehnična in en navigacijski plov. Po podelitvi priznanj je sledila zaključna večerja.

Vreme nam je šlo na roko, da bi nam bolj ne moglo iti, atmosfera je bila odlična in strinjali smo se, da se je vsak lahko naučil, kolikor je želel in zmogel. Če bo šlo vse po načrtih, bomo tudi 30. Pomladansko regato speljali v podobni obliki.

Čeprav rezultati na Pomladanski regati niso v prvem planu, povejmo, da je zmagala ekipa LPKF s krmarjem Boštjanom Podobnikom pred ekipo 42 s krmarjem Markom Marinčkom in Orco s Franjem Antončičem.